Αμερικανός γερουσιαστής: Εκφράζω την αλληλεγγύη μου στην Ελλάδα

Gazzetta team
Αμερικανός γερουσιαστής: Εκφράζω την αλληλεγγύη μου στην Ελλάδα
Με έναν ένθερμο λόγο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Καπιτώλιο, ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς αναφέρθηκε στην Ελλάδα και στην κρίση χρέους που βιώνει.

Γνωστός για τις αριστερές (για τα μέτρα των ΗΠΑ) απόψεις του, ο κ. Σάντερς αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Ελλάδα, λέγοντας: «Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στον ελληνικό λαό σε μια περίοδο που της έχουν επιβληθεί σκληρές και αντιπαραγωγικές πολιτικές. Έχουμε να κάνουμε ανθρωπιστική κρίση και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Υπάρχει 26% ανεργία, 30% των ανθρώπων ζουν σε συνθήκες φτώχειας και το 50-60% των νέων δεν έχουν δουλειά. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι πλοίαρχοι επιβάλλουν τώρα ένα νέο γύρο εξοντωτικής λιτότητας που θα φέρει μεγαλύτερη δυστυχία. Ετοιμάζονται να δανείσουν την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να πάρουν τα χρήματά τους πίσω».

Ο Σάντερς εξήγησε στη συνέχεια: «Οι άνθρωποι στην Ελλάδα λένε ότι οι φωνές τους δεν ακούγονται, ότι η δυστυχία τους δεν αφορά κανέναν, ότι πλέον η δημοκρατία δεν έχει καμία σημασία. Η ελληνική κατάσταση θέτει έναν κίνδυνο για όλους μας. Αυτό που κάνει η Γερμανία, είναι ότι έκαναν οι συμμαχικές δυνάμεις στη Γερμανία μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Την τιμωρούν και ζητούν να πληρώσει ένα χρέος που δεν μπορεί να αντέξει. Θυμίζω ότι η εκδίκηση προς τη Γερμανία οδήγησε στην άνοδο του Χίτλερ».

Οι συνάφειες με την ελληνική πραγματικότητα είναι προφανείς. Γι' αυτό και ο Σάντερς αναφέρει: «Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα το τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή. Μερικοί άνθρωποι χαρακτηρίζουν αυτό το κόμμα νεοναζιστικό, ενώ άλλοι λένε πως δεν υπάρχει τίποτα ''νέο'' σε αυτό το κόμμα. Κατά την άποψή μου πρέπει να μάθουμε από την Ιστορία. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν αποτυγχάνει η δημοκρατία και οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάρουν αυτό που ψήφισαν, λόγω επέμβασης ξένων δυνάμεων, τότε ο κόσμος μπορεί να στραφεί σε κόμματα σαν τη Χρυσή Αυγή».

Πηγή: iefimerida.gr