Politico: Χρόνια πολλά, αγαπητέ Αλέξη - Δεν έχεις όμως πολλά για να γιορτάσεις

Gazzetta team
Politico: Χρόνια πολλά, αγαπητέ Αλέξη - Δεν έχεις όμως πολλά για να γιορτάσεις
Τα γενέθλια του Αλέξη Τσίπρα θυμήθηκε το Politico, στέλνοντας τις ευχές του στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ταυτόχρονα όμως του... χαλάει την ημέρα, θυμίζοντάς του ότι έχει λίγα για τα οποία θα μπορούσε να γιορτάσει αυτή την περίοδο.

«Χρόνια πολλά, αγαπητέ Αλέξη», ήταν η σχετική ανάρτηση του Politico στο Twitter, αλλά στο επισυναπτόμενο κείμενο ο τίτλος ήταν «Λίγα για να γιορτάσει ο Τσίπρας».

«Όπως και σε όλη τη θητεία του ως πρωθυπουργός, ο Τσίπρας συνεχίζει να προεδρεύει ένα πολιτικό και οικονομικό χάος, είτε έχει γενέθλια είτε όχι», αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διασπασμένος και χάνει εξουσία. Οι τραπεζικοί περιορισμοί στις αναλήψεις και τις μεταφορές χρημάτων συνεχίζουν να στραγγαλίζουν την οικονομία. Η μισητή Τρόικα είναι ξανά στην Αθήνα. Και επιπλέον, αυτή τη φορά είναι τέσσερις οι δανειστές και όχι τρεις. Διαβάζει σχεδόν κάθε ημέρα τίτλους για τις περιπέτειες και τα εμπρηστικά σχόλια αδίστακτων συμμάχων, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου», σημειώνει το δημοσίευμα, εξηγώντας γιατί δεν είναι ώρα εορτασμού για τον κ. Τσίπρα.

Όμως, όλα αυτά δεν καταστρέφουν τη δημοτικότητά του, παρατηρεί το Politico, κάνοντας αναφορά στο γεγονός ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis το 61% εξέφρασε θετική άποψη για τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό σημαίνει, εκτιμά το δημοσίευμα, ότι παρά τις προκλήσεις, μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να τονώσει τη βάση υποστήριξής του και να «εξαργυρώσει» τη δημοτικότητα που απέκτησε κατά τις επίπονες διαπραγματεύσεις. «Μπορεί να σχηματίσει δικό του κόμμα, ή να επιχειρήσει να εδραιώσει την κυριαρχία του σε έναν μεταρρυθμισμένο ΣΥΡΙΖΑ, διώχνοντας τους βουλευτές που επαναστάτησαν για το πρόγραμμα. Η προτεραιότητά του θα είναι η ανάκτηση του ελέγχου της βουλής», αναφέρεται ακόμη.

Αλλά ο Τσίπρας έχει να χειριστεί πολλά πριν αποφασίσει για το αν και πότε θα στείλει ξανά τους Έλληνες στις κάλπες, σημειώνεται. Ακόμη τονίζεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θέλουν εκλογές τώρα, γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα χάσουν έδρες. Κάποιοι ζήτησαν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά αυτό δεν θα βόλευε τον Τσίπρα. Επίσης, μπορεί να είναι πρόθυμος να δώσει στην ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ μία ακόμη ευκαιρία, προκειμένου να εμποδίσει τους αριστερούς συμμάχους του να γίνουν οι πιο σκληροί αντίπαλοι του προγράμματος. Όμως, το χάσμα θα είναι ανεπανόρθωτο αν οι επαναστάτες καταψηφίσουν την τελική συμφωνία για το πρόγραμμα, επισημαίνει το Politico.

Πηγή: iefimerida.gr