Βαρουφάκης: Ναι σκεφτόμουν Grexit από την 1η μέρα - I’m feeling on top of the world

Gazzetta team
Βαρουφάκης: Ναι σκεφτόμουν Grexit από την 1η μέρα - I’m feeling on top of the world
Το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ σκεφτόταν από την πρώτη του μέρα ως υπουργός ο Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέροντας ότι είχε συγκροτήσει μικρή ομάδα ειδικά για ένα Grexit. Αυτό απαντά απερίφραστα σε ερώτηση του δημοσιογράφου του New Statesman Χάρι Λάμπερτ, ενώ δηλώνει ότι «νιώθει στην κορυφή του κόσμου» επειδή αποχώρησε από το ΥΠΟΙΚ.

- «Σκεφτόσασταν Grexit από την 1η μέρα;» Ήταν η ερώτηση
- «Βαρουφάκης: Ναι, οπωσδήποτε» απαντά ευθαρσώς ο τέως υπουργός.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, αν στο πλαίσιο του ενδεχόμενου Grexit στο ΥΠΟΙΚ γινόντουσαν προετοιμασίες, ο κ. Βαρουφάκης απαντά: «Η απάντηση είναι ναι και όχι. Είχαμε μια μικρή ομάδα, μια ‘αίθουσα πολέμου’ εντός του υπουργείου, περίπου πέντε ατόμων που το έκαναν αυτό: έτσι δουλεύαμε στη θεωρία, στο χαρτί, ό,τι έπρεπε να γίνει (στο ενδεχόμενο ενός Grexit). Aλλά το να κάνεις κάτι τέτοιο πράγμα σε επίπεδο 4 – 5 ατόμων, και εντελώς διαφορετικό να ετοιμάσεις τη χώρα γι’ αυτό. Για την προετοιμασία της χώρας έπρεπε να ληφθεί απόφαση στο υψηλότερο επίπεδο, και η απόφαση αυτή δεν ελήφθη ποτέ».

Για το κλείσιμο τραπεζών ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει δε, «ήθελα να απαντήσουμε ‘ενεργητικά’».

Ερωτηθείς δε για τις δυο επιλογές της Ελλάδας, δηλαδή την άμεση έξοδο από το ευρώ ή την έκδοση IOUs (υποσχετικές), ο κ. Βαρουφάκης παρατήρησε πως «δεν πίστευα ποτέ πως πρέπει να πάμε κατ' ευθείαν σε νέο νόμισμα. Η άποψή μου ήταν πως αν τολμούσαν να κλείσουν τις τράπεζές μας, κάτι που θεωρούσα επιθετική κίνηση απίστευτης ισχύος, θα πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά χωρίς να περνάμε το σημείο χωρίς επιστροφή.».

«Θα πρέπει να εκδώσουμε δικά μας IOUs, ή τουλάχιστον να ανακοινώσουμε ότι θα εκδώσουμε δική μας ρευστότητα σε ευρώ. Θα πρέπει να 'κουρέψουμε' τα ελληνικά ομόλογα του 2012 που κατέχει η ΕΚΤ ή να ανακοινώσουμε ότι θα το κάνουμε. Και θα πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος. Αυτό ήταν το τρίπτυχο, τα τρία πράγματα με τα οποία πίστεψα ότι έπρεπε να απαντήσουμε αν η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζές μας» σημείωσε δε.

«Προειδοποιούσα το υπουργικό συμβούλιο ότι αυτό θα συνέβαινε (η ΕΚΤ θα έκλεινε τις τράπεζες) επί ένα μήνα, ώστε να μας σύρει σε μια ταπεινωτική συμφωνία. Όταν συνέβη – και πολλοί από τους συναδέλφους δεν μπορούσαν να το πιστέψουν – η σύστασή μου ήταν για μια «ενεργητική απάντηση», ας πούμε ότι καταψηφίστηκε» υποστηρίζει ο τέως υπουργός.

Πηγή: skai.gr