Ένας άλλος κόσμος στο Νταβός (pics)

Gazzetta team
Ένας άλλος κόσμος στο Νταβός (pics)
Τα πάρτυ που δεν μας κάλεσαν, après-ski και greek σκαρπίνια

Το Νταβός δεν είναι απλώς το χωριό που κάποτε θεράπευε τους πλούσιους φυματικούς, που ενέπνευσε το «Μαγικό Βουνό» στον Τόμας Μαν, αλλά και τους Γερμανούς εξπρεσιονιστές.

Είναι και ένα γραφικό, πανέμορφο καταφύγιο για τους ισχυρούς όλου του κόσμου, οι οποίοι συγκεντρώνονται εδώ κάθε χρόνο για να οριοθετήσουν τις παγκόσμιες γραμμές σε ένα κλειστό μίτινγκ το οποίο εμπνεύστηκε ο πανίσχυρος Κλάους Σβαμπ 45 χρόνια πριν! Το Νταβός παραμένει το νούμερο ένα σημείο συνάντησης των απανταχού εκπροσώπων της εξουσίας, της τέχνης και των τεχνολογιών, καθώς το κόστος συμμετοχής στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ανεβαίνει σταδιακά κάθε χρόνο. Εχοντας φτάσει ωστόσο τα 70.000 ευρώ, ο κατάλογος με τα λαμπερά ονόματα αντί να μειώνεται αυξάνεται - όπως και τα drones και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Φέτος, θέλοντας να ξεφύγει από την αμήχανη λογική της παγκοσμιοποίησης, το μεγάλο αφεντικό Σβαμπ έθεσε ως κεντρικό θέμα την 4η Βιομηχανική Επανάσταση -που είναι ουσιαστικά η τεχνολογία- καλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ όλους τους «τρέντι» πολιτικούς του πλανήτη: από τον αστέρα Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, που έκλεψε τις εντυπώσεις, έως τον Ντέιβιντ Κάμερον, τον δικό μας Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τη βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια. Μάλιστα, με τον Ελληνα πρωθυπουργό ο κ. Σβαμπ ήταν ιδιαιτέρως θερμός και, γνωρίζοντας την αρχική διστακτικότητά του να συμμετάσχει στο φόρουμ, προσφέρθηκε να έρθει, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο ίδιος ως αντάλλαγμα στην Αθήνα, φέρνοντας επενδυτές και δώρα.

Η Λαγκάρντ, και η Αριάννα Χάφινγκτον


Πάντως, αν εξαιρέσει κανείς τον παγωμένο αέρα που έριχνε το θερμόμετρο κάτω από τους 15 βαθμούς, τον δυναμίτη και την προσβολή του Σόιμπλε, αλλά και την ψυχρή για Γαλλίδα στάση της Κριστίν Λαγκάρντ, ο Τσίπρας δεν συνάντησε ιδιαίτερες αντιξοότητες. Απέφυγε τις τραγικές καταστάσεις που είχε βιώσει πριν από πέντε χρόνια ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ είχε αρκετούς λόγους να χαρεί που τα ξένα Μέσα τον κυνηγούσαν για μια δήλωση. Επίσης, συνάντησε διάφορους ισχυρούς στο περιθώριο των επίσημων συναντήσεων, όπως τον πανίσχυρο εφοπλιστή Γιώργο Λογοθέτη, την Αριάννα Χάφινγκτον, τον γενικό γραμματέα της European Trade Union Confederation Λούκα Βισεντίνι, αλλά και το αφεντικό του Bloomberg, Πίτερ Γκράουερ. Ωστόσο, δεν απέσπασε κάποια δέσμευση για θετική έκβαση των ελληνικών υποθέσεων.

Οσοι γνωρίζουν τα του Νταβός ισχυρίζονται πως τα πάντα εκεί έχουν τη λογική της βιτρίνας και σπάνια καταλήγουν σε κάποια συμφωνία, αν εξαιρέσει κανείς την περίφημη συνάντηση Παπανδρέου - Οζάλ το 1988 ή το πρώτο λιθαράκι για την ένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας που έλαβε χώρα στο ελβετικό θέρετρο. Αυτή τη φορά σειρά έχει το Κυπριακό, για το οποίο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αλλά και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεσμεύτηκαν για άμεση και ευοίωνη λύση. Υποστήριξαν, μάλιστα, σε ειδικό πάνελ που ακολούθησε το περίφημο «τραπέζι» του Τσίπρα με τον Σόιμπλε με θέμα το «Μέλλον της Ευρώπης», ότι από την ενδεχόμενη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η ενωμένη πλέον Κύπρος, αλλά θα εξομαλυνθούν και οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και Ελλάδας.

