+slo-gun

«Φρούριο» η Ειδομένη (pics & vids)

«Φρούριο» η Ειδομένη (pics & vids)

«Φρούριο» η Ειδομένη (pics & vids)

Ενισχύονται οι δυνάμεις ασφαλείας στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων, καθώς η κατάσταση με τους περίπου 8.500 πρόσφυγες, που έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο, είναι εκρηκτική και οι Αρχές της γειτονικής χώρας φοβούνται το ενδεχόμενο... ανάφλεξης.

Το μεσημέρι της Τρίτης, μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν κοντά στα συρματοπλέγματα και, χτυπώντας παλαμάκια και φωνάζοντας συνθήματα, ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα και να τους επιτραπεί η διέλευση.

Την ίδια στιγμή, μια μετανάστρια αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί, αλλά την σταμάτησαν την τελευταία στιγμή οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» που αντιλήφθηκαν τις προθέσεις της. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η αιτία ήταν ότι τα παιδιά της πέρασαν τα σύνορα με τα Σκόπια και αυτή έμεινε πίσω.

Ακινητοποιημένα στην Ειδομένη βρίσκονται άλλωστε και τέσσερα τρένα του ΟΣΕ, περιμένοντας να πάρουν το «πράσινο φως» για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μέσω της ΠΓΔΜ, αφού οι Αρχές της γειτονικής χώρας κρατούν κλειστή τη βαριά σιδερόφραχτη πύλη πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή, εξαιτίας των χθεσινών επεισοδίων.

Σημερινές φωτογραφίες από Ειδομένη

Φοβούνται πως, αν την ανοίξουν, πρόσφυγες θα προσπαθήσουν να περάσουν μαζικά τα σύνορα. Άλλα έξι τρένα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένουν από την πλευρά της ΠΓΔΜ να εισέλθουν επί ελληνικού εδάφους.

Πιο συγκεκριμένα, στο σημείο της ουδέτερης ζώνης, από την πλευρά της ΠΓΔΜ, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ στην περιοχή πετούν ανά διαστήματα και δύο ελικόπτερα του στρατού και της αστυνομίας της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ουδέτερη ζώνη από τη μεριά της Γευγελής έφθασαν χθες και σήμερα επιπλέον 700 αστυνομικοί και στρατιώτες.

Από χθες το μεσημέρι, όταν ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, η χώρα δεν επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων. Αστυνομικές πηγές της ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής θα παραμείνει κλειστό μέχρι την εκτόνωση της έντασης και την εξομάλυνση της κατάστασης στο τμήμα αυτό των συνόρων με την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκπομπή του BBC, ανέφερε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας του αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων στην ουδέτερη ζώνη την Δευτέρα, καθώς, όπως υποστήριξε, μία ομάδα 400 ανδρών προσφύγων επιχείρησε να εισέλθει με τη βία στο έδαφος της χώρας.


Ο κ. Πόποσκι προσέθεσε ότι το πιο απλό για την ΠΓΔΜ θα ήταν να αποχωρήσουν οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του από τα σύνορα με την Ελλάδα και να αφήσουν όλους τους πρόσφυγες να περάσουν και να κατευθυνθούν προς την Κεντρική Ευρώπη, σημειώνοντας ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ είναι αντίθετες με μια τέτοια απόφαση.

Ο ίδιος, μιλώντας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, προειδοποίησε ότι «μία σοβαρή κατάσταση σύγκρουσης στα Βαλκάνια» είναι ένα σενάριο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, εάν αυξηθούν περαιτέρω οι προσφυγικές ροές και η πίεση στα νότια της οδού των Βαλκανίων, δεδομένης της αύξησης των συνοριακών ελέγχων και της επιβολής ορίων στον αριθμό διελεύσεων μεταναστών.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ γειτόνων. Η Σλοβενία στέλνει παράνομους μετανάστες πίσω στην Κροατία, η Κροατία στη Σερβία, η Σερβία στην ΠΓΔΜ κλπ» δήλωσε ο Ποπόσκι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Φοβάμαι ότι ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα με ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αν επιπρόσθετα ενισχυθεί η πίεση από τα νότια της Βαλκανικής Οδού, τότε θα μπορούσε να υπάρξει μία σοβαρή κατάσταση σύγκρουσης στα Βαλκάνια» υπογράμμισε ο υπουργός των Σκοπίων, τονίζοντας: «Πρέπει να στοχεύσουμε στην αποφυγή μίας τέτοιας κατάστασης».

Πηγή: protothema.gr

Μάχη με τα δακρυγόνα μροστά στον φράχτη της Ειδομένης

Βιντεο απο blue star 1

Βιντεο απο blue star 2

Προεδρος ομίλου για την unesco Ιωάννης Μαρωνίτης

Best of internet