Ολα ανοιχτά από Λαφαζάνη

Gazzetta team
Ολα ανοιχτά από Λαφαζάνη
Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για πραγματοποίηση εκτάκτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο δεν δείχνει να προσφέρει ούτε καν προσωρινή ανάπαυλα στο εσωκομματικό «πολεμικό» περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.

Η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής δεν απάντησε σε κανένα από τα καίρια ζητήματα που διχάζουν βαθιά το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Επιβεβαίωσε, απλώς, ότι το ρήγμα υπάρχει, ότι οι προσεγγίσεις ανάμεσα στην προεδρική πλειοψηφία και την εσωκομματική αντιπολίτευση, έναντι καίριων αποφάσεων που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση και αφορούν, όχι απλά τη δική της πορεία, αλλά το μέλλον και τον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας, είναι διαμετρικά αντίθετες.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση υπέστη ήττα, δεδομένου ότι δεν κατάφερε να περάσει την πρότασή της για διαρκές συνέδριο το επόμενο Σαββατοκύριακο. Η στρατηγική πίσω από αυτήν την εισήγηση ήταν προφανής: να ληφθεί μια απόφαση από το διαρκές συνέδριο, η οποία θα ανέκοπτε την πορεία της κυβέρνησης προς συμφωνία με τους εταίρους επί ενός νέου προγράμματος.

Προ τετελεσμένων

Παρά την ήττα στην Κεντρική Επιτροπή, το μέτωπο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης κάθε άλλο παρά διατεθειμένο να χαμηλώσει τους τόνους εμφανίζεται. Καταρχήν, η δήλωση της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής, ότι «η σύγκληση έκτακτου συνεδρίου το φθινόπωρο, μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, αφού οι σύνεδροι θα κληθούν εκ των υστέρων να επικυρώσουν τετελεσμένα άκρως επιζήμια για τη χώρα», αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το αμέσως προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με κομματικά στελέχη, στο εσωτερικό της Αριστερής Πλατφόρμας υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και προτάσεις για τα επόμενα βήματα.

Στελέχη που πρόσκεινται στη ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλου εμφανίζονται να επιμένουν ότι «θα έπρεπε να είχαμε φύγει... χθες», τάσσονται δηλαδή υπέρ της άμεσης αποχώρησης των διαφωνούντων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και της συγκρότησης δικής τους Κ.Ο. Ο κ. Λαφαζάνης δεν δείχνει να έχει λάβει τις αποφάσεις του για τον χρόνο και τον τρόπο οριστικοποίησης της διαφοροποίησής του από την κεντρική γραμμή του κόμματος και της κυβέρνησης, η οποία δείχνει μη αναστρέψιμη.

Στελέχη κοντά στον κ. Λαφαζάνη υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση, παρά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, δεν έχει νομιμοποιητική βάση από κανένα κομματικό όργανο, προκειμένου να προχωρήσει σε συμφωνία με τους εταίρους για ένα νέο πρόγραμμα. «Ούτε στην Κεντρική Επιτροπή ετέθη από την πλειοψηφία τέτοια πρόταση προς ψηφοφορία, ούτε από κάποιο άλλο όργανο, όπως η Πολιτική Γραμματεία, υπάρχει κάποια απόφαση», σημειώνουν και προσθέτουν με νόημα ότι «το μόνο συλλογικό κείμενο αναφορικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς και κατά της συμφωνίας είναι η επιστολή των 109 μελών της Κεντρικής Επιτροπής», το οποίο από την πλευρά της Πλατφόρμας θεωρούν ότι έχει νομιμοποιήσει τη δική τους στάση κατά των κεντρικών κυβερνητικών προσανατολισμών.

Τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αφήνουν να εννοηθεί ότι πιθανότατα οι όποιες εξελίξεις θα δρομολογηθούν πολύ πριν φθάσουμε στο συνέδριο και αναφέρονται σε «εξαιρετικά πυκνό πολιτικό χρόνο» τις επόμενες ημέρες, με ορίζοντα την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει τη συμφωνία και να τη φέρει προς ψήφιση στη Βουλή πριν από τις 20 Αυγούστου. Ξεκαθαρίζουν, δε, ότι «εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε για ένα νέο μνημόνιο». Αρνητική είναι η στάση τους και έναντι του ενδεχομένου να μην ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα και να χρειασθεί ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα καλύψει τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες και, κυρίως, την πληρωμή προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου. Στην Πλατφόρμα επισημαίνουν ότι είτε στη Βουλή έρθει το νέο μνημόνιο, είτε η συμφωνία-γέφυρα, «θα συνοδεύονται από σκληρά μέτρα που δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να τα ψηφίσουμε». Αν η καταψήφιση συνοδευθεί με ολοκλήρωση της ρήξης και αποχώρηση από την Κ.Ο., αυτό δεν απαντάται ακόμη.

Αλλωστε είναι βέβαιον ότι η στρατηγική αναπροσαρμόζεται μέρα με τη μέρα, ανάλογα με τις εξελίξεις και με το βλέμμα στραμμένο και στις κινήσεις της προεδρικής πλειοψηφίας.


Πηγή: kathimerini.gr