Κόντρα στη λογική των ατέρμονων συζητήσεων, που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του φόρουμ με θέμα τις γεωπολιτικές στρατηγικές και τις νέες τεχνολογίες, μια πολιτική δέσμευση στις συζητήσεις όπως αυτή για την επίλυση του Κυπριακού σίγουρα παίζει κάποιο ρόλο. Γι’ αυτό και θα πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός σε ό,τι αφορά τις πολιτικές δηλώσεις: αν διαβάζει μάλιστα πίσω από τις γραμμές, θα καταλάβει ότι το αστειάκι ανάμεσα στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την Κριστίν Λαγκάρντ μόνο αθώο δεν ήταν. Στις χαριτωμενιές για τα δανεικά που ζήτησε ο Μπάιντεν από τη Λαγκάρντ και την επισήμανση ότι εκείνη δυσανασχετεί για την πίεση που της ασκεί ο νούμερο δύο μετά τον Ομπάμα για την Ελλάδα κρύβεται η εμμονή των Αμερικανών να λυθεί το ελληνικό ζήτημα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Σε αντίθεση με την απρόβλεπτη, όπως ενίοτε τη χαρακτηρίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στάση του ΔΝΤ που, ακολουθώντας τη λογική των δύο ταχυτήτων, προτιμά πολλές φορές να κωλυσιεργεί βάζοντας φρένο στις ελληνικές επιδιώξεις, ο αμερικανικός παράγοντας δείχνει πιο δεκτικός για άμεση και θετική επίλυση. Ομως, όσο κι αν ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε στον Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες, να ασκήσει παραπάνω πίεση για χάρη της Ελλάδας στο ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ έριξε αρκετό πάγο στην κρυσταλλωμένη ήδη ατμόσφαιρα. Επέμενε ότι θέλει ακόμα πιο δραστικές μεταρρυθμίσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως να μην της είναι αρκετές οι υπό συζήτηση περικοπές στο συνταξιοδοτικό, ενώ δεν ήταν τόσο κατηγορηματική όσο ο Ντράγκι αναφορικά με το χρονικό περιθώριο της αξιολόγησης.

Επανέλαβε, δε, για μία ακόμα φορά ότι επιθυμία του ΔΝΤ είναι να παραμείνει στο «πρόγραμμα» και να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα εφόσον εκείνη προσφέρει ένα αποτελεσματικό μεσοπρόθεσμο σχέδιο. Καμία κουβέντα δεν έκανε, όμως, για τον ελέφαντα στο δωμάτιο, που είναι το χρονικό περιθώριο της αξιολόγησης - σε αντίθεση με τον Μάριο Ντράγκι ο οποίος επέμενε, μιλώντας κι αυτός στο Νταβός, για γρήγορη και άμεση διευθέτηση. Και όσο κι αν κυβερνητικές πηγές επιμένουν πως ο Τσίπρας προσπάθησε να προτάξει στη σιδηρά κυρία του ΔΝΤ τα ήδη θετικά για την οικονομία μεγέθη και τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, η κυρία Λαγκάρντ έδειξε να θέλει το Ασφαλιστικό επί πίνακι προκειμένου να συζητήσει για οτιδήποτε άλλο.

Ο κ. Τσίπρας δεν λησμόνησε να της τονίσει ότι η περίφημη λίστα της επιτέλους αξιοποιείται, αφού υπάρχει για πρώτη φορά πολιτική βούληση να ξεκαθαρίσει το ζήτημα και ότι μέρος των χρημάτων που θα εισπραχθούν από την υπόθεση αυτή θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας.

