Bloomberg: Την προσωπική του περιουσία βάζει «ενέχυρο» ο Πόλσον

Gazzetta team
Bloomberg: Την προσωπική του περιουσία βάζει «ενέχυρο» ο Πόλσον
O Πόλσον έβαλε ως επιπλέον εγγύηση για την εξασφάλιση συνέχισης της γραμμής πίστωσης από την HSBC Bank USA προς την Paulson & Co, τις προσωπικές του επενδύσεις σε τέσσερα από τα hedge funds της εταιρείας του.

Την προσωπική του περιουσία βάζει ενέχυρο ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, προκειμένου να στηρίξει την εταιρεία του η οποία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα λόγω των άνισων αποδόσεων των επενδύσεων που έκανε το 2007, μέσα από την αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται ένα έγγραφο που κατατέθηκε τον περασμένο μήνα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, o Πόλσον έβαλε ως επιπλέον εγγύηση για την εξασφάλιση συνέχισης της γραμμής πίστωσης από την HSBC Bank USA προς την Paulson & Co, τις προσωπικές του επενδύσεις σε τέσσερα από τα hedge funds της εταιρείας του.

Οι μετοχές του θα λειτουργήσουν και ως εχέγγυο για μια νέα προσωπική γραμμή πίστωσης για τον μεγαλοεπενδυτή.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο Πόλσον αναγκάστηκε να βάλει ενέχυρο τον πλούτο του καθώς τα hedge funds του έχουν υποστεί απώλειες άνω του 50%, λόγω ατυχών επενδύσεων και «αποχώρησης» μεγάλου αριθμού πελατών. Η πτώση στα έσοδα της εταιρείας κατέστησε ανεπαρκή τα εχέγγυα που είχε καταθέσει αρχικά για να διασφαλίσει τη γραμμή δανεισμού (credit line) της εταιρείας του, μέσω της οποίας πληρώνονται έξοδα και αμοιβές των στελεχών της.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που κατέθεσε η εταιρεία του Πόλσον τον Δεκέμβριο του 2010, η Paulson & Co έβαλε ως εγγύηση για τη γραμμή πίστωσης τις ετήσιες αμοιβές διαχείρισης πέντε hedge funds, κάτι που αποτελεί συνήθη εγγύηση στον κλάδο.

Τα funds της εταιρείας χρεώνουν τους εξωτερικούς πελάτες με ετήσιες αμοιβές διαχείρισης που αντιστοιχούν στο 1-2% των assets και με αμοιβή απόδοσης συνολικά 20% επί των κερδών. Όμως, η αξία της εγγύησης έχει μειωθεί από τότε που η Paulson & Co υπέγραψε τη συμφωνία.

Τα υπό διαχείριση assets της εταιρείας, τα οποία δημιουργούν τις αμοιβές, έχουν μειωθεί κατά περίπου 50% στα 18 δισ. δολάρια από τότε που η Paulson & Co εξασφάλισε τη γραμμή πίστωσης. Από τα χρήματα που απομένουν, πάνω από τα μισά ανήκουν στον Πόλσον και άλλους insiders της εταιρείας που έχουν εξαιρεθεί από την καταβολή των αμοιβών.