Αποφυλακίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας Ί. Σανάντερ

Gazzetta team
Αποφυλακίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας Ί. Σανάντερ
Έχει κατηγορηθεί για ανάμειξη σε σκάνδαλα διαφθοράς

Ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας και πρώην αρχηγός της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), Ίβο Σανάντερ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για ανάμειξη σε σκάνδαλα διαφθοράς, αποφυλακίστηκε από τη φυλακή Ρεμετίνετς του Ζάγκρεμπ, διαμηνύοντας ότι δεν θα ασχοληθεί πλέον με την πολιτική.

«Είναι κάτι που έχει τελειώσει οριστικά. Υπάρχουν αρκετές δικαστικές υποθέσεις σε βάρος μου, σε αυτές θα επικεντρωθώ και είμαι πεπεισμένος ότι θα κερδίσω», ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Ίβο Σανάντερ εξερχόμενος από τη φυλακή.

Την αποφυλάκιση του πρώην πρωθυπουργού αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, το οποίο ανέτρεψε την ποινή κάθειρξης εννέα ετών που του επιβλήθηκε για υπεξαίρεση πολλών εκατομμυρίων ευρώ και διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι κανένας δεν απέδειξε υπεξαίρεση χρημάτων, για την οποία τον κατηγορούν και έκανε λόγο για πολιτική δίωξη.

«Εμμένω στα όσα είπα στο δικαστήριο. Την περίοδο που υπέβαλα παραίτηση, είπα ότι το κόμμα δεν πάει καλά και ότι θα χάσουμε τις εκλογές. Αυτό συνέβη. Ανήγγειλα ότι θα ασχοληθώ πιο ενεργά με το κόμμα, συγκάλεσα το προεδρείο και με διέγραψαν «, ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

Τον Ίβο Σανάντερ έξω από τη φυλακή, όπου πέρασε τρία χρόνια, περίμεναν δημοσιογράφοι και αρκετοί υποστηρικτές του.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε την περασμένη Τρίτη ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας παράνομα παράτεινε την κράτηση του Ίβο Σανάντερ παρά την αναίρεση στις 30 Σεπτεμβρίου της ετυμηγορίας για το σκάνδαλο «Fimi Media», τη μεταφορά περίπου 70 εκ. κούνα από κρατικές εταιρείες μέσω της εταιρείας μάρκετινγκ «Fimi Media» στο ταμείο του κόμματος. Ωστόσο η Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς (USKOK) ανήγγειλε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αποφυλάκισης του πρώην πρωθυπουργού.

Ο Ίβο Σανάντερ ήταν στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2012, όταν φυλακίστηκε για τα σκάνδαλα με την τράπεζα «Hypo bank» και τον ουγγρικό πετρελαϊκό όμιλο Mol. Συνελήφθη το 2010 στην Αυστρία και το 2011 εκδόθηκε στις κροατικές αρχές. Παρέμεινε στη φυλακή την περίοδο Ιούλιος - Δεκέμβριος 2011 και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 12,4 εκ. κούνα έως τον Νοέμβριο του 2012.

Φέτος το καλοκαίρι το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε την καταδίκη σε βάρος του για κερδοσκοπία σε καιρό πολέμου για το σκάνδαλο «Hypo Bank» και για δωροδοκία στο σκάνδαλο με την ουγγρική MOl και διέταξε επανεκδίκαση των υποθέσεων από το δικαστήριο του Ζάγκρεμπ.

Έτσι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ποινές σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος δικάζεται για το σκάνδαλο «Planinska». Σε αυτή την υπόθεση η USKOK κατηγορεί τον Ίβο Σανάντερ ότι έλαβε «προμήθεια» 17 εκ. κούνα όταν το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, αγόρασε το κτίριο από την εταιρεία του πρώην βουλευτή του HDZ και ιδιοκτήτη βιομηχανίας κρέατος, Στιέπαν Φίολιτς.

Πηγή newsbeast.gr