Καταστροφές και πλιάτσικο στην Ειδομένη (vid)

Gazzetta team
Καταστροφές και πλιάτσικο στην Ειδομένη (vid)
Ομάδες μεταναστών εισέβαλαν σε κοντέινερ και σκηνές ΜΚΟ που είχαν στηθεί στον καταυλισμό και πήραν ιατροφαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα.

«Εκρηκτική» είναι τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση με τους μετανάστες στην Ειδομένη έπειτα και από τον θάνατο του 22χρονου Μαροκινού από ηλεκτροπληξία στην ουδέτερη ζώνη, στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Κι ενώ το πρωί της Παρασκευής σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια με πετροπόλεμο και μάχες σώμα με σώμα μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών, έγινε γνωστό ότι χθες το βράδυ ομάδες μεταναστών εισέβαλαν σε κοντέινερ και σκηνές ΜΚΟ που είχαν στηθεί στον καταυλισμό και έκαναν πλιάτσικο, παίρνοντας ιατροφαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Αλέξανδρος Βούλγαρης είπε ότι το βράδυ της Τετάρτης ο καταυλισμός ήταν ήδη γεμάτος με 3.000 άτομα και σε αυτά προστέθηκαν άλλα 2.500 που έφτασαν στην Ειδομένη με 40 και πλέον λεωφορεία.

«Μπορούσαμε να διαχειριστούμε τις προηγούμενες μέρες τόσο κόσμο αλλά από τη στιγμή που σταμάτησε η ροή αυτό ήταν αδύνατο», είπε.

Πλιάτσικο καταγγέλλουν, όμως, και οι κάτοικοι της Ειδομένης οι οποίοι ζητούν, μάλιστα, εισαγγελική παρέμβαση, προκειμένου να προστατευτούν οι περιουσίες τους.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της κοινότητας, Ξανθούλα Σουπλή, η κατάσταση είναι πλέον εκρηκτική αφού όσοι μετανάστες δεν μπορούν να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη στην ΠΓΔΜ, βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» εδώ και 13 μέρες στην περιοχή και έχουν αρχίσει να δημιουργούν προβλήματα στο χωριό, που αριθμεί μόλις 50 σπίτια.

Μάλιστα, είπε ότι έχουν σημειωθεί κρούσματα κλοπών από αυλές σπιτιών, ενώ σε μία περίπτωση, καταγγέλλει πως μετανάστες διέρρηξαν σπίτι, το οποίο ιδιοκτήτες επισκέπτονται κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Ακόμη, σύμφωνα με την κυρία Σουπλή, πολλές φορές, μετανάστες μπαίνουν στις αυλές ζητώντας φαγητό και τουαλέτα, ενώ όπως σημείωσε, οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού είναι τρομοκρατημένοι και ζητούν παρέμβαση από την εισαγγελία.

Η κατάσταση μυρίζει «μπαρούτι»

Πηγή: protothema.gr