Σε περικοπές προχωρούν οι τράπεζες

Gazzetta team
Σε περικοπές προχωρούν οι τράπεζες
Στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά τουλάχιστον 5.694 εργαζομένους και τη διακοπή λειτουργίας 179 καταστημάτων είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μέχρι το τέλος του 2017. Οι νέες περικοπές είναι αποτέλεσμα του εκτροχιασμού της οικονομίας, που προκάλεσε η παρατεταμένη αβεβαιότητα το 2015 και η οποία οδήγησε την Ελλάδα ένα βήμα πριν από τον εξοστρακισμό της από την Ε.Ε.

Η περικοπή θέσεων εργασίας - καταστημάτων πραγματοποιείται στο πλαίσιο των νέων αναθεωρημένων σχεδίων αναδιάρθρωσης που συμφώνησαν οι τράπεζες με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, αναθεώρηση που έγινε απαραίτητη μετά τη νέα ανακεφαλαιοποίηση στην οποία υποχρεώθηκαν οι εγχώριες τράπεζες. Το νέο κύμα περικοπών έρχεται σε συνέχεια της ήδη τεράστιας συρρίκνωσης που έχει υποστεί ο τραπεζικός κλάδος τα τελευταία χρόνια.

Από τα τέλη του 2009, οπότε ξεκίνησε η μεγάλη κρίση στη χώρα, έχουν χαθεί πάνω από 16.000 θέσεις εργασίας (και αν συνυπολογιστούν οι -5.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2017 τότε η απώλεια θα ξεπεράσει τις 20.000 θέσεις), ενώ έχουν κλείσει περισσότερα από 1.500 καταστήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, στο τέλος του 2009 λειτουργούσαν 19 τράπεζες, 36 ξένες (κυρίως υποκαταστήματα μεγάλων τραπεζών του εξωτερικού) και 16 συνεταιριστικές τράπεζες. Σήμερα έχουν απομείνει μόλις 7 τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Eurobank, Attica, HSBC και Πανελλήνια), μόλις 5 ξένες τράπεζες διατηρούν υποκαταστήματα, ενώ από τις συνεταιριστικές διασώζονται 3 και είναι αβέβαιο αν τελικά θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης ώστε να επιβιώσουν. Η κρίση αφάνισε ιστορικές τράπεζες όπως η Αγροτική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Εμπορική Τράπεζα, αλλά και πολλές άλλες όπως η Marfin Egnatia Τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα, η Millennium Bank, η Proton Bank, η Probank και η FBBank, κ.ά.
Στο τέλος του 2009 οι εγχώριες εμπορικές τράπεζες και οι συνεταιριστικές απασχολούσαν στην Ελλάδα 65.000 εργαζομένους και διατηρούσαν ένα δίκτυο καταστημάτων 4.100 σημείων, ενώ σήμερα απασχολούν 48.493 εργαζομένους και διατηρούν δίκτυο 2.600 σημείων, τα οποία μέχρι το τέλος του 2017 θα πρέπει να συρρικνωθούν περαιτέρω κατά περίπου 7% και 9%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι νέες περικοπές, σε συνέχεια της ήδη δραματικής συρρίκνωσης του κλάδου, οφείλονται στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών αλλά και στη νέα ανακεφαλαιοποίηση. Υπενθυμίζεται ότι Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, που έλαβαν νέα κρατική βοήθεια για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου του stress test, υποχρεώθηκαν σε μεγαλύτερης εμβέλειας κινήσεις μείωσης κόστους.

Η συρρίκνωση του τραπεζικού συστήματος σε όρους απασχόλησης και δικτύου καταστημάτων είναι ανάλογη της συρρίκνωσης της οικονομίας, καθώς την τελευταία 7ετία το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 25%. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, ο τραπεζικός κλάδος είναι από τους λίγους που έχει προσαρμόσει τη δομή του στη νέα οικονομική πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται για τη χώρα μετά την παρατεταμένη, έντονα πτωτική πορεία της οικονομίας. Σημειώνουν ότι μέχρι τώρα η μείωση του προσωπικού έγινε ομαλά μέσω προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης, καθώς και της φυσικής απώλειες θέσεων εργασίας μέσω συνταξιοδοτήσεων. Τονίζουν ότι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί και από εδώ και πέρα απομένουν σχετικά μικρές προσαρμογές, ενώ αναγνωρίζουν ότι οι νέες περικοπές θέσεων εργασίας θα είχαν αποφευχθεί αν η οικονομία δεν είχε επιστρέψει σε ύφεση και δεν υποχρεώνονταν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες.

Πηγή: kathimerini.gr