Με χαλαρό look après-ski


Ηκυρία Λαγκάρντ, φορώντας τις ειδικές για σκι μπότες της, στερούμενη για πρώτη φορά τα ψηλά της τακούνια και το περιβόητο Chanel ταγεράκι της, φαινόταν να αντέχει τον χιονιά που φυσάει ακόμα πάνω από την ελληνική οικονομία, καθιστώντας ακόμα πιο σαφείς τις ήδη σκληρές θέσεις του Ταμείου. Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών αναμένεται να δραστηριοποιηθεί έντονα επ’ αυτού, ενώ ήδη έδωσε κάποια σημάδια στη συνέντευξη Τύπου, όπου επέμενε πως δεν θα κάνει διαπραγμάτευση με διαρροές. Στόχος του είναι το επόμενο διάστημα να καταστήσει ακόμα σαφέστερες τις ελληνικές θέσεις με επιμέρους συζητήσεις με εκπροσώπους και μεσάζοντες κρατών που συμμετέχουν στο ΔΝΤ και είναι φίλα προσκείμενα προς την Ελλάδα, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί, εκτός από την αξιολόγηση, και μια ευνοϊκή διευθέτηση του χρέους.


Τα πάρτυ δεν έλειψαν από το Νταβός. Διοργανώθηκαν και φέτος σε πανάκριβα ξενοδοχεία, όπως αυτό στο «Steigenberger Hotel», ακριβώς δίπλα στο περίφημο «Belvedere»


Οι κόκκινες γόβες της Σέριλ Σάντμπεργκ του Facebook έκλεψαν την παράσταση. Η μόνη που φορούσε δωδεκάποντα στο χιόνι

Και «εφαρμογή» και «stupid»!


Εκείνος, βέβαια, που στο Νταβός δεν φάνηκε φιλικά διακείμενος δεν ήταν άλλος από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξακολουθεί να πατάει το κουμπί της γνωστής κασέτας για την τήρηση των συμφωνηθέντων και την εφαρμογή της Συμφωνίας. Οντας ιδιαίτερα δηκτικός, όπως συνηθίζει, απάντησε με ειρωνικές γκριμάτσες στις θέσεις του Ελληνα πρωθυπουργού για «περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη και ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα». Διόλου τυχαία, για σχέδιο Μάρσαλ μιλάει και η αμερικανική πλευρά, και ειδικότερα ο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος σε κλειστό τραπέζι στο Νταβός δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το ελληνικό θέμα είναι αδιέξοδο και πως μόνο ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από τον φαύλο κύκλο. Ο κ. Σόιμπλε πάντως έδειξε να απορρίπτει κατηγορηματικά της χαλάρωσης των ελέγχων και των απαιτήσεων ειδικά σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, φτάνοντας να πει, απευθυνόμενος στην ελληνική πλευρά, με το γνωστό μαύρο χιούμορ του «Είναι η εφαρμογή, ηλίθιε!».

Η προσβολή έκανε τον γύρο του κόσμου και όσο και αν κυβερνητικοί κύκλοι προσπαθούσαν, εκτός προβολέων, να υποβαθμίσουν το θέμα μιλώντας για σύγκλιση απόψεων με τον Σόιμπλε στο Προσφυγικό, τα γερμανικά μέσα έριξαν κι άλλο αλάτι στην πληγή: «Ο Σόιμπλε κατασαδιάζει τον Τσίπρα», έγραψε η γνωστή «Bild», γνωρίζοντας πολύ καλά ότι μια αρνητική στάση του Σόιμπλε προσθέτει πόντους στην πεσμένη δημοτικότητα της Μέρκελ, αφού ο ίδιος σκωπτικά σχολίασε: «Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων πιστεύουν ότι έχουν πάντα δίκιο, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν ποτέ ή σχεδόν ποτέ». Και παρότι ο Τσίπρας απάντησε ότι πρέπει να αφαιρεθεί ο δυναμίτης και όχι μόνο το κερί από τη σπηλιά που λέγεται Ευρώπη, ο Γερμανός είχε προλάβει να ρίξει βόμβα μεγατόνων.

