Φόβοι για σφαγή στην Ντέιρ αλ Ζορ της Συρίας

Gazzetta team
Φόβοι για σφαγή στην Ντέιρ αλ Ζορ της Συρίας
Το Ισλαμικό Κράτος σφίγγει τον κλοιό στην πόλη

Το Ισλαμικό Κράτος σφίγγει τον κλοιό στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία, ο πληθυσμός της οποίας ζει υπό το κράτος του τρόμου μετά τον θάνατο τις τελευταίες ημέρες δεκάδων αμάχων και την απαγωγή από τους τζιχαντιστές 400 κατοίκων της, οι 270 από τους οποίους αφέθηκαν χθες ελεύθεροι.

Σφοδρές μάχες μαίνονταν και σήμερα για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο το Ισλαμικό Κράτος στην Ντέιρ αλ Ζορ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, η οποία είναι πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 450 χλμ βορειοανατολικά της Δαμασκού.

Οι τζιχαντιστές ελέγχουν εφεξής το 60% της πόλης αυτής, στην οποία εξακολουθούν να ζουν 200.000 άνθρωποι. Οι μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης ενισχύουν την πολιορκία των συνοικιών που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στο κεντρικό, το δυτικό και το νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου το 70% των κατοίκων των συνοικιών που πολιορκούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι γυναίκες και παιδιά.

«Οι άνθρωποι φοβούνται, η κατάσταση έχει γίνει πολύ δύσκολη», δήλωσε τηλεφωνικώς ο Ατίγεχ, ένας κάτοικος της πόλης. «Σπάνια βρίσκουμε τρόφιμα και λαχανικά και αρχίζουμε να έχουμε πρόβλημα και με το ψωμί», πρόσθεσε.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε το Σαββατοκύριακο το προάστιο Αλ-Μπεγκαϊλίγια στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης, το οποίο αποτελούσε το γεωργικό της κέντρο.

«Αν πέσει η πόλη, θα γίνει σφαγή», σημείωσε ο Ατίγεχ, αναφερόμενος στις πληροφορίες που μεταδίδουν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης, οι οποίες αναφέρονται στον θάνατο περισσότερων από 300 αμάχων το Σάββατο από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, κατά τις επιθέσεις αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν μέλη της οργάνωσης και τις επιθέσεις μαχητών της σε κυβερνητικές θέσεις.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει από την πλευρά του τον θάνατο τουλάχιστον 85 πολιτών εκείνη την ημέρα.

Εκτός από τους αμάχους που σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 400 άμαχοι και πάλι απήχθησαν την ίδια ημέρα, το Σάββατο, από την οργάνωση στο Αλ-Μπεγκαϊλίγια και σε άλλους γύρω τομείς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση ανακοίνωσε ότι 270 από αυτούς, κυρίως γυναίκες και παιδιά όπως και ηλικιωμένοι, αφέθηκαν χθες ελεύθεροι από τους τζιχαντιστές μετά την ανάκρισή τους για ενδεχόμενους δεσμούς τους με τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία.

Ωστόσο η τζιχαντιστική οργάνωση εξακολουθεί να κρατάει ακόμη 130 ομήρους, κυρίως νεαρούς και ενήλικες άνδρες, οι οποίοι εξακολουθούν να ανακρίνονται, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Πηγή: newsbeast.gr