Μικρά τα οφέλη από την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Gazzetta team
Μικρά τα οφέλη από την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά
Πολύ μικρό είναι το όφελος από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά σε σχέση με την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί, αναφέρουν σε σχετική έκθεσή τους οι οικονομολόγοι του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.


Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι στα νησιά το εκτιμώμενο ανώτατο όριο πρόσθετων εσόδων από την αύξηση του ΦΠΑ δεν μπορεί να υπερβεί τα 160 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 250 εκατ. ευρώ που εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών. Αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι αύξηση των εσόδων μπορεί να προέλθει από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω καθολικής εφαρμογής ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμής μέσω των οποίων το Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει επιπλέον 2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ.

Στην έκθεσή τους αναφέρουν: «Συγκεκριμένα για τα νησιά του Αιγαίου, το δημοσιονομικό όφελος από την κατάργηση των ειδικά μειωμένων συντελεστών λόγω των στρεβλώσεων που θα δημιουργηθούν στην οικονομική δραστηριότητα ενδέχεται να είναι αμελητέο (συγκριτικά με τα έσοδα από την πάταξη της παραοικονομίας) ή ακόμα και μεσομακροπρόθεσμα αρνητικό με την ευρύτερη έννοια του εθνικού συμφέροντος». Υποστηρίζουν, δε, ότι «ακόμη και αν υιοθετήσουμε την αισιόδοξη πρόβλεψη των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών που έγινε το 2010, με βάση τα δημοσιονομικά έσοδα και το ΑΕΠ του 2010 (πολύ υψηλότερο από το ΑΕΠ του 2013 ή του 2015), τα μέγιστα επιπρόσθετα έσοδα από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 250 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά είναι περίπου το 25% των εσόδων τα οποία θα μπορούσαν να εισπραχθούν από τη μείωση της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και παραοικονομίας μόνο στην περιφέρεια της Αττικής, όπου παράγεται περίπου το 45% του ΑΕΠ της χώρας».

H περαιτέρω αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε αυξημένα έσοδα σε περιόδους ύφεσης στις οποίες τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης και ρευστότητας, τονίζουν οι αναλυτές και σημειώνουν πως «η διεθνής εμπειρία και η σχετική βιβλιογραφία δείχνουν ότι ένα αξιόπιστο μέτρο προς την κατεύθυνση της μείωσης της φοροδιαφυγής είναι η διευρυμένη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής».

Πηγή: kathimerini.gr