Ακουσον μεν, πιες τη σαμπάνια σου δε


Αυτή τη φορά, ωστόσο, στο χιονοσκεπές θέρετρο με τις ειδυλλιακές λίμνες και τα χιονοδρομικά κέντρα που βρίσκονται λίγα μέτρα έξω από το κέντρο της πόλης, ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε εξοπλισμένος με στοιχεία για το οικονομικό πρόγραμμα, ενώ ήταν και σε συνεχή τηλεφωνική συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Οσο όμως κι αν προσπάθησε να αποσπάσει μια θετική δέσμευση, έμεινε μόνο με την καλή εικόνα του πρωτάρη πρωθυπουργού μιας χώρας για την οποία μιλούσαν όλοι: «Τι θα γίνει με την Ελλάδα;», «πώς θα επιλυθεί το οικονομικό πρόβλημα όταν σοβεί το Προσφυγικό» κ.λπ. Ισως γι’ αυτό αλλά και λόγω κούρασης ο κ. Τσίπρας δεν είχε τη διάθεση να συνεχίσει το μπαράζ των επαφών και των φιλικών ή εχθρικών συναντήσεων με παραπάνω ξενύχτια και προτίμησε να αποσυρθεί στο ξενοδοχείο του.


Από τις πιο ωραίες πολιτικές παρουσίες ήταν αναμφίβολα η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας


Ντι Κάπριο και ξερό ψωμί: Και το βραβείο πήρε (κι ας μην είναι Οσκαρ), και ήταν ο μόνος που έτριξε πραγματικά τα δόντια τους ισχυρούς με την τολμηρή ομιλία του


Ο Κέβιν Σπέισι δεν έκλεψε την παράσταση μόνο με τη διάλεξή του, αλλά και με το πιάνο που έπαιξε σε ένα από τα άπειρα πάρτυ όπου ήταν καλεσμένος

Χολιγουντιανές selfies με Κέβιν Σπέισι και Ντι Κάπριο


Οι άλλοι ηγέτες που είχαν προσκληθεί στα περίφημα πάρτυ, που συνήθως γίνονται μετά τις 10 το βράδυ, το έριξαν κυριολεκτικά έξω. Αντικείμενο του πόθου ήταν σαφώς ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο οποίος είχε προσκληθεί κυριολεκτικά παντού μαζί με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και τον Κέβιν Σπέισι. Δεν σταμάτησε να υπογράφει αυτόγραφα, να φωτογραφίζεται σε selfies, ακόμα και με τον Bono να υποστηρίζει ότι ο φιλήσυχος σταθερός Καναδάς με τον ωραίο ηγέτη είναι το καλύτερο μέρος για επενδύσεις!

Πολλοί μάλιστα επέμεναν ότι αυτός και ο Τσίπρας ήταν οι πραγματικοί πολιτικοί αστέρες του Νταβός, αφού, όπως τόνισε σε δείπνο δημοσιογράφος του BBC, ο Τσίπρας είναι ο άνθρωπος του make-or-break πολιτικής του σήμερα. Ισως μάλιστα και λόγω παγκόσμιας κρίσης οι διοργανωτές να έδειξαν παραπάνω συμπάθεια για τον ηγέτη μιας πάσχουσας χώρας όπως η Ελλάδα, όπως φάνηκε να κάνει η ενθουσιώδης βασίλισσα της Ολλανδίας Μαξίμα, πιθανόν χάρη και στην αργεντίνικη φλέβα της.

Ούτε καν οι διοργανωτές αρνήθηκαν στις συζητήσεις τους ότι ο πλανήτης είναι υποταγμένος στη λογική του 1/3 των προνομιούχων, ενώ αυτή τη φορά, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν βιάστηκαν να κυνηγήσουν τους λίγους διαμαρτυρόμενους που κατοικοέδρευαν στις παρυφές της πόλης μέσα σε ιγκλού. Ή και τους παράξενους και τρελούς, όπως τον Σκωτσέζο που προτίμησε να ντυθεί παραδοσιακά για να διαφημίσει γνωστή μάρκα ουίσκι παίζοντας την γκάιντά του σε πολικές θερμοκρασίες!


Μπορεί να πέρασαν οι εποχές που κατέφταναν οι Ρωσίδες συνοδοί με τα αεροπλάνα, αλλά οι αιθέριες υπάρξεις δεν λείπουν ποτέ από το Νταβός






Κι όμως, το Νταβός δεν βρίθει από γηραλέους τεχνοκράτες και βαρετούς πολιτικούς, αλλά και από καυτές, μέσα στο ψύχος, παρουσίες!


