Ο Τσίπρας απαντά στην Die Welt για την «ακυβέρνητη χώρα»

Gazzetta team
Ο Τσίπρας απαντά στην Die Welt για την «ακυβέρνητη χώρα»
Τα παρασκήνιο της οργισμένης απάντησης του Μαξίμου στην εφημερίδα η οποία επικαλείται έκθεση της γερμανικής πρεσβείας - Η απειλή του πρωθυπουργού ότι θα «ξανασυγκρουστεί» και οι επιθέσεις κατά «εμμονικών εχθρών» - Τα μηνύματα που θα στείλει απόψε με τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ - Η κυβέρνηση αρχίζει να φοβάται ότι η τρόικα θα επιμένει διαρκώς στην πιο ακραία εκδοχή.

«Μαύρα σύννεφα» αρχίζουν να μαζεύονται και πάλι πάνω από τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, εξαιτίας της δυσφορίας που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για τις ακραίες απαιτήσεις της τρόικας, ιδίως στο ασφαλιστικό, αλλά και τις αμφισβητήσεις για την πολιτική της ικανότητα να σταθεροποιήσει τη χώρα, που τροφοδοτούν γερμανικά δημοσιεύματα.

Όλοι αναμένουν πλέον την αποψινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ (στις 21.45), ο οποίος αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη θέση και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, αλλά και να στείλει μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις. Κυρίως δε, να αποσαφηνίσει τι ακριβώς εννοούσε με την προειδοποίηση που διατύπωσε το βράδυ του Σαββάτου, κλείνοντας τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ότι «αν χρειαστεί θα ξανασυγκρουστούμε».

Η αποστροφή αυτή ερμηνεύτηκε ως μήνυμα στους δανειστές, με τους οποίους η κυβέρνηση είναι έντονα δυσαρεστημένη, καθώς θεωρούν ότι επιμένουν σε ακραίες απαιτήσεις, ειδικά για τις μειώσεις των συντάξεων. Οι σχέσεις των δύο πλευρών έτσι κι αλλιώς φαίνεται να έχουν διαταραχθεί εσχάτως παρά την πρόοδο στην υλοποίηση του προγράμματος και την ανοχή που επιδεικνύει η τρόικα στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού.

Η κυβέρνηση αρχίζει να φοβάται ότι η τρόικα θα επιμένει διαρκώς στην πιο ακραία εκδοχή για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων το καλοκαίρι και αυτό δεν αφορά μόνο στο ασφαλιστικό, αλλά και σε άλλα θέματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, το αγροτικό, τα φορολογικά.

Μάλιστα μετά το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, η οποία έγραψε, επικαλούμενη πηγές από την ευρωπαϊκή διαπραγματευτική ομάδα, ότι η πρώτη
αξιολόγηση δεν αποκλείεται να παραταθεί μέχρι και τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού, άρα κα καθυστερήσει κι άλλο η συζήτηση για το χρέος, και ότι η Ελλάδα είναι «πρακτικά ακυβέρνητη», ο εκνευρισμός για τη στάση των δανειστών, αλλά και ο προβληματισμός για τις πραγματικές επιδιώξεις ακραίων Γερμανικών κύκλων, φούντωσαν.

Η οργίλη ανακοίνωση με την οποία απάντησε στο δημοσίευμα το Μέγαρο Μαξίμου είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση, η ηγεσία της οποίας θεωρεί ότι σκόπιμα καλλιεργείται η αίσθηση της αποτυχίας του προγράμματος και μία εικόνα πολιτικής αστάθειας με διπλό στόχο: αφενός να επιβληθούν, μέσα σε ένα κλίμα γενικής αμφισβήτησης της ελληνικής προσπάθειας, τα πιο ακραία μέτρα και αφετέρου να επανακάμψουν τα περίφημα σενάρια περί «αριστερής παρένθεσης», ήτοι να προκύψει από το παράθυρο το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης.

Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, αφού πρώτα έκαναν την απαραίτητη έρευνα ως προς τις «πηγές» της εφημερίδας Die Welt, προχώρησαν σε μία σκληρή ανακοίνωση κάνοντας λόγο για αμετανόητους και εμμονικούς εχθρούς που παραπληροφορούν και σπεκουλάρουν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της κυβέρνησης

«Για μια ακόμη φορά, οι αμετανόητοι και εμμονικοί εχθροί της Ελλάδας παραπληροφορούν και σπεκουλάρουν. Η Ελλάδα, ωστόσο, παρά τις επιθυμίες τους, που τις ονομάζουν προβλέψεις, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Η ανακεφαλαιοποίηση έκλεισε με μεγάλη επιτυχία και κανείς δεν μπορεί πια να εκβιάζει, ούτε με κούρεμα καταθέσεων, ούτε με Grexit.

Εκτιμούσαν ότι θα ξαναφέρουν από το παράθυρο ό,τι δεν κατάφεραν τον περασμένο Ιούλιο. Απέτυχαν, και θα συνεχίσουν να αποτυγχάνουν. Είτε τους αρέσει, είτε όχι, θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε κυβέρνηση που δεν είναι της αρεσκείας τους. Και το χειρότερο: Η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη της στην Ευρώπη.

Περαστικά… ».

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η σύγχυση που προκαλεί η συζήτηση για το μέλλον και την παρουσία στο ελληνικό πρόγραμμα του ΔΝΤ. Η Αθήνα θα ήθελε να επιτευχθεί μια λύση εξόδου του Ταμείου, το οποίο είναι συχνά εκείνος ο παράγοντας που ζητά τα πιο επαχθή μέτρα, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζει ότι είναι και αυτό που ταυτίζεται περισσότερο από κάθε άλλο δανειστή, με το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του χρέους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα συζητά και πιέζει τους ευρωπαίους για μία καθαρή ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πηγή: protothema.gr