Πέθανε ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι

Gazzetta team
Πέθανε ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε το θάνατο του πρώην γ.γ. του Οργανισμού, Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι, στα 93 του χρόνια.

Αιγύπτιος πολιτικός και διπλωμάτης, ο Μπούτρος-Γκάλι ήταν ο έκτος γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η θητεία του στη θέση ήταν από τον Ιανουάριο του 1992 έως τον Δεκέμβριο του 1996. Ηταν ο πρώτος Αραβας που βρέθηκε στο κορυφαίο πόστο του ΟΗΕ. Ο Μπούτρος-Γκάλι άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Αιγύπτου.

Είχε δεχθεί κριτική για την αποτυχία του ΟΗΕ να δράσει κατά τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994 και γιατί δεν πίεσε αρκετά για μία παρέμβαση του ΟΗΕ που θα έβαζε τέλος στον εμφύλιο στην Αγκόλα. Κατά τη διάρκεια του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου σόκαρε αρκετούς στο Σαράγιεβο, όταν είπε ότι δεν προσπαθούσε να μειώσει τις φρικαλεότητες στη Βοσνία, αλλά ότι υπήρχαν άλλες χώρες όπου «οι συνολικοί νεκροί ήταν περισσότεροι από ό,τι εδώ».

Η θλιβερή ανακοίνωση έγινε στην αρχή της συνάντησης για την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη την Τρίτη και τα 15 μέλη του Συμβουλίου τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μπούτρος-Γκάλι.


Πηγή: iefimerida.gr