Κομψά σκαρπίνια


Οκ. Τσίπρας έφτασε στην πόλη με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος συνοδευόμενος από τον κ. Νίκο Παππά και τους υπεύθυνους του πολιτικού του γραφείου. Ως πρωτάρης απαρνήθηκε τα άκομψα παπούτσια του σκι -κάτι που δεν αποχωρίζεται κανείς στο Νταβός- φορώντας τα γνωστά κομψά μαύρα σκαρπίνια και το ελαφρύ πανωφόρι. Μόνο που πρόσεξε ώστε οι κάλτσες του να μη μοιάζουν με αυτές του Καναδού πρωθυπουργού, που ήταν κόκκινες με κίτρινες νεκροκεφαλές! Και παρότι δεν τον προσκάλεσαν στα κλειστά πάρτυ τους Ρώσοι και Κινέζοι μεγαλοεπιχειρηματίες, ο κ. Τσίπρας είχε κάθε λόγο να συμφωνήσει με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο οποίος φάνηκε ιδιαίτερα ριζοσπαστικός στην ομιλία του, που άνοιξε ουσιαστικά και τον κύκλο των συζητήσεων.

Ο αιώνια υποψήφιος για Οσκαρ ηθοποιός πήρε στα χέρια το κρυστάλλινο βραβείο του για τη συμβολή του στο θέμα του περιβάλλοντος, θυμήθηκε τον ρόλο του στην «Επιστροφή», και επιτέθηκε κανονικότατα στους ισχυρούς του πλανήτη για τη λάθος οπτική τους στο θέμα της βιωσιμότητας και της οικολογίας. Ο Ντι Κάπριο αρνήθηκε να παρευρεθεί στο κλειστό δείπνο της Τίνα Μπράουν με θέμα τη φιλανθρωπία, από τη λίστα της οποίας δεν έλειπαν επιφανείς καλεσμένοι όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και η Σέριλ Σάντμπεργκ του Facebook. Οι διευθυντάδες των μεγάλων εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης φέτος την τιμητική τους.

Ο Bono, ο Τραμπ, το «House of Cards» και οι Ρώσοι μεγιστάνες


Πανταχού παρόντες ήταν αναμφίβολα ο «μαϊντανός», όπως τον αποκαλούν πλέον, Bono, με τα διάσημα διάφανα γυαλιά και τα φουλάρια του, η Κριστίν Λαγκάρντ που δεν είχε καν όρεξη να φορέσει τα καλά της, αλλά και ο Κέβιν Σπέισι. Ειδικά ο τελευταίος πραγματικά έκλεψε τις εντυπώσεις όταν στο μεγαλύτερο πάρτυ του Τζακ Μα, του αφεντικού του γνωστού ομίλου Alibaba, όχι μόνο αποδόμησε τον Ντόναλντ Τραμπ, που ήταν ο πιο απεχθής αφανής καλεσμένος φέτος στο ελβετικό θέρετρο, αλλά έδωσε κυριολεκτικά σόου.

Πήρε το μικρόφωνο και αστειεύτηκε με τους 40 επιφανείς καλεσμένους λέγοντας ότι η διαφορά του μακιαβελικού Τραμπ από τον αντίστοιχα μακιαβελικό Φρανκ, τον οποίο υποδύεται με επιτυχία στο «House of Cards», είναι ότι ο ένας είναι «προϊόν μυθοπλασίας και ο άλλος είναι επίσης προϊόν μυθοπλασίας!». Και αφού συνέχισε στο ίδιο χαρμόσυνο τέμπο λέγοντας ότι οι άνθρωποι σε τέτοιου είδους συνάξεις είτε τα πίνουν πολύ, είτε τραγουδάνε («Κι εγώ, όπως φαίνεται, δεν έχω πιει»), φρόντισε να παίξει τραγουδώντας μερικά κομμάτια ζωντανά στο πιάνο.



Μόνο ο Bono μπορεί να μετατρέψει ένα απλό χειμερινό παιχνίδι σε πολιτικό θέμα μιλώντας για τα δικαιώματα των θηλυκών χιονανθρώπων!


Διαφορετικοί κόσμοι συναντήθηκαν στο Νταβός, που είχε ως θέμα τις τεχνολογίες του αύριο



Η παλαίμαχος των ελβετικών θερέτρων Κριστίν Λαγκάρντ τόλμησε να αποχωριστεί το σήμα κατατεθέν-κομψό γοβάκι της για χάρη της αρβύλας-όπλο στο χιόνι. Πάντως, η Κριστίν μπορεί να στερηθεί τα πάντα, αλλά ποτέ τη διάσημη Kelly-bag της

Το σεξ πέθανε, ζήτω η γιόγκα!


