Ο Ολάντ είπε όχι στο Grexit της Μέρκελ

Gazzetta team
Ο Ολάντ είπε όχι στο Grexit της Μέρκελ
Τι διεμήφθη στο δείπνο που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο στις 6 Ιουλίου στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Μπορεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ήταν αυτός που επισήμως παρουσίασε ένα σχέδιο για πενταετή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ με αντάλλαγμα μια γεναία ανθρωπιστική βοήθεια, ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν ήταν ο μοναδικός κορυφαίος Γερμανός πολιτικός που έθεσε τέτοιο θέμα.


Είχε προηγηθεί μια ημέρα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου η παρουσίαση της πρότασης για Grexit από την Άνγκελα Μέρκελ στον Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια δείπνου στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι.

Η παρουσίαση της πρότασης προκάλεσε σοκ στον Γάλλο πρόεδρο και τους συνεργάτες του με τον Φρανσουά Ολάντ να την απορρίπτει άμεσα τονίζοντας ότι δεν θα έλυνε τα προβλήματα της Ελλάδας και ότι η έννοια της «προσωρινής εξόδου» ήταν πλασματική.

«Ο κ. Ολάντ δεν της λέει συχνά "όχι". Όταν το κάνει εκείνη γνωρίζει ότι πρόκειται για πραγματικά "κόκκινη γραμμή"» δηλώνει στην Καθημερινή πηγή με άμεση γνώση του τι συζητήθηκε στο δείπνο της 6ης Ιουλίου.

Παρά την αντίδραση του Γάλλου προέδρου, ωστόσο, πέντε ημέρες αργότερα υπήρξε η παρουσίαση του σχεδίου του Γερμανού ΥΠΟΙΚ πριν η διαπραγμάτευση μετά από 17 ώρες να καταλήξει στην υπογραφή του τρίτου Μνημονίου από τον Αλέξη Τσίπρα.