Βλήματα εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

Gazzetta team
Βλήματα εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα
Βλήματα μικρού βεληνεκούς εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα προς τα ανοιχτά των ανατολικών της ακτών, μερικές ώρες μετά επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στην Πιονγκγιάνγκ από τον ΟΗΕ.

Αρχικά εκπρόσωπος του νοτιοκορεάτικου υπουργείου Άμυνας μίλησε για «πυραύλους». Λίγο αργότερα όμως ο ίδιος ανασκεύασε την διατύπωσή του κάνοντας λόγο περί «βλημάτων» και σημειώνοντας πως ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάλυση του εάν επρόκειτο για πυραύλους, ρουκέτες ή οβίδες.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τα βλήματα «στην ανατολική θάλασσα (τη Θάλασσα της Ιαπωνίας) στις 10:00 (τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεάτικου υπουργείου Άμυνας Μουν Σαν-Γκιουν. «Η Νότια Κορέα παρακολουθεί κάθε πρόσθετη κίνηση που μπορεί να κάνει η Βόρεια Κορέα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε πως οι νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Πιονγκγιάνγκ προχωρούν περαιτέρω από οποιεσδήποτε άλλες κυρώσεις που έχει επιβάλει ο Οργανισμός εδώ και δύο δεκαετίες και στοχεύουν να περικόψουν κονδύλια για το πυρηνικό της πρόγραμμα και άλλα απαγορευμένα οπλικά προγράμματα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καλωσόρισε την απόφαση, υπογραμμίζοντας με ανακοίνωση που εξέδωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ «πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

«Σήμερα, η διεθνής κοινότητα, με μια φωνή, έστειλε στην Πιονγκγιάνγκ ένα απλό μήνυμα: Η Βόρεια Κορέα πρέπει να εγκαταλείψει αυτά τα επικίνδυνα προγράμματα και να επιλέξει ένα καλύτερο μονοπάτι για το λαό της», δήλωσε με ανακοίνωση του ο πρόεδρος Ομπάμα, καλωσορίζοντας το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πηγή: newsbeast.gr