Οι οικονομικοί παράδεισοι

Gazzetta team
Οι οικονομικοί παράδεισοι
Οταν αναζητούν μία χώρα για την έδρα τους, ένα από τα πρώτα ζητήματα που εξετάζουν οι διεθνείς επιχειρηματικοί όμιλοι είναι οι συντελεστές φορολογίας. Και αυτός είναι ένας λόγος που οι κυβερνήσεις «ανταγωνίζονται» η μία την άλλη, ώστε να προσφέρουν ένα καλύτερο περιβάλλον για τις εταιρείες.

Στην έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα των χωρών, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ χρησιμοποίησε τον «συνολικό φορολογικό συντελεστή», ως ένα από τα κριτήρια για να συντάξει τη λίστα της ανταγωνιστικότητας.

Αυτός ο συνολικός συντελεστής είναι ένα σύνολο 5 διαφορετικών τύπων φόρων και συνεισφορών, αφού ληφθούν υπόψη οι μειώσεις και οι εξαιρέσεις. Είναι φόροι για κέρδη και εισόδημα νομικών προσώπων, κοινωνικές εισφορές, φόροι εργασίας από τον εργοδότη, φόροι περιουσίας, φόροι κύκλου εργασιών και άλλοι μικροί φόροι.

Με βάση αυτά, προκύπτει και η λίστα με τους φορολογικούς... παραδείσους, τα σημεία του πλανήτη στα οποία φαίνεται πιο πρόσφορο το έδαφος για επενδύσεις και για να φτιάξουν εκεί την έδρα τους επιχειρηματικοί όμιλοι, τουλάχιστον με βάση το συγκεκριμένο κριτήριο. Αυτές είναι οι 18 καλύτερες χώρες σε αυτό τον τομέα, σύμφωνα με το Business Insider:

18. Χονγκ Κονγκ 22,8%
Είναι ένα από τα πιο ελκυστικά μέρη του πλανήτη για τις επιχειρήσεις, έχοντας χαμηλή φορολογία από τη δεκαετία του '60.

17. Μαυροβούνιο 22,3%
Εχει εταιρικό φόρο εισοδήματος μόλις 9%, έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές στην Ευρώπη.

15. Καναδάς 21%
Μία από τις λίγες μέγάλες, ανεπτυγμένες οικονομίες που βρίσκεται ψηλά σε αυτή τη λίστα. Η επαρχία Μανιτόμπα έχει 0% εταιρικό φόρο για τις μικρές επιχειρήσεις

15. Καμπότζη 21%
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει προσελκύσει τεράστια ποσά από ξένες επενδύσεις.

14. Ναμίμπια 20,7%
Μία από τις δύο αφρικανικές χώρες της λίστας

13. Αρμενία 20,4%
Αν και έχει ένα δίκαιο απλό σύστημα, η χώρα μαστίζεται από προβλήματα στην είσπραξη των φόρων.

12. Λουξεμβούργο 20,2%
Η χώρα βρέθηκε στο στόχαστρο στα τέλη του 2014, όταν δημοσιογράφοι αποκάλυψαν την έκταση των ιδιωτικών φορολογικών ρυθμίσεων της χώρας με παγκόσμιους κολοσσούς.

11. Κροατία 18,8%
Μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μείωσε τους φόρους εισοδήματος το 2013.

10. Σιγκαπούρη 18,4%
Με τόσο χαμηλούς φόρους, πολλές εταιρείες από όλο τον κόσμο την επιλέγουν ως έδρα για την Ασία.

9. Γεωργία 16,4%
Μετά από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, είναι μία από τις χώρες που υιοθέτησαν το μοντέλο χαμηλής φορολογίας, μειώνοντας επανειλημμένα τους φόρους και τους συντελεστές τους.

7. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 14,8%
Παρά τους χαμηλούς συντελεστές είναι μόλις τέταρτη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, κάτι που αποκαλύπτει πόσο χαμηλοί είναι οι φόροι σε αυτό το σημείο του πλανήτη.

7. Ζάμπια 14,8%
Πρόσφατα αύξησε τα δικαιώματα για τα ορυχεία σε 20%, πριν μειώσει ξανά το συντελεστή σε 9% έπειτα από τις διαμαρτυρίες μεγάλων εταιρειών.

6. Σαουδική Αραβία 14,5%
Κρατά τους επιχειρηματικούς φόρους χαμηλά χάρη στα τεράστια έσοδα από το πετρέλαιο, αν και μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα αν διατηρήσει αυτή την πρακτική την ώρα που η τιμή του πετρελαίου παραμένει χαμηλά.

5. Λεσότο 13,6%
Σε αντίθεση με τις περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες της λίστας, αυτή είναι μία από τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο.

4. Μπαχρέιν 13,5%
Δεν εισπράττει καθόλου φόρους για το εισόδημα, τα κέρδη κεφαλαίου, τις πωλήσεις, τα ακίνητα, τους τόκους ή τα μερίσματα.

3. Κουβέιτ 12,8%
Πρόσφατα το εμιράτο απέρριψε την πρόταση του ΔΝΤ ότι πρέπει να εισάγει φόρο για τα επιχειρηματικά κέρδη προκειμένου να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

2. Κατάρ 11,3%
Ξεπερνά κάθε άλλη χώρα πλούσια σε πετρέλαιο στην περιοχή της σε αυτό τον τομέα.

1. ΠΓΔΜ 7,4%
Είναι η μοναδική χώρα με συντελεστή κάτω του 10% για τις επιχειρήσεις, αλλά το ΔΝΤ προειδοποίησε φέτος ότι το δημόσιο χρέος της χώρας έχει διπλασιαστεί από το 2008, εν μέρει εξαιτίας αυτής της επιλογής.

Πηγή: iefimerida.gr