Μαξίμου εναντίον Ντάισελμπλουμ

Gazzetta team
Μαξίμου εναντίον Ντάισελμπλουμ
Κύκλοι του Μαξίμου κάνουν λόγο για «συγκεκριμένους κύκλους της Ευρώπης», οι οποίοι θέλουν «να δημιουργούν εντυπώσεις»...

Απάντηση στον Γερούν Ντάισελμπλουμ και στο αυστηρό μήνυμα που έστειλε χθες προς την Αθήνα ο επικεφαλής του Eurogroup έδωσαν σήμερα κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, κάνοντας λόγο για «συγκεκριμένους κύκλους της Ευρώπης», οι οποίοι πριν από κάθε διαπραγμάτευση «φροντίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα».


Αναφερόμενοι στον κ. Ντάισελμπλουμ και σχολιάζοντας τα όσα υποστήριξε χθες, συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε πως οι κύκλοι αυτοί, στους οποίους ανήκει ο Ολλανδός αξιωματούχος, θέλουν «να δυναμιτίζουν το κλίμα και να δημιουργούν εντυπώσεις».

Άλλωστε, όπως σημειώνουν, «έχει αποδειχθεί ότι αυτοί στο τέλος μειοψηφούν».

Την αντίδραση του Μαξίμου προκάλεσε η δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πάρει πιθανόν μήνες για να ολοκληρωθεί.

Με τις νέες του δηλώσεις ο επικεφαλής του Eurogroup, έστειλε σαφές μήνυμα προς την Αθήνα και την κυβέρνηση, με δεδομένες και τις δηλώσεις που έχει πραγματοποιήσει κατά καιρούς ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με την παρουσία ή όχι του ΔΝΤ, μετά το πέρας της 30ης Μαρτίου, στο νέο ελληνικό μνημόνιο.

Παράλληλα, όμως, ο κ. Ντάισελμπλουμ -αφήνοντας και εδώ αρκετά να υπονοηθούν- ξεκαθάρισε ότι το πιθανότερο είναι ότι η πρώτη αξιολόγηση δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

«Ας είμαστε ρεαλιστές, η αξιολόγηση θα χρειαστεί μήνες, όχι εβδομάδες για να ολοκληρωθεί», είπε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε επίσης απόλυτα ξεκάθαρος σχετικά με την «χρησιμότητα» του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να υπάρξει ελληνικό πρόγραμμα» χωρίς την παρουσία του Ταμείου.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους είπε, μάλιστα, πως το ΔΝΤ δεν σκοπεύει μόνο να επιστρέψει ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά και να συμμετέχει στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.