+slo-gun

Παρουσίαση του Nexus 5X

Παρουσίαση του Nexus 5X

 Παρουσίαση του Nexus 5X

Μετά την παράξενη κατάσταση που δημιούργησε η ίδια η Google με το Nexus 6, το ότι το νέο κύμα συσκευών Nexus αποτελείται από δύο συσκευές και οι δύο μάλιστα μικρότερες σε μέγεθος από την προηγούμενη είναι μια μάλλον προβλέψιμη εξέλιξη.

Αν το Nexus 6P είναι ο μεγάλος αδελφός, η ναυαρχίδα της σειράς και μια από τις ναυαρχίδες της αγοράς γενικότερα, το Nexus 5X είναι ο μικρός αδελφός που ξέρει ότι έχει δρόμο μπροστά του, ξέρει όμως ότι έχει και αυτός τη δική του θέση στον κόσμο. Το Nexus 5X είναι μικρότερο και σε διαστάσεις και σε δυνατότητες, όχι πάντα και σε κάθε τομέα, ψάχνοντας να πετύχει μια ελκυστική ισορροπία σε λογική, όχι ακραία τιμή. Η πρώτη θυσία είναι το πλαστικό περίβλημα που παρόλα αυτά αποπνέει σιγουριά αντοχής και δεν αφήνει άσχημη αίσθηση το χέρι. Χάρη σε αυτό η συσκευή παραμένει αρκετά λεπτή και ελαφριά, παρότι πιο ψηλή και πιο πλατιά σε σχέση με τις ναυαρχίδες της Samsung και άλλων.

Το γυαλί που προστατεύει την οθόνη είναι Gorilla Glass 3 όχι το Gorilla Glass 4 που βρίσκουμε στο Nexus 6P. Ακόμη και τα λιγοστά πλήκτρα είναι τελείως πλαστικά, χωρίς κάποια ενδιαφέρουσα διακριτή και διακριτική υφή για να μην πλεκόμαστε στο σκοτάδι. Η θέση τους μας φάνηκες λίγο περίεργη με το power button να είναι πάνω από εκείνα της αυξομείωσης της έντασης και το χέρι να πηγαίνει πιο φυσικά στο πρώτο παρά στα δεύτερα. Είναι συνήθεια βέβαια αυτή. Άλλωστε το power button, με διπλό πάτημα, ενεργοποιεί την κάμερα, αρκεί να είναι κλειδωμένο το τηλέφωνο, αλλιώς απλά προκαλεί νέο κλείδωμα. Χώρια που δεν “ακούει” πάντα το διπλό μας πάτημα.

Στο κάτω μέρος βρίσκουμε τις δύο μοναδικές υποδοχές, μία για ακουστικά/μικρόφωνο και μία USB Type-C που λειτουργεί σε ταχύτητες USB 2.0. Λίγα λόγια για το νέο βύσμα είναι απαραίτητα. Θα το βλέπετε όλο και πιο συχνά σε συσκευές παντός είδους, αν και όχι με τις ίδιες προδιαγραφές σε ταχύτητα, μεταφορά ενέργειας και λοιπά. Όπως και να έχει είναι σίγουρα πιο φιλικό από το βύσμα micro USB. Αν και μεγαλύτερο σε μέγεθος, έχει αρκετά χαμηλό προφίλ ώστε να χρησιμοποιείται σε κινητά τηλέφωνα και τοποθετείται με οποιοδήποτε προσανατολισμό. Δεν υπάρχει “πάνω” και “κάτω”, άρα μπορείτε να το τοποθετείται με ελάχιστη προσπάθεια ακόμη και στα τυφλά, όπως π.χ. τα καλώδια Lightning της Apple.

