Αμεσες αλλαγές σε εργασιακά, ασφαλιστικό ζητούν οι θεσμοί

Gazzetta team
Αμεσες αλλαγές σε εργασιακά, ασφαλιστικό ζητούν οι θεσμοί
Πιέσεις σε δύο μέτωπα, τόσο στο εργασιακό για την όσο το δυνατό γρηγορότερη θεσμοθέτηση των αλλαγών στις συλλογικές συμβάσεις, στις ομαδικές απολύσεις και στον συνδικαλιστικό νόμο όσο και στο ασφαλιστικό για την «εδώ και τώρα» κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ασκούν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Κατά τη χθεσινή πρώτη -αν και άτυπη- συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών σε υπουργείο, που έγινε με πρωτοβουλία του Ελληνα υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, οι Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ και Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον ESM ξεκαθάρισαν τις προθέσεις τους. Ζητούν άμεσες παρεμβάσεις όχι μόνο στο ασφαλιστικό, θέτοντας ουσιαστικά ως προαπαιτούμενο το θέμα της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων εντός του Αυγούστου, αλλά και στα εργασιακά με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δανειστές, που αντιδρούν ακόμη και για την παράταση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων (θεωρείται μονομερής ενέργεια), ζήτησαν επίσπευση των διαδικασιών για συγκεκριμένες αλλαγές στα εργασιακά, το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο, χωρίς να αλλάζει η φύση των μέχρι σήμερα παρεμβάσεων. Για το θέμα έχει προγραμματιστεί σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων με στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει τη συμμετοχή στην ομάδα εργασίας, για την αξιοποίηση των «βέλτιστων πρακτικών» που ισχύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Πρόκειται για την επιτροπή που έχει εκδώσει 12 αποφάσεις με τις οποίες καταγγέλλει τις μνημονιακές πολιτικές που ακολουθήθηκαν στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι αντίκεινται στην κοινοτική νομοθεσία. Οι θεσμοί από την πλευρά τους ζητούν τη συμμετοχή του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε επίσης να αλλάξει διάταξη που ενσωματώθηκε από... λάθος στη μετάφραση, στον πρόσφατο νόμο με τον οποίο επικυρώθηκε η συμφωνία της 13ης Ιουλίου, και η οποία «παγώνει» την κρατική χρηματοδότηση στα επίπεδα του 2015, έως το 2021. Αυτό που θα ισχύει είναι να «παγώσει» η κατώτατη σύνταξη την αντίστοιχη περίοδο.

«Ξαφνικό θάνατο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις όσων βρίσκονται μεταξύ 50-55 ετών ζητούν οι δανειστές, οι οποίοι, μεταξύ των σεναρίων που έχουν θέσει σε τεχνικό επίπεδο στην ελληνική κυβέρνηση, ζητούν την κατάργησή τους ακόμη και έως το 2018. Το βασικό σενάριο πάντως προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμη και κατά 6,5 χρόνια από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, για όσους είναι 50 ετών και μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη σε αυτή την ηλικία (π.χ. μητέρες με ανήλικο τέκνο). Η αύξηση για τους 50άρηδες του 2016 ανέρχεται στα 8 έτη, το 2017 φτάνει τα 9,5 έτη, το 2019 στα 12,5 έτη, το 2020 εκτινάσσεται στα 14 έτη, το 2021 εκτοξεύεται στα 15,5 έτη και το 2022 καταλήγει στα 17 έτη. Η λογική του σχεδίου των θεσμών, το οποίο εμφανίστηκε στη διαπραγμάτευση, είναι ταχύτερη μετάβαση στα 67 για όλους, έως το 2022. Η ελληνική πλευρά κατέθεσε τη δική της πρόταση, για την οποία ακόμη δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από τους δανειστές. Θεωρείται πάντως δεδομένο από την ελληνική πλευρά ότι οι αλλαγές θα αφορούν όλους όσοι θα συνταξιοδοτηθούν από 1ης Ιουλίου 2015 και μετά και θα υπάρχει προστασία των θεμελιωμένων δικαιωμάτων.

Πηγή: kathimerini.gr