+slo-gun

ΗΠΑ: Υπερδύναμη και στις επιχειρήσεις

ΗΠΑ: Υπερδύναμη και στις επιχειρήσεις

Οι ΗΠΑ παραμένουν η μοναδική υπερδύναμη στα παγκόσμια χρηματιστήρια, με τις αμερικανικές εταιρείες να έχουν τη μερίδα του λέοντος σε χρηματιστηριακή αξία.

ΗΠΑ: Υπερδύναμη και στις επιχειρήσεις

Είναι η πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1970, που οι αμερικανικές επιχειρήσεις κυριαρχούν σε παγκόσμιο επίπεδο σε αυτό τον βαθμό και το οφείλουν κυρίως στους διαδικτυακούς κολοσσούς, οι οποίοι μονοπωλούν τις πρώτες θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρηματιστηριακή αξία της Apple, για παράδειγμα, που καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην κατάταξη με 549 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», είναι μεγαλύτερη από την οικονομία εύρωστων χωρών, όπως η Σουηδία ή η Νορβηγία. Συνολικά, άλλωστε, όπως αναφέρει μελέτη της Ernst&Young, η αξία των 100 μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη και συγκεκριμένα υπολογίζεται στα 15,8 τρισ. δολάρια.

Γερμανική παρουσία
Οι δέκα μεγαλύτερες επιχειρήσεις προέρχονται όλες από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, και από τις 100 πολυτιμότερες, οι 54 είναι αμερικανικές. Τον... χορό ανοίγουν η Apple και η ανταγωνίστριά της, Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, και ακολουθούν η Microsoft, η Hathaway και η Exxon. Η Γηραιά Ηπειρος εκπροσωπείται με μόλις 26 εταιρείες, ενώ η Γερμανία, η οικονομική «ατμομηχανή» της Ευρώπης, εμφανίζεται για πρώτη φορά μόλις στη θέση 66. Πρόκειται για τον φαρμακευτικό κολοσσό Bayer, που έχει αξία 94 δισ. ευρώ. Μετά το σκάνδαλο με τη χειραγώγηση των εκπομπών ρύπων, η Volkswagen, που κατάφερνε πάντοτε να πλασαριστεί σε καλή θέση, εξαφανίστηκε από τη λίστα των 100 εταιρειών.

Το Facebook του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, με 1,44 δισ. χρήστες, αποτιμάται στο Χρηματιστήριο σε 271 δισ. ευρώ
Το Facebook του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, με 1,44 δισ. χρήστες, αποτιμάται στο Χρηματιστήριο σε 271 δισ. ευρώ
 

Οι σημαντικότερες εταιρείες της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης παραμένουν παραδοσιακές επιχειρήσεις, φαρμακοβιομηχανίες, κατασκευαστές αυτοκινήτων και τράπεζες, δηλαδή κλάδοι οι οποίοι παγκοσμίως μένουν πίσω σε εξέλιξη λόγω έλλειψης καινοτομίας. Αντιθέτως, οι διαδικτυακές επιχειρήσεις που εδρεύουν στις ΗΠΑ είναι καινοτόμες, ταχύτατα αναπτυσσόμενες και δεν διστάζουν να οργανωθούν μεταξύ τους -παρότι είναι ανταγωνιστές- για να αυξήσουν τα κέρδη και την αξία τους, ακόμη και να διεισδύσουν σε άλλους, παραδοσιακούς κλάδους. Μια είδηση που πέρασε σχετικά στα ψιλά ήταν η συνεργασία τον περασμένο Νοέμβριο των 5 μεγαλύτερων διαδικτυακών επιχειρήσεων των ΗΠΑ -Apple, Αmazon, Google, Paypal και Intuit- για να συστήσουν μια ομάδα άσκησης πολιτικής πίεσης στην Ουάσιγκτον, που θα προωθεί σημαντικές αλλαγές στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Πιέσεις

Στην τέταρτη θέση της λίστας με τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες βρίσκεται η Berkshire Hathaway του επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ
Στην τέταρτη θέση της λίστας με τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες βρίσκεται η Berkshire Hathaway του επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ

Η ομάδα με την επωνυμία «Financial Innovation Now» (οικονομική καινοτομία τώρα), έχει ως στόχο να πιέσει προς όφελός της τον πολιτικό διάλογο σε ζητήματα όπως οι online πληρωμές και τα δάνεια, η προστασία από τη διαδικτυακή απάτη και η ασφάλεια των οικονομικών συναλλαγών μέσω Ιντερνετ. Αυτό σημαίνει ότι προετοιμάζουν το έδαφος για να αποσπάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς από τις συμβατικές τράπεζες και να αποκτήσουν οι ίδιες τον έλεγχο σημαντικού τμήματος αυτού του τομέα. Αυτή η εξέλιξη θα καταστήσει τις διαδικτυακές επιχειρήσεις ακόμη πιο ισχυρές.

 

Υπάρχουν, βέβαια, και κακά νέα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Το 2015 οι μεγάλες επιχειρήσεις που χρεοκόπησαν σε όλο τον κόσμο επειδή δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους ανέρχονται σε 111 - ο υψηλότερος αριθμός από το «μαύρο» 2009, οπότε είχαν βάλει λουκέτο 242 εταιρείες, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Εξ αυτών, το 60% προέρχονται από τις ΗΠΑ, πολύ περισσότερες δηλαδή από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη.

Η Amazon του Τζεφ Μπέζος καταλαμβάνει την έκτη θέση με αξία 283 δισ. ευρώ
Η Amazon του Τζεφ Μπέζος καταλαμβάνει την έκτη θέση με αξία 283 δισ. ευρώ

Λίστα
Η χρυσή δεκάδα

• 1η θέση: Apple, η κατασκευάστρια των iPhone, ΗΠΑ. Χρηματιστηριακή αξία: 549 δισ. ευρώ.

• 2η θέση: Alphabet, ΗΠΑ, η μητρική εταιρεία της Google. Χρηματιστηριακή αξία: 474 δισ. ευρώ.

• 3η θέση: ο γίγαντας του λογισμικού Microsoft, ΗΠΑ. Χρηματιστηριακή αξία: 405 δισ. ευρώ.

• 4η θέση: Berkshire Hathaway, η επενδυτική εταιρεία του Γουόρεν Μπάφετ, ΗΠΑ. Χρηματιστηριακή αξία: 301 δισ. ευρώ.

• 5η θέση: ο ενεργειακός κολοσσός Exxon, ΗΠΑ. Χρηματιστηριακή αξία: 301 δισ. ευρώ.

• 6η θέση: Amazon, η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος, ΗΠΑ. Χρηματιστηριακή αξία: 283 δισ. ευρώ.

• 7η θέση: το Facebook του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, με 1,44 δισ. χρήστες, ΗΠΑ. Χρηματιστηριακή αξία: 271 δισ. ευρώ.

• 8η θέση: General Electric, πολυεθνική με διείσδυση σε διάφορους κλάδους, που ιδρύθηκε το 1890 από τον εφευρέτη Τόμας Εντισον, ΗΠΑ. Χρηματιστηριακή αξία: 265 δισ. ευρώ.

• 9η θέση: Η βιομηχανία φαρμάκων και καλλυντικών Johnson & Johnson, ΗΠΑ. Χρηματιστηριακή αξία: 262 δισ. ευρώ.

• 10η θέση: Η μεγάλη τράπεζα Wells Fargo, ΗΠΑ. Χρηματιστηριακή αξία: 255 δισ. ευρώ.

Πηγή: ethnos.gr

Best of internet