Politico: Τα 8 σημεία-κλειδιά του ελληνικού δημοψηφίσματος

Gazzetta team
Politico: Τα 8 σημεία-κλειδιά του ελληνικού δημοψηφίσματος
Οκτώ είναι συνολικά τα σημεία-κλειδιά που πρέπει κάποιος να συγκρατήσει από το ελληνικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκδοση του αμερικανικού website Poltico.

«Στην Ελλάδα, είναι διάχυτη μια διάθεση ευφορίας. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο για να πανηγυρίσουν. Κάνουν σωστά που χαίρονται ή απλά δεν έχουν ιδέα για το τι θα τους χτυπήσει;» σχολιάζει ο συντάκτης του άρθρου ο οποίος τονίζει ότι αν και είναι νωρίς ακόμα για συμπεράσματα και αναλύσεις, ωστόσο με μία πρώτη ματιά αυτά είναι τα σημεία-κλειδιά που πρέπει να κρατήσουμε από το χθεσινό δημοψήφισμα:

  1. Αυτή η ψηφοφορία δεν είχε ως αντικείμενό της αυτό που αναγραφόταν στο ψηφοδέλτιο. Στο μυαλό των Ελλήνων το δημοψήφισμα αυτό θεωρήθηκε ως το ερώτημα για το ποια θα πρέπει να είναι η σχέση της Ελλάδας με την ίδια την ευρωζώνη. Οι ψηφοφόροι του «Ναι» επαναλάμβαναν την πρόθεσή τους να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, ενώ εκείνοι του «Οχι» ψήφισαν κατά της λιτότητας ή ακόμα και υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ.
  2. Με αυτό ως δεδομένο, ο τρόπος που τέθηκε το ερώτημα, βοήθησε την εκστρατεία υπέρ του «Οχι»
  3. Οι ελληνικές κυβερνήσεις μπορεί να είναι όσο ικανές θέλουν αυτές. Η προεκλογική εκστρατεία διήρκησε μόλις 7 ημέρες. Αυτό το διάστημα ήταν αρκετό για την κυβέρνηση και τους υπόλοιπους υποστηρικτές του «Οχι» να οργανωθούν, αλλά η πλευρά του «Ναι» σε σχέση με την οργάνωση, μόλις και μετά βίας που φάνηκε, καθώς εν τη απουσία της κομματικής οργάνωσης, η μία εβδομάδα αποδείχθηκε πολύ λίγη για να οργανωθεί καλά μια προεκλογική εκστρατεία.
  4. Το «Οχι» κέρδισε στην ψηφοφορία παρά την σχεδόν καθολική αντίθεση των ιδιωτικών ΜΜΕ σε αυτό
  5. Η ψηφοφορία κρίθηκε στους νέους ψηφοφόρους, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ψήφισαν «Οχι»
  6. Το αποτέλεσμα συνέτριψε την ελληνική αντιπολίτευση. Ο Αντώνης Σαμαράς παραιτήθηκε από πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
  7. Οι πιστωτές έχουν τη δική τους κρίση τώρα. Ολάντ και Μέρκελ συναντιώνται εκτάκτως στο Παρίσι για την Ελλάδα.
  8. Το κέντρο της Αθήνας έμοιαζε πολύ το βράδυ της Κυριακής με το 2004 αναφορικά με τους πανηγυρισμούς.