+slo-gun

Οι αγρότες πάνε Μαξίμου

Οι αγρότες πάνε Μαξίμου

Οι αγρότες πάνε Μαξίμου

Με ένα αριθμό περίπου 24 εκπροσώπων πάνε στο Μέγαρο Μαξίμου για τον σημερινό διάλογο οι αγρότες, στις τάξεις των οποίων συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ οι διαγκωνισμοί, ενώ μικρότερος θα είναι αριθμός θα πάρει μέρος στην απευθείας συνάντηση και συζήτηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στο ραντεβού θα εκπροσωπηθεί η πλειονότητα των μπλόκων, ενώ θα δεν πάρουν μέρος ο Βαγγέλης Μπούτας-ΠΑΣΥ, το μπλόκο του Προμαχώνα, η Πρωτοβουλία Αγροτών -που άλλαξε στάση- και μέχρι την τελευταία στιγμή γινόταν διαβουλεύσεις για να συμμετάσχουν αγρότες από τα μπλόκα της Κρήτης.

Η κυβέρνηση έκανε σύσκεψη αργά χθες το απόγευμα, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κατρούγκαλο, Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ ρόλους-κλειδιά παίζουν η υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα δεσμευτεί στη θέσπιση του μητρώου αγροτών, που αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των συμμετεχόντων στην συνάντηση, ενώ θα παρουσιάσει και βελτιωμένες προτάσεις στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό.

Με χθεσινή του δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κατρούγκαλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση της συνάντησης και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση η πλειονότητα των μπλόκων.

«Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Με τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, θα φτάσουμε πολύ κοντά σε συμφωνία. Θα έχουμε συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Αλλά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», κάλεσε τους αγρότες να δουν από κοινού με την κυβέρνηση «τις μεγάλες πρωτοβουλίες που χρειάζονται για την επόμενη μέρα».

Αναφορικά με την σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες, ο κ. Αποστόλου, είπε ότι χρειάζεται πνεύμα συνεννόησης από όλες τις πλευρές για να βρεθούν λύσεις και πρόσθεσε ότι από πλευράς κυβέρνησης έχουν γίνει οι απαραίτητες επεξεργασίες για ουσιαστικές βελτιώσεις και στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό.

Ακόμη, προανήγγειλε παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και των οικονομικών μεγεθών του αγροτικού εισοδήματος, για την απόκτηση ρευστότητας, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας που μένει τελικά στον παραγωγό και την μείωση του κόστους παραγωγής.

Μεταξύ των περίπου 24 που θα πάρουν μέρος στη σημερινή συνάντηση είναι αγροτοσυνδικαλιστές από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων, Μελισσοκόμων, από το μπλόκο των Τεμπών-Μικροθηβών, κ.ά., από την Πελοπόννησο και την Ήπειρο.

Ο Β. Μπούτας που μέχρι τώρα εμφανίζονταν αδιάλλακτος και αρνούνταν τον διάλογο, αποφάσισε χθες να ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη, πάνω στο πλαίσιο των αιτημάτων της ΠΑΣΥ.

Με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, η γραμματεία της οποίας συνεδρίασε χθες αργά το βράδυ στην Αθήνα για τον ορισμό των εκπροσώπων που θα πάνε στις 12 το μεσημέρι στο Μαξίμου, κλείστηκαν για σήμερα άλλα δύο ραντεβού, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη στις 17.00 και με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Η μικρή εμπλοκή που παρουσιάστηκε χθες στο μπλόκο των Τεμπών, αγροτοσυνδικαλιστές του οποίου απειλούσαν μέχρι και με αποχώρηση από την σημερινή συνάντηση, ζητώντας μεγαλύτερο αριθμό εκπροσώπων τους, ξεπεράστηκε μετά από πολύωρη σύσκεψη και χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Χθες το μεσημέρι λύθηκε η πολιορκία ελληνοβουλγαρικών συνόρων, μετά από έντονο παρασκήνιο και πιέσεις που ασκήθηκαν εκατέρωθεν.

Από το απόγευμα γίνεται κανονικά η διέλευση των συνόρων μέσω των μεθοριακών σταθμών, στον Προμαχώνα Σερρών, στην Εξοχή Δράμας, στη Νυμφαία Ροδόπης, ενώ νωρίτερα το πρωί άνοιξαν και όλες οι συνοριακές διαβάσεις στον Έβρο. Οι αγρότες άνοιξαν το βράδυ και τα Τέμπη, σε ένδειξη καλής θέλησης ενόψει της σημερινής συνάντησης με τον πρωθυπουργό, από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί αν θα ξανακλείσουν.

Πηγή: ethnos.gr

Best of internet