Νέα, μεγάλη και ταχύτερη πτώση στην αξία των κατοικιών

Gazzetta team
Νέα, μεγάλη και ταχύτερη πτώση στην αξία των κατοικιών
Το β' τρίμηνο του 2015 η αξία των ακινήτων έπεσε κατά 5,6%, με τον ρυθμό πτώσης να αυξάνεται για πρώτη φορά από το 2013, καθώς ήταν 4,1% το πρώτο τρίμηνο. Μεγάλη η πτώση για τα νεόδμητα οικιστικά ακίνητα, ενώ το βαρύτερο πλήγμα υπέστη η αγορά της Θεσσαλονίκης.

Με αυξημένους και υψηλούς ρυθμούς συνεχίστηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2015 η πτώση στις αξίες των οικιστικών ακινήτων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, με την αξία των κατοικιών να μειώνεται κατά 5,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Ο ρυθμός υποτίμησης ήταν σαφώς μεγαλύτερος με το -4,1%, που καταγράφηκε τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, όταν η οικονομία έπεσε και πάλι σε ύφεση. Πρόκειται για την πρώτη επιτάχυνση του ρυθμού πτώσης των τιμών από το 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι κατοικίες στην Ελλάδα έχουν χάσει το 40,2% της αξίας τους σε σχέση με το 2007, δηλαδή πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης, όταν τόσο η οικοδομική δραστηριότητα όσο και η ζήτηση είχαν εκτοξεύσει τις τιμές των ακινήτων στα ύψη.

Οι μεγαλύτερες πτώσεις τιμών, της τάξης του 7,1%, παρατηρήθηκαν στα νέα ακίνητα (έως πέντε ετών), ενώ για τα παλιά κτήρια η μείωση διαμορφώθηκε στο 4,7%. Και στις δυο κατηγορίες παλαιότητας η εικόνα είναι σαφώς χειρότερη σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, όταν τα σχετικά ποσοστά ήταν -4,7% και -3,6% αντίστοιχα.

Από γεωγραφικής άποψης, οι μεγαλύτερες υποτιμήσεις διαπιστώθηκαν στην Θεσσαλονίκη (-8,2%). Στην Αθήνα οι αξίες συρρικνώθηκαν κατά 5,2%, ενώ στις άλλες μεγάλες πόλεις το ποσοστό διαμορφώθηκε στο -7,1%.

Τα ακίνητα αποτελούν μια από τις βασικότερες πηγές πλούτου για τα ελληνικά νοικοκυριά, με δεδομένο τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία. Η πτώση των ονομαστικών αξιών ισοδυναμεί με υποβάθμιση του πλούτου τους.

Το πρόβλημα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω του όγκου των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, καθώς ευτελίζεται η αξία των εγγυήσεων που έχουν οι τράπεζες εν μέσω διαπραγματεύσεων για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Πηγή: skai.gr