Η Γερμανία δεν περιορίζει τις εισροές

Gazzetta team
Η Γερμανία δεν περιορίζει τις εισροές
Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε χθες την πρόταση του Αυστριακού καγκελαρίου Φάιμαν να ορίσει το Βερολίνο συγκεκριμένο αριθμό ημερησίων εισόδων και να μεταφέρει απευθείας πρόσφυγες από την Ελλάδα, την Τουρκία ή την Ιορδανία. «Η Γερμανία δεν λειτουργεί με ημερήσιες ποσοστώσεις», είπε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι κανείς δεν μένει ασυγκίνητος από τις εικόνες προσφύγων στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.


«Οι εικόνες αυτές δείχνουν ολοκάθαρα πόσο αναγκαίο είναι να λειτουργήσει η Ευρώπη συντονισμένα και να μην κλείνει τα εσωτερικά σύνορα με έναν τρόπο που αυξάνει τα βάρη για άλλα κράτη-μέλη», σημείωσε. Αύριο, η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κρίσιμης συνόδου της Δευτέρας με την Τουρκία. Ο στόχος της Ε.Ε. είναι να περιορίσει τις εισόδους προσφύγων και μεταναστών με τη συνεργασία της Τουρκίας. Αν καμία από τις προτεινόμενες λύσεις δεν φέρει αποτελέσματα, οι χώρες της Ε.Ε. φαίνονται αποφασισμένες όχι να βελτιώσουν τις υποδομές υποδοχής των προσφύγων, αλλά απλώς να κλείσουν τα σύνορά τους, τινάζοντας στον αέρα τη ζώνη Σένγκεν.

Χθες, η Ενωση Ευρωπαϊκών Αεροδρομίων ACI Europe προειδοποίησε ότι μια κατάρρευση του συστήματος ελεύθερων μετακινήσεων θα προξενούσε μεγάλες ουρές για τους ταξιδιώτες και θα απαιτούσε επανασχεδιασμούς αεροδρομίων με κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Εν τω μεταξύ, οι τρεις μεγάλες ορχήστρες του Βερολίνου έδωσαν το βράδυ της Δευτέρας συναυλία για το καλωσόρισμα των προσφύγων και για την αναγνώριση της δουλειάς των πολυάριθμων εθελοντών. Τουλάχιστον τα 2/3 του ακροατηρίου των 2.200 ατόμων ήταν πρόσφυγες που χειροκρότησαν με πάθος έργα Μότσαρτ, Προκόφιεφ και Μπετόβεν. Τη συναυλία άνοιξε ο Ισραηλινο-αργεντινός μαέστρος Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες στα αραβικά, ενώ σε πολλά σημεία του εμβληματικού κτιρίου του Χανς Σάρουν υπήρχαν επιγραφές στα αραβικά. Ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στην αίθουσα βρισκόταν ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Για λίγο ξέχασα τα πάντα», είπε ο 25χρονος Μοχάμαντ από τη Συρία. «Υποφέρουμε πολύ, αλλά σήμερα το εκτίμησα πραγματικά». Ο 24χρονος Μορίς από το Καμερούν περιέγραψε τη συναυλία ως «μεγάλη χαρά». «Ποτέ δεν θα είχα την ευκαιρία να μπω σε μια τέτοια αίθουσα. Πόσο ευγενικό να μας προσφέρουν κάτι τέτοιο», είπε.

Διακοπή συναυλίας

Στον αντίποδα, συναυλία τσέμπαλου στην Κολωνία διεκόπη την Κυριακή από παροτρύνσεις προς τον εκτελεστή Μαχάν Εσφαχανί, που είναι ιρανικής καταγωγής και ζει στο Λονδίνο, να «μιλήσει γερμανικά». Ο διευθυντής της Φιλαρμονικής της Κολωνίας Λάουρενς Λάνγκεφορτ δήλωσε σοκαρισμένος. «Ηταν ηλικιωμένοι φιλόμουσοι που δεν έδειξαν κανέναν σεβασμό και εμπόδισαν θορυβωδώς τη συνέχιση της συναυλίας», είπε. «Αν αυτό το είχαν κάνει νέοι, εκείνοι θα ήταν οι πρώτοι που θα παραπονούνταν ότι η νεολαία σήμερα δεν έχει τρόπους. Δεν μας έχει συμβεί ποτέ τέτοιο πράγμα». Πριν διακόψει τη συναυλία, ο Εσφαχανί γύρισε στο ακροατήριο και ρώτησε «Τι φοβάστε;», αλλά πιθανώς δεν έγινε κατανοητός γιατί το είπε και αυτό στα αγγλικά...

Πηγή: kathimerini.gr