Ευρωπαίοι κατά ΣΥΡΙΖΑ

Gazzetta team
Ευρωπαίοι κατά ΣΥΡΙΖΑ
Σόιμπλε: Δεν υπάρχει περίπτωση συμφωνίας 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα.

Δύο μόλις ημέρες από το κρίσιμο δημοψήφισμα στο οποίο καλείται ο ελληνικός λαός να απαντήσει ένα «ΝΑΙ» ή ένα «ΟΧΙ» σε ένα ασαφές ερώτημα και την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση από την μία επιλέγει να διατηρήσει το θολό κλίμα για την επόμενη ημέρα, και από την άλλη δηλώνει με κάθε βεβαιότητα πως θα οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ που επί πέντε μήνες δεν έφεραν αποτέλεσμα θα ολοκληρωθούν σε 48 ώρες, οι Ευρωπαίοι εταίροι -ακόμα και όσοι έχουν δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα- αποκαλύπτουν τα ψέματα με τα οποία εξακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παραπλανεί τον λαό.

Από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μέχρι και τον πλέον φιλέλληνα, τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκιβίσι, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με ευθύ και άμεσο τρόπο διαλύουν τις ψευδαισθήσεις, τις οποίες η κυβέρνηση καλλιεργεί για να καθησυχάσει τους πολίτες λίγο πριν φτάσουν στις κάλπες.

Ντάισελμπλουμ: Ο Βαρουφάκης «έβγαλε από το κεφάλι του» πως είμαστε κοντά σε συμφωνία

Σκληρή ήταν η απάντηση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος δήλωσε με βεβαιότητα πως υπάρχει 100% πιθανότητα να εξευρεθεί μία συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές μέσα σε 48 ώρες ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ, διέψευσε τον κ. Βαρουφάκη λέγοντας κατηγορηματικά πως το ενδεχόμενο συμφωνίας είναι ουσιαστικά αποκύημα της φαντασίας του.
«Το έχει βγάλει από το κεφάλι του», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup χρησιμοποιώντας μια ολλανδική έκφραση, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη, και πρόσθεσε πως είναι «εντελώς λάθος» κάτι τέτοιο. Ο κ.Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε ακόμα «πολύ επικίνδυνο» το δρόμο που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση.

Γιούνκερ: Με το «όχι» η ελληνική θέση θα επιδεινωθεί δραματικά

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, συνέτριψε το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης πως με επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα θα ενισχυθεί η θέση της χώρας, όπως διατράνωνε ο κ. Βαρουφάκης.
Αντιθέτως, ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως αν οι Έλληνες ψηφίσουν «όχι», η ελληνική θέση θα έχει χειροτερέψει δραματικά!
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομισιόν άφησε να διαφανεί πως οι διαπραγματεύσεις -για τις οποίες σύσσωμο το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται πως θα συνεχιστούν και θα είναι σε ευνοϊκότερη βάση για τη χώρα- θα είναι εξαιρετικά δύσκολες ακόμα και με την επικράτηση του «ναι». Την ίδια ώρα, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτημα σχετικά με την πρόθεση της Κομισιόν να επαναφέρει τις προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε περίπτωση αρνητικής ψήφου.

Σόιμπλε: Δεν υπάρχει περίπτωση συμφωνίας 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε νέα συμφωνία θα χρειαστεί χρόνο και φυσικά όχι μόνο 48 ώρες όπως τονίζει επανειλημμένως και ψευδώς η ελληνική πλευρά.

Μάλιστα, εξήγησε πως η κατάσταση στη χώρα έχει επιδεινωθεί σημαντικά, απορρίπτοντας το ειδυλλιακό σενάριο της ευημερίας που επιχειρεί να «περάσει» στον λαό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
«Ένα πράγμα ξέρω, πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες», δήλωσε με βεβαιότητα ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και στην συνέχεια να λάβει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια.

Μοσκοβισί για ΣΥΡΙΖΑ: Πόκερ ψεύδους

Σίγουρα έκπληξη δεν προκαλεί η στάση του κ. Σόιμπλε, ο οποίος έχει διατηρήσει σταθερή θέση σχετικά με το ελληνικό ζήτημα. Έκπληξη, όμως, προκαλούν οι δηλώσεις του φιλέλληνα επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκιβίσι, ο οποίος απάντησε με σκληρό τρόπο για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Γάλλος επίτροπος ξεσπάθωσε εναντίον της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι εξαιτίας της πολιτικής του Αλέξη Τσίπρα μέσα σε μόλις έξι μήνες η Ελλάδα έχασε τη δυναμική της επέστρεψε σε ύφεση, απομονώθηκε και πλέον τίθεται υπό αμφισβήτηση η συμμετοχή της στο ευρώ.
Την ώρα που η ίδια η ελληνική κυβέρνηση αυτοδιαψεύδεται καθημερινά ισχυριζόμενη πως τα αυτόματα μηχανήματα αναλήψεων δε θα στερέψουν, τη στιγμή που η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, μιλά για διασφαλισμένη ρευστότητα μόνο μέχρι τη Δευτέρα, ο κ. Μοσκοβισί κάνει λόγο για «τακτικισμούς» και «πόκερ ψεύδους».

Στο κείμενο-κόλαφο για τον ΣΥΡΙΖΑ που ανήρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο Γάλλος επίτροπος αναφέρει: «Έξι μήνες από ανατροπές, τακτικισμούς, πόκερ ψεύδους, ιδεολογικών πεισμάτων, κοντόφθαλμους υπολογισμούς και προστριβές στο φόντο των μεγάλων τεκτονικών πλακών μεταξύ Δεξιάς και Ευρωπαϊκής Αριστερά: Ορίστε τι συνέβη».
Εκφράζοντας την ελπίδα ο ελληνικός λαός να ψηφίσει «ναι», ο Γάλλος επίτροπος προειδοποίησε ότι το «όχι» θα μπορούσε να αξιοποιηθεί απ' όσους θέλουν να σπρώξουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά: «Θέλω το “Ναι” στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Επειδή επιθυμώ αυτό το ευρωπαϊκό πεπρωμένο. Διότι αυτή θα ήταν η πιο συνεπής επιλογή βάσει της βούλησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων που επιθυμούν να δουν τη χώρα τους να συνεχίσει να ανήκει στο ευρώ. Διότι αυτό θα είναι η πιο καθαρή ψηφοφορία Το “Ναι” θα διευκολύνει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή της πορεία. Το “Ναι” θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση για να βρεθεί μια κοινή θέση. Ένα “Όχι” θα αποτελούσε έναν αρνητικό μήνυμα προς την υπόλοιπη Ευρώπη, το οποίο θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν ορισμένοι πολύ εύκολα, που επιθυμούν να αποδομήσουν το κοινό μας σπίτι».

Είναι προφανές, λοιπόν, πως οι εταίροι που θα φοβούνταν από την τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και που θα υπέκυπταν στις πιέσεις της ελληνικής πλευράς, δεν μετακινούνται από τη θέση τους, δεν τρομοκρατούνται και δεν απαντούν στις απειλές. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δείχνει να χάνει τους «φίλους» που είχε στην ΕΕ και μαζί με αυτούς απειλεί τους Έλληνες πολίτες με τη σημαντικότερη απώλεια, αυτή της αξιοπρέπειας.

Πηγή: protothema.gr