To... backstage της συζήτησης στη Βουλή

Gazzetta team
To... backstage της συζήτησης στη Βουλή
Τσακαλώτος-Σταθάκης τα έλεγαν σε έντονο ύφος για 20 λεπτά - Τα συγχαρητήρια Παππά στον Κουμουτσάκο για τη στάση της ΝΔ στο Αγροτικό - Η παρουσία Κυριάκου στην ομιλία Θεοδωράκη - Το πηγαδάκι Σπίρτζη-Δρίτσα για τις αποκρατικοποιήσεις.

Με τη νέα ηγετική ομάδα εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη σύγκρουση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα δίπλα του καθόταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Εργασίας και άρα είναι ο καθ´ ύλιν αρμόδιος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη για τη συζήτηση στη Βουλή. Πίσω από τον νέο πρόεδρο της ΝΔ βρίσκονταν οι Άδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Κώστας Καραγκούνης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Παράλληλα ο Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού, όταν αυτός διάβαζε αποσπάσματα συνέντευξής του βουλευτή της ΝΔ αντέδρασε γελώντας υποστηρίζοντας πως δεν έχει κάνει αυτές τις δηλώσεις. Ακούστηκε να λέει χαρακτηριστικά: "στο Χωνί τα διαβάσατε;".

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρεβρισκόταν την ώρα της ομιλίας της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, κάτι που προκάλεσε την διαμαρτυρία της. Ο Πάνος Καμμένος, από την άλλη πλευρά, προκάλεσε θυμιδία στο κοινοβούλιο με την αναφορά του ότι πρόεδρος της ΝΔ, όταν συζητούταν η πρόταση Γιαννίτση για το ασφαλιστικό, ήταν ο Μιλτιάδης Έβερτ.

Στην ομιλία, πάλι, του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν παρόντες τόσο ο Κώστας Καραμανλής, όσο και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Κάποια βλέμματα έπιασαν μορφασμούς από την πλευρά τους.

Κατά την ομιλία, δε, του Σταύρου Θεοδωράκη ο μόνος πολιτικός αρχηγός που ήταν παρών ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επρόκειτο για μια παρουσία εκείνη τη στιγμή που είχε πολιτικά μηνύματα στο πλαίσιο του «φλερτ» που έχει ξεκινήσει μεταξύ των δύο χώρων.

Όσο συνέβαιναν όλα αυτά στην ολομέλεια της Βουλής ο Χάρης Θεοχάρης και ο Γιώργος Σταθάκης είχαν στήσει "πηγαδάκι" στα βόρεια έδρανα της Ολομέλειας. Αντίθετα οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, δεν μίλησαν ούτε στιγμή μεταξύ τους .

Παράλληλα πολλά συνέβαιναν και εκτός Ολομέλειας, όπως η εκδήλωση δυσαρέσκειας από τον κ. Σπίρτζη στο πρόσωπο του κ. Πιρτσιόλα, καθώς όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο υπουργός Υποδομών δεν χάνει την ευκαιρία να δείχνει την εμπάθεια του για τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ.

Μάλιστα, ο κ. Χρήστος Σπίρτζης βρήκε και σύμμαχο στη Βουλή: τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα. Σε ''πηγαδάκι'', κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ασφαλιστικό, εξέφρασε ανοιχτά τη δυσαρέσκεια του για τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, κατηγορώντας τον ότι δεν τον ενημερώνει για τίποτα και έφερε ως παράδειγμα την ακύρωση του διαγωνισμού για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που, όπως είπε, το έμαθε από έναν φίλο του….

Την ίδια ώρα συνάντηση -για να σταματήσουν οι κακές γλώσσες να μιλούν για μαχαίρια- είχαν οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος - Γιώργος Σταθάκης στο καφενείο της Βουλής. Οι δύο υπουργοί είχαν οι δύο τους έντονη συζήτηση για πάνω από 20 λεπτά, ωστόσο δεν έλειψαν και τα γέλια. Μάλλον, μόνο με χιούμορ μπορεί να δει ο υπουργός Οικονομικών την καθυστέρηση από πλευράς του κ. Σταθάκη για το θέμα των κόκκινων δανείων, που ως αποτέλεσμα στην οδό Νίκης να δουλεύουν μέρα - νύχτα. “ Τι συζητάτε”, ρωτά δημοσιογράφος “μήπως για το νομοσχέδιο με τα κόκκινα δάνεια και τα funds” “Ναι, ναι”, απαντά ο κ. Τσακαλώτος, τώρα το γράφουμε, συμπληρώνει με χιούμορ.

Ένα άτυπο debate “στήθηκε” τυχαία έξω από την Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Ασφαλιστικό, το οποίο είχε αίσιο τέλος αφού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφώνησαν να… συζητήσουν για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος συναντήθηκαν στο διάδρομο της Βουλής και για τι άλλο θα μιλούσαν; Φυσικά το “καυτό” θέμα των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό, αλλά όλα ξεκίνησαν με θέμα τους αγρότες. Ο υπουργός άρχισε να επαινεί ….τη ΝΔ που ζήτησε να μην κλείσουν οι δρόμοι και έδινε συγχαρητήρια στον εκπρόσωπο τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση της. Για να βασίσει τα λεγόμενα του ανέφερε ότι η κοινωνία έχει καταλάβει πως σε αυτό τον τομέα κάτι δεν πάει καλά. "Αρνούνται συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τους λέτε να βάζουν και τα τρακτέρ στην άκρη και δεν προχωρά τίποτα", είπε. Η κουβέντα δε περιορίστηκε μόνο σε αυτό, αλλά και στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της από τη ΝΔ, “μαλώνοντας” τον κ. Κουμουτσάκο ότι δεν είναι σωστό. Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στο θέμα του κ. Βαρουφάκη, που η ΝΔ ζητά εξεταστική για σχέδιο Χ, λέγοντας πως αυτό "απλά γρατζουνά” την κυβέρνηση". Αν και η συζήτηση τελικά ανέβασε λίγο ''θερμοκρασία'' με θέμα των capital controls και του ELA, αφού ο κ. Παππάς εξέφρασε το παράπονο γιατί δεν αναφέρει η ΝΔ ότι η ΕΚΤ έκλεισε τις τράπεζες, τελικά κατέληξε σε...συμφωνία να ανοίξει συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι χαιρετήθηκαν κάνοντας αστεϊσμούς για "ευρωλιγουρηδες" και "ευρωσκεπτικιστές".

Στο μεταξύ ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης βιαζόταν πολύ χθες, καθώς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη πήρε το σακίδιο του (και μιλώντας στο κινητό του) έφυγε εκτός Κοινοβουλίου.

Πηγή: protothema,gr