Παυλόπουλος: «Αδιαπραγμάτευτη και αδιατάρακτη η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας»

Gazzetta team
Παυλόπουλος: «Αδιαπραγμάτευτη και αδιατάρακτη η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας»
Ο Έλληνας δικαστής είναι ένας Ευρωπαίος δικαστής, που εφαρμόζει τους κανόνες δικαίου, που απορρέουν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους σπουδαστές της Σχολής Δικαστών

"Η πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη ήταν, είναι και θα παραμείνει αδιαπραγμάτευτη και αδιατάρακτη" δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο στους σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, υποψήφιους δόκιμους εισηγητές του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και υποψήφιους παρέδρους των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος τόνισε ότι "ο Έλληνας δικαστής και κυρίως ο διοικητικός δικαστής, είναι ένας Ευρωπαίος δικαστής, με την έννοια ότι, όχι μόνον είναι δικαστής ενός κράτους- μέλους της ΕΕ, αλλά δικαστής που εφαρμόζει τους κανόνες δικαίου, πρωτογενούς και παράγωγου, που απορρέουν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς".

Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η διοικητική δικαιοσύνη γεννήθηκε και πορεύθηκε μαζί με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και αποτελεί κορύφωσή της, όπως επίσης πορεύεται μαζί με την εμπέδωση του κράτους δικαίου και της αρχής της νομιμότητας.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στο δικαίωμα δικαστικής προστασίας του κάθε πολίτη, υπενθυμίζοντας πως "το δικαίωμα δικαστικής προστασίας - εμβληματικό δικαίωμα μεταξύ των δικαιωμάτων του ανθρώπου σήμερα - δεν είναι μόνον δικαίωμα το οποίο κατοχυρώνεται από το άρθρο 20 του Συντάγματος. Είναι ένα δικαίωμα που σε όλη του την πληρότητα περιλαμβάνει και την οριστική και την προσωρινή δικαστική προστασία, κατοχυρώνεται και από το ευρωπαϊκό δίκαιο".

Απευθυνόμενος στους μελλοντικούς δικαστές, τους παρότρυνε να δικάζουν, έχοντας πάντα υπόψη τους το δικαίωμα του διάδικου να έχει προσδοκία σε μια δίκαιη δίκη - και πρόσθεσε πως "αυτό δεν είναι μόνον ελληνική αρχή: Το δικαίωμα δικαστικής προστασίας είναι εμβληματικό κομμάτι του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού".

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος υποσχέθηκε ότι "ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, δεν θα πάψω ποτέ να προσπαθώ να θωρακίσω στο μέτρο που μου αναλογεί, εκείνη την ανεξαρτησία που θα επιτρέψει σε σας να επιτελέσετε τον ρόλο σας, ώστε η ελληνική δημοκρατία μέσα από την ευρωπαϊκή της πορεία, να αποδειχθεί αντάξια της ιστορίας της αλλά και των προσδοκιών του ελληνικού λαού".

Πηγή: protothema.gr