Η Ευρώπη «γερνά» και «συρρικνώνεται»

Gazzetta team
Η Ευρώπη «γερνά» και «συρρικνώνεται»
Σε Ρωσία, Ιταλία και Γερμανία, ο πληθυσμός μειώνεται κάθε χρόνο - Εξαίρεση η Βρετανία, η οποία παρουσιάζει σταθερή αύξηση - Το 2050 θα αναλάβει τα πρωτεία έναντι της Γερμανίας, ως η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή στην ήπειρο

Αποκαλείται «Γηραιά Ήπειρος», διότι νοείται ως η αρχαιότερη που κατοικήθηκε από πολιτισμένες κοινωνίες. Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία, η Ευρώπη θα αποκαλείται στο μέλλον «Γηραιά Ήπειρος», όχι όμως λόγω της αρχαιότητάς της, αλλά λόγω του γηρασμένου πληθυσμού της. Έρευνα τριών Αμερικανών κοινωνιολόγων αποκάλυψε συνταρακτικά στοιχεία για το σύνολο της ηπείρου. Η Ευρώπη «γερνά» και «συρρικνώνεται» πληθυσμιακά, καθώς στο 58% των περιφερειών της, η «φυσική μείωση», δηλαδή οι θάνατοι που δεν προέρχονται από λιμό ή πόλεμο, είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις.

Το θέμα είναι άκρως σοβαρό, καθώς έχει αντίκτυπο σε μία σειρά τομέων, τους οποίους πολύς κόσμος δεν λαμβάνει υπόψιν του, με κυριότερο το ασφαλιστικό. Την ίδια περίοδο που στην Ελλάδα αναζητείται το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα, ώστε να μείνει όρθιο το ασφαλιστικό και να στηρίξει τις τωρινές, αλλά και μελλοντικές γενιές, η ίδια η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο, διότι ο πληθυσμός της μειώνεται και παράλληλα γερνά.

Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας των τριών Αμερικανών. Από τις 1.391 ευρωπαϊκές περιφέρειες, το 58% παρουσιάζει μείωση του πληθυσμού του. Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ, από τις 3.141 περιφέρειες, μόλις το 28% παρουσιάζει περισσότερους θανάτους από γεννήσεις.

Τα τρία από τα έξι μεγάλα έθνη της Ευρώπης, η Ρωσία, η Γερμανία και η Ιταλία, με πληθυσμό που υπερβαίνει τα 280 εκατ. ανθρώπους, από τα 743 εκατ. που αριθμεί συνολικά η Ευρώπη, παρουσιάζουν αισθητή μείωση των πληθυσμών τους κάθε χρόνο. Συνολικά σε 17 ευρωπαϊκά κράτη μειώνεται ο πληθυσμός, έναντι μόλι δύο αμερικανικών πολιτειών, από τις 50.

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η Βρετανία παρουσιάζει μία σταθερή αύξηση του πληθυσμού της, ενώ στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, παρουσιάζεται αύξηση σε όλες τις περιφέρειές της. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το 2050 η Βρετανία θα καταστεί η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στην Ευρώπη, με τον πληθυσμό της να ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια, όταν η Γερμανία, η οποία είναι σήμερα η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή, θα έχει συρρικνωθεί στα 74 εκατ. κατοίκους.

Ως εκ τούτου, αποδεικνύονται οι λόγοι που η Γερμανία και η Άνγκελα Μέρκελ παρουσιάζονται τόσο δεκτικές στη φιλοξενία προσφύγων, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά το 1,1 εκατ., μέσα σε έναν χρόνο που διαρκεί το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης από τη Μέση Ανατολή.

Πηγή: protothema.gr