Βολές Σόιμπλε κατά Τσίπρα

Gazzetta team
Βολές Σόιμπλε κατά Τσίπρα
Πρότυπο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων η Ισπανία, κατά τον Γερμανό υπουργό, που διαπιστώνει πως «το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι ότι αυτό είναι σχεδόν ασυνήθιστο».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξήρε την Ισπανία, χαρακτηρίζοντάς την πρότυπο για την επιτυχία της μακροοικονομικής μεταρρυθμιστικής πολιτικής, η οποία οδήγησε τη Μαδρίτη και πάλι στον δρόμο της ανάπτυξης.


«Δεν ήταν ένας εύκολος δρόμος», τόνισε ο Σόιμπλε στη διάρκεια συζήτησης με θέμα «Το μέλλον της ευρωζώνης» στην οποία συμμετείχε και ο Ισπανός ομόλογός του Λουίς ντε Γκίντος και η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός γερμανο-ισπανικού επιχειρηματικού συνεδρίου στο Βερολίνο.

«Όμως, όπως τώρα δείχνουν οι αριθμοί (…) ήταν ο σωστός δρόμος», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός. «Το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι ότι αυτό είναι σχεδόν ασυνήθιστο», πρόσθεσε ο ίδιος κάνοντας μια έμμεση αναφορά στην Ελλάδα. Οι εμπειρίες των προηγούμενων μηνών έδειξαν ότι τα πράγματα δεν «διευκολύνονται» όταν ζητεί κανείς την έγκριση του λαού για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επέκρινε ο Σόιμπλε.

Ο ντε Γκίντος από την πλευρά του τόνισε ότι πρέπει να βελτιωθεί η οικονομική διακυβέρνηση και οι μηχανισμοί της στο εσωτερικό της ευρωζώνης. Αν πρόκειται να λειτουργήσει η νομισματική ένωση, θα πρέπει να βελτιωθούν τα μέσα δημοσιονομικού συντονισμού, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η πολιτική, δημοσιονομική και οικονομική ενσωμάτωση βρίσκεται στον σωστό δρόμο», επεσήμανε ο Ισπανός υπουργός. «Ξεπεράσαμε την ύφεση, αλλά όχι την κρίση», υπογράμμισε ο ντε Γκίντος.

Στον «ίδιο δρόμο» για τα ελληνικά θέματα Μέρκελ και Ραχόι

Κοινή θέση σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα εξέφρασαν η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Μέζεμπεργκ του Βερολίνου.

«Για την κατάσταση στην Ελλάδα, έχουμε πολύ κοινή θέση, σε ό,τι αφορά το εάν είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και το εάν είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη. Η Γερμανία και η Ισπανία είναι, σε αυτό, σε κοινό δρόμο», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Ο κ. Ραχόι σημείωσε ότι «το σημαντικό είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει τώρα μεταρρυθμίσεις». Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, ο στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης και θέσεων εργασίας. «Αυτό συνιστά σταθερή βάση, ώστε η χώρα να μπορεί μόνη της να λειτουργήσει καλά. Και εάν οι συμφωνίες τηρηθούν, τότε η Ελλάδα θα έχει μέλλον. Θα είμαστε πάντα αλληλέγγυοι και εάν τα πράγματα υλοποιηθούν σωστά, εάν υπάρξει λογική, εάν τηρηθούν οι συμφωνίες, τότε μπορούν στην Ελλάδα τα πράγματα να πάνε καλά σε λογικό χρόνο» πρόσθεσε.