«Άνευρη» άνοδος στο Χ.Α.

Gazzetta team
«Άνευρη» άνοδος στο Χ.Α.
Ήπια ανοδικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας μετριοπαθώς το θετικό διεθνές κλίμα, ενώ παράλληλα προσπαθεί να επιβεβαιώσει τα τρέχοντα επίπεδα που απειλήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,69% στις 627,02 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 635,30 μονάδες και η χαμηλότερη στις 621,15. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 6,86% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 21,81 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 5,68 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,97%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,43%.

Επί δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις ο τζίρος κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μετά το εκρηκτικό διήμερο της αρχής της εβδομάδας, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά τηρεί στάση αναμονής για τις επόμενες κινήσεις των κύριων πολιτικών δρώντων. Άλλωστε οι επόμενες ημέρες δεν αναμένεται να δώσουν κάποια σαφή στοιχεία για την πορεία της οικονομίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά προσπαθεί να διαφυλάξει τα τρέχοντα επίπεδα μέσα σε ένα περιβάλλον περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, προεκλογικής περιόδου και αρνητικής διεθνούς συγκυρίας. Η προσπάθεια αυτή θα αντιμετωπίσει σταδιακά όλο και περισσότερα εμπόδια, δεδομένου ότι παραδοσιακά οι προεκλογικές περίοδοι συνοδεύονται από έντονες διακυμάνσεις.

Παράλληλα, απομένουν μόλις λίγες ημέρες μέχρι την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των εισηγμένων, ενώ εκείνα των τραπεζών αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος του επόμενου μήνα, μετά την παράταση που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτό το πλαίσιο προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων τους, οι οποίες λαμβάνουν υπόψιν και το τι προηγήθηκε στον φετινό «επεισοδιακό» Αύγουστο.

Στο ταμπλό τώρα, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Folli Follie (+5,26%), της Jumbo(+5,06%), της Grivalia Properties(+4,58%), του ΟΤΕ ΟΤΕ+4,55%(+4,55%), της ΕΥΔΑΠ(+3,18%), του ΟΛΠ ΟΛΠ+2,43% (+2,43%), της ΜΕΤΚΑ(+2,40%) και της Alpha Bank ΑΛΦΑ+2,17% (+2,17%).

Στον αντίποδα, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-7,14%), της Πειραιώς (-4,35%), της Τέρνα Ενεργειακή(-4,00%), της ΔΕΗ(-2,86%), της Viohalco (-2,83%), της Εθνικής (-2,78%) και της ΕΧΑΕ(-1,16%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος του Εμπορίου (+5,22%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Χημικών (-3,13%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 57 κινήθηκαν ανοδικά, 37 καθοδικά, ενώ η τιμή 17 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Πηγή: naftemporiki.gr