To 73% των Ελλήνων παραμένει υπέρ του ευρώ

Gazzetta team
To 73% των Ελλήνων παραμένει υπέρ του ευρώ
To 73% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, αλλά τέσσερεις στους δέκα νέους ηλικίας από 18 έως 24 ετών πιστεύει πως η Ελλάδα μπορεί εναλλακτικά να στραφεί στην Ρωσία.
Επιπλέον μόνον μια μειοψηφία θεωρεί πια εφικτή την οικονομική σύγκλιση του οικονομικού επιπέδου της χώρας με την Ευρώπη. Παράλληλα το 71,5% πιστεύει πως η Ελλάδα είναι μια μοντέρνα χώρα, και το 71,3% ότι η χώρα έχει να προσφέρει στη υπόλοιπη Ευρώπη.


Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα μεγάλης δημοσκόπησης με τίτλο «Τι πιστεύουν οι Έλληνες», του νέου οργανισμού έρευνας και ανάλυσης «διαΝΕΟσις» που ξεκίνησε επισήμως την λειτουργία του χθες Τέταρτη με μια μεγάλη εκδήλωση στο μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, παρουσία εκατοντάδων εκπροσώπων του επιχειρηματικού, τραπεζικού, πολιτικού και ακαδημαϊκού κόσμου.

Μεταξύ των ευρημάτων των επιστημόνων της «διαΝΕΟσις» που βασίστηκαν σε έρευνα που διενεργήθηκε από την GPO, μέσω ερωτηματολογίου, τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο του 2015 σε 2.500 και 1.000 άτομα, είναι πως το 46,2% των πολιτών πιστεύουν πως η Ελλάδα βγήκε ζημιωμένη από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα θέματα της οικονομίας και της ανάπτυξης. Όμως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί πως εκτός ευρώ ή Ε.Ε. η κατάσταση στην Ελλάδα θα χειροτερεύσει.

Ιδιαίτερη σημασία εχει επίσης πως κατά τον επιστημονικό σύμβουλο της έρευνας και αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Γεράσιμο Μοσχονά εχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα ισχυρό αν και μειοψηφικό αντιευρωπαϊκό ρεύμα που υπολογίζεται πως υποστηρίζεται από το 17% έως και 23% του πληθυσμού. Κομματικά φέρεται να προέρχεται σε ποσοστό 37% από την άκρα αριστερά, 7% από της αριστερά, 10% από την άκρα δεξιά, 14% από την κεντροαριστερά και 12% από το κέντρο όπως προκύπτει από τις σχετικές απαντήσεις των ερωτηθέντων.

Το νεοϊδρυθέν think tank φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη στην αναβάθμιση του δημοσίου διαλόγου και της επικοινωνίας μεταξύ των κέντρων λήψης αποφάσεων, των πολιτών και των ειδικών κατά τα πρότυπα, μεγάλων ξένων ανεξάρτητων think tanks και κυρίως να προτείνει λύσεις. Εχει δρομολογήσει έτσι ήδη δέκα μεγαλες θεματικές έρευνες για το 2016, η πρώτη εκ των οποίων, «Τι πιστεύουν οι Έλληνες», είναι αυτή που παρουσιάστηκε χθες ακροθιγώς ενώ αναλυτικά τα αποτελέσματά της θα δημοσιοποιηθούν στις 10η Φεβρουαρίου στο site της διαΝΕΟσις www.dianeosis.org, αλλά και από μια νέα ενημερωτική εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ που θα μεταδίδεται από την επόμενη Τετάρτη και κάθε 15 μέρες με τίτλο «Η Ελλάδα στον καθρέφτη» με τον Κωνσταντίνο Ζούλα και τη Νίκη Λυμπεράκη.

Η πρωτοβουλία ίδρυσης της «διαΝΕΟσις» όπως και η χρηματοδότηση της λειτουργίας της για τα πρώτα τρία χρόνια ανήκει στον πρώην πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, στόχος είναι η τροφοδότηση του δημόσιου διαλόγου με τεκμηριωμένα στοιχεία, η εκπόνηση μελετών βάθους και προοπτικής, και η διατύπωση συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων προτάσεων ικανών να συμβάλλουν στην υπέρβαση των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Η «διαΝΕΟσις» είναι ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, και όπως τονίστηκε από τον Διευθυντή της κ.Διονύση Νικολάου δεν έχει την παραμικρή σχέση ούτε με κομματικούς ούτε βέβαια με επιχειρηματικούς φορείς.


Πηγή: kathimerini.gr