Σόιμπλε: Δεν υπάρχει πλέον θέμα Grexit

Gazzetta team
Σόιμπλε: Δεν υπάρχει πλέον θέμα Grexit
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν υπάρχει ούτε στην επίσημη ούτε στην κρυφή ατζέντα του γερμανού υπουργού οικονομικών, λέει συνεργάτης του.

Το grexit ήταν χθες, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν υπάρχει πλέον ούτε στην επίσημη, ούτε σε κάποια κρυφή ατζέντα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αυτά έλεγε σήμερα πηγή του υπουργείου οικονομικών στο Βερολίνο αναφερόμενη σε σχετική χθεσινή δήλωση του γερμανού υπουργού οικονομικών σε ένα πάνελ στο Αμβούργο.

Στη δήλωση αυτή, σύμφωνα με το πρακτορείο Blumberg, ο γερμανός υπουργός οικονομικών επανήλθε στα παλιά λέγοντα ότι «είχε προτείνει από το 2011 όταν ήταν υπουργός οικονομικών της Ελλάδας ο Ευάγγελος Βενιζέλος να βγει η Ελλάδα από το ευρώ με αντάλλαγμα μια ισχυρή βοήθεια». Κατά αυτό τον τρόπο «η έξοδος από το ευρώ θα είχε πλήξει άπαξ τη χώρα και θα είχε αποφευχθεί η ατελείωτη αυτή ταλαιπωρία για τον πληθυσμό».

Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με την πηγή, είχε «ανεκδοτολογικό χαρακτήρα», ή σύμφωνα με μια γερμανική παροιμία, είναι «χιόνι από τον προηγούμενο χρόνο» και έγινε για να κάνει πιο σαφές στο ακροατήριο την πορεία του ελληνικού ζητήματος τα τελευταία 5-6 χρόνια.

Η επισήμανση αυτή, πρόσθεσε η πηγή, δεν έχει καμία σχέση με την τρέχουσα πολιτική του κ.Σόιμπλε. Αυτή είναι αποκλειστικά επικεντρωμένη στην υλοποίηση του τρίτου προγράμματος βοήθειας. Αυτό ήταν και το πλαίσιο της συζήτησής του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στο Βερολίνο. Προς το παρόν πάντως, τον λόγο τον έχει το κουαρτέτο των θεσμών, που άρχισε ήδη τις πρώτες επαφές στην Αθήνα με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης. «Από την αξιολόγηση του θα κριθούν και οι περαιτέρω εξελίξεις στο θέμα του προγράμματος» τόνισε.

Ένα πρόβλημα προκύπτει ωστόσο από μια άλλη διατύπωση του κ.Σόιμπλε στο ίδιο πάνελ. «Θα είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος» είπε ο γερμανός υπουργός. Έχει και η παρατήρηση αυτή ανεκδοτολογικό χαρακτήρα, ή είναι από νέο ανέκδοτο, που έχει σχέση με την εκτίμηση των σημερινών δυσκολιών της ελληνικής οικονομίας; Όλα όσα είπε ο γερμανός πολιτικός την Τετάρτη, διαβεβαίωσε η πηγή, έχει σχέση μόνο με το μακρινό παρελθόν – και δεν θα πρέπει επομένως να θεωρείται ως προειδοποιητική υπόμνηση, ή βολή προς την Αθήνα.

Πηγή: tovima.gr