Πέραν αυτού του οφέλους, η θύρα αυτή φέρνει και ένα ακόμη στην περίπτωση του Nexus 5X αφού επιτρέπει το πέρασμα περισσότερου ρεύματος. Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος για τα συνηθισμένα δεδομένα της κατηγορίας φορτιστής παρέχει 15W. Σε συνδυασμό με software και τεχνολογία μπαταρίας, μπορεί να γεμίσει κατά ένα τέταρτο την μπαταρία, όταν αυτή έχει πέσει χαμηλά, μέσα σε 20 λεπτά περίπου. Θα χρειαστεί βέβαια κάτι παραπάνω από μιάμιση ώρα για πλήρη φόρτιση, αλλά και αυτός ο χρόνος είναι σίγουρα ικανοποιητικός. Άλλωστε όσο ανεβαίνει η στάθμη της μπαταρίας, η ταχύτητα της φόρτισης πέφτει, όπως συμβαίνει με όλες τις μπαταρίες. Η συσκευασία του Nexus 5X έχει μόνο το φορτιστή και καλώδιο από USB Type-C σε USB Type-C. Οι πιθανότητες λένε λοιπόν ότι δεν μπορείτε να το συνδέσετε έτσι απλά στον υπολογιστή σας. Χρειάζεστε διαφορετικό καλώδιο ή τον κατάλληλο προσαρμογέα που θα πρέπει να αγοράσετε ξεχωριστά. Πάνω και κάτω υπάρχουν δυο ηχεία. Το πάνω χρησιμοποιείται για την ανοιχτή ακρόαση. Το κάτω για όλες τις άλλες περιπτώσεις. Ούτε το ένα, ούτε το άλλο κάνουν ιδιαίτερα καλή εντύπωση, πάντα για τα δεδομένα ενός smartphone. Ούτε βέβαια και δημιουργούν κάποιο ανήκουστο ή παράξενο πρόβλημα. Στο ένα υπάρχει και κρυφό LED που, εφόσον ενεργοποιηθεί, λειτουργεί ως φωτεινή σήμανση για τις ειδοποιήσεις. Στις συνομιλίες, ο δικός μας ήχος, στο ακουστικό, ήταν σίγουρα ικανοποιητικός, αλλά ακόμη καλύτερος ήταν για την άλλη άκρη της γραμμής αφού η ακύρωση θορύβου (με τη βοήθεια τριών μικροφώνων) φαίνεται να λειτουργεί εξαιρετικά. Μένοντας και πάλι στα εξωτερικώς εμφανή στοιχεία της συσκευής, στην πρόσοψη βρίσκουμε κάμερα ανάλυσης 5MP με διάφραγμα f/2.2. Ο φακός δεν είναι αρκετά ευρυγώνιος για όσους συνηθίζουν να το ρίχνουν σε ομαδικά selfies αλλά κατά τα άλλα τα πηγαίνει καλά.

Στο πίσω μέρος και μέσα στο σαφές εξόγκωμα βρίσκουμε κάμερα με ανάλυση 13MP, λίγο μεγαλύτερα σε μέγεθος pixels, διάφραγμα f/2.0 και διπλό flash, και όλα λειτουργούν με τη βοήθεια του laser auto focus. Ο αισθητήρας είναι της Sony, άρα τα μαντάτα είναι καλά, ειδικά για τη σειρά Nexus που φημίζεται για διάφορα, όχι τόσο όμως για τις φωτογραφικές της μηχανές. Η κάμερα τα πηγαίνει αρκετά καλά λοιπόν και σε πιο δύσκολο φωτισμό, με ή χωρίς HDR που μπορεί να ενεργοποιείται και αυτόματα. Η λεπτομέρεια στο δύσκολο φωτισμό είναι αρκετά καλά, δεδομένου ότι δεν μεσολαβεί πραγματική σταθεροποίηση εικόνας. Σίγουρα το αποτέλεσμα είναι καλύτερο σε σχέση με πιο πυκνούς αισθητήρες που αναγκάζονται να έχουν μικρότερα pixels προκειμένου να έχουν να μιλούν για περισσότερα megapixels. Το διπλό flash, δεν κάνει θαύματα, απλά αποτελεί λύση όταν τα (καλά) περιθώρια του αισθητήρα παραστενέψουν. Τον αισθητήρα δεν τον συναντάμε πρώτη φορά. Το software όμως διαφέρει αρκετά.

Δεν εμβαθύνει ιδιαίτερα, κάνει όμως ευκολότερη την εναλλαγή μεταξύ βασικών λειτουργιών, την ετοιμασία για καταγραφή video (4K@30fps μέχρι 720p120) ή την αποτύπωση πανοραμικών λήψεων 360 μοιρών. Παράλληλα η ίδια εφαρμογή, παρότι βελτιωμένη, δεν κινείται αρκετά…γρήγορα. Και πάλι στο πίσω μέρος της συσκευής υπάρχει ένας μεταλλικός δακτύλιος που δεν είναι παρά αισθητήρας για δακτυλικά αποτυπώματα. Η Google, που υποστηρίζει πλέον κανονικά τέτοια λειτουργεί στο Android 6.0 Marshmallow, ονομάζει το σύστημα Android Imprint. Και λειτουργεί εξαιρετικά. Μπορούν να αρχειοθετηθούν πολλαπλά αποτυπώματα και κάθε δάχτυλο πρέπει να διαβαστεί έξι φορές με διαφορετικό προσανατολισμό για να ρυθμιστεί ως “γνωστό”. Από εκεί και πέρα, στην πράξη, ο αισθητήρας λειτουργεί πάντα, εξαιρετικά γρήγορα μάλιστα. Οι μόνες φορές που σημειώσαμε αστοχία, ήταν δική μας αφού το παρακάναμε με την παράξενη τοποθέτηση των άκρων των δαχτύλων. Η θέση του ίδιου του δακτυλίου είναι πολύ καλή αφού βρίσκεται στο πίσω μέρος, λίγο πάνω από τη μέση και κεντραρισμένο, κάτω από τη βασική κάμερα.

Πηγή: eternity.gr

Best of internet