Κραυγή απελπισίας από την Ειδομένη

Gazzetta team
Κραυγή απελπισίας από την Ειδομένη
Απέραντος καταυλισμός προσφύγων στα σύνορα...

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στην Ειδομένη, με χιλιάδες πρόσφυγες να περιμένουν να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ και ακόμα να μην βλέπουν τέλος στην «οδύσσεια».

Σλοβενία, Αυστρία Σκόπια, Κροατία και Σερβία έχουν σχεδόν σφραγίσει τα σύνορά τους κάνοντας το όνειρο της Ευρώπης να φαντάζει ανεκπλήρωτο για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Χθες, κατά το ολιγόωρο άνοιγμα των συνόρων, στη Γευγελή πέρασαν μόλις 300 άτομα.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα μοιάζει με ένα απέραντο hotspot, καθώς εκτιμάται ότι περίπου 25.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί, αφού η ροή προς την ΠΓΔΜ πραγματοποιείται με το σταγονόμετρο.

Εκατοντάδες πρόσφυγες ξεκινούν από διάφορα σημεία της Ελλάδας το ταξίδι τους προς την Ειδομένη με τα πόδια, με τις συγκλονιστικές εικόνες, ιδιαίτερα μικρών παιδιών και ατόμων με ειδικές ανάγκες να ταξιδεύουν πεζοί προς τα σύνορα, κάνουν τον γύρο του κόσμου και ξεσηκώνουν αντιδράσεις για δραστικές λύσεις.

Κατά εκατοντάδες φτάνουν στην πλατεία Βικτωρίας. Παιδιά, νέοι, ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες, κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία, έχουν βρει καταφύγιο στο κέντρο της Αθήνας και αναμένουν τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, τα hotspots και τα κέντρα υποδοχής είναι ασφυκτικά γεμάτα. Ενδεικτικά, στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, στα Διαβατά 2.000 πρόσφυγες, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά εκτιμάται ότι βρίσκονται πάνω από 1.000 πρόσφυγες.

Ξεσηκωμός στην Ειδομένη

Χθες, στην Ειδομένη πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν για την άρνηση της ΠΓΔΜ να αυξήσει την ροή του μεταναστευτικού ρεύματος προς την Ευρώπη. Σχημάτισαν μάλιστα ανθρώπινη αλυσίδα με τα σώματά τους και βροντοφώναξαν το αίτημά τους να ανοίξουν τα σύνορα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό στην Ειδομένη βρίσκονται περίπου 6.500 πρόσφυγες και άλλοι 400 είναι συγκεντρωμένοι στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.


Πηγή: newsbeast.gr