Τα υπόλοιπα πάρτυ ωστόσο ήταν πιο υποτονικά, όπως εκείνα που δίνονταν κάθε βράδυ στο διάσημο «Piano Bar», το οποίο γέμιζε γέρους τεχνοκράτες και μεγαλοστελέχη, ή στο «Hotel Europe». Πάνε τα χρόνια που οι Ρώσοι μεγιστάνες κατέφταναν με ελικόπτερα γεμάτα σαμπάνιες και κορίτσια. Εχει αφήσει εποχή το πάρτυ ενός πάμπλουτου Ρώσου, τρία χρόνια πριν, ο οποίος στο κλείσιμο των εργασιών προσγείωσε αεροπλάνο γεμάτο ευειδή κορίτσια που κράτησαν εύχαρι συντροφιά στους επιφανείς καλεσμένους του. Τότε όλοι μιλούσαν για περιφερειακές συνάξεις αλά «Μάτια ερμητικά κλειστά» σε διάφορα σαλέ που σκοπό είχαν να ξεκουράσουν τα μεγάλα αφεντικά από το άλγος των κουραστικών εργασιών. Μετά όμως από τα απανωτά οικονομικά σκάνδαλα και κάποιες ταινίες τύπου «Λύκος της Wall Street», οι τραπεζίτες και οι τεχνοκράτες θεωρούνται σχεδόν ανεπιθύμητοι, με τα αφεντικά να δίνουν πια το «παρών» σε συναντήσεις με Ινδούς μοναχούς και σε ομαδικά meditation.

«Το σεξ πέθανε, ζήτω η γιόγκα!» φαίνεται να είναι το νέο σύνθημα που αντικατοπτρίζει την έλευση άλλων εποχών στις ανεξερεύνητες εποχές του πλούτου. Ποιος να το ’λεγε ότι στα πάρτυ που διοργάνωναν στα περίπτερα που είχαν στήσει στον κεντρικό δρόμο του Νταβός οι εταιρείες του Ζάκερμπεργκ, του Γκέιτς αλλά και νεαροί επικεφαλής των startups θα δέσποζαν τα μη αλκοολούχα ενεργειακά ποτά και οι πορτοκαλάδες; Αντί μάλιστα για κωδικούς που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως password για είσοδο σε μυστικά πάρτυ, οι οικοδεσπότες των νέων τεχνολογιών μοίραζαν διάφορες κάρτες με emoticons όπου ο κάθε καλεσμένος μπορούσε να δείξει τη διάθεσή του ανάλογα με τη συναισθηματική κατάσταση που εξέφραζε η φατσούλα πάνω στην κάρτα. Κάτι σαν τον μεγάλο πρωταγωνιστή της διοργάνωσης που δεν ήταν άλλος από το ρομπότ Hubo, το οποίο υποδεχόταν στο συνεδριακό κέντρο τους καλεσμένους, τους σερβίριζε και ενίοτε διάβαζε και ανενόχλητο την εφημερίδα του, τους «New York Times»...

Λίγο πριν κλείσει το τελευταίο φως στο περίφημο «Belvedere», το εμβληματικό ξενοδοχείο με την εκλεκτική αρχιτεκτονική στην κορυφή της πόλης, και κατέβουν οι διακόπτες και από το τελευταίο παραδοσιακό σαλέ, ο καθένας θα πρέπει να αναρωτηθεί τι στο καλό μπορεί πραγματικά να αποκόμισε από το ταξίδι του στο απομακρυσμένο χωριό της Ελβετίας. Εδώ δεν μπόρεσε να το αποκαλύψει ο μεγάλος Στίβενσον που οραματίστηκε τον δόκτορα Τζέκιλ και τον μίστερ Χάιντ και λάτρεψε το διάσημο θέρετρο όσο λίγοι. Το θέμα ωστόσο είναι όχι ποιον από τους δύο εκπροσωπεί κάθε παρευρισκόμενος, αλλά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που επιστρέφοντας από το φιλήσυχο απομακρυσμένο ειδυλλιακό χωριό ήρθε αντιμέτωπος με τη διόλου ονειρική και απόλυτα φλεγόμενη ελληνική πραγματικότητα.

Πηγή: protothema.gr