Οι πέντε «στροφές» του Αλέξη Τσίπρα (vids)

Gazzetta team
Οι πέντε «στροφές» του Αλέξη Τσίπρα (vids)
«Κωλοτούμπα» ή στροφή στο ρεαλισμό; - ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, δημοψήφισμα, ιδιωτικοποιήσεις και Μέρκελ τα θέματα, στα οποία ο πρωθυπουργός φαίνεται πλέον να έχει αλλάξει τις απόψεις του.

Με τη χθεσινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας πιστοποίησε τη ρεαλιστική στροφή με αλλαγή τακτικής σε πέντε σημεία σε σχέση με τις προεκλογικές του τοποθετήσεις και δεσμέυσεις.

Δείτε τι είπε για τη διαπραγμάτευση

Το πρώτο σημείο είναι ο ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση του οποίου και η αντικατάστασή του θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας. Είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός: «Eάν η χώρα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε ομαλό πλαίσιο και πιάσουμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% και ανάπτυξη 1,4%, πιστεύουμε να μπορέσουμε στο δεύτερο εξάμηνο να δούμε το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Εάν δεν το καταφέρουμε αυτό και θέλω να είμαι ειλικρινής δεν θα είναι θέμα τρόικας, θα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Δεν θα μπορέσουμε».


Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τον ΕΝΦΙΑ

Το δεύτερο θέμα είναι ο ΦΠΑ στα νησιά, όπου ο πρωθυπουργός φάνηκε ότι αναζητά συμβιβαστική λύση με τους δανειστές αφήνοντας ανοικτό το ενδεχομένο επιβολής φόρου «πολυτελούς διανυκτέρευσης».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε προτείνει, ειδικά στα νησιά που υπάρχει μεγάλη κίνηση, να βάλουμε την υποχρέωση η συναλλαγή πάνω από 50 ή 70 ευρώ να γίνεται μόνο με πιστωτική κάρτα».


Ο πρωθυπουργός για τον ΦΠΑ και το φόρο διανυκτέρευσης

Τρίτο θέμα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Από την απόλυτη άρνησή τους, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε χθες θετικός. Ανέφερε χαρακτηριστικά οπρωθυπουργός: «Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι καλές όταν πουλάς σε καλές τιμές. Αν υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις», είπε ο κ. Τσίπρας σε ΔΕΣΦΑ, πώληση ακινήτων, Ιπποδρόμου αλλά και του Αστέρα. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι είναι μία από τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης και εξήγησε: «Λέμε ότι αν είναι να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία μας για να βγούμε από την κρίση, να το κάνουμε παρότι έχουμε διαφορετική προσέγγιση στα θέματα αυτά. Είναι μια από τις υποχωρήσεις μας. Εντούτοις ζητάμε να μην πηγαίνουν τα χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, ένα μέρος τους τουλάχιστον να επενδύεται στην πραγματική οικονομία, να δίνει θέσεις εργασίας, να πολλαπλασιάζεται ως ανάπτυξη και ταυτόχρονα να υπάρχει η δυνατότητα - αυτό ενδεχομένως να μην μπορεί να καταστεί εφικτό για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν γίνει - μιας συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου, η λογική των αναπτυξιακών κοινοπραξιών, γιατί με αυτό τον τρόπο θα έχουμε ένα διαρκές έσοδο που θέλουμε να πηγαίνει στα ασφαλιστικά ταμεία».

Δείτε τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τον Γιάνη Βαρουφάκη


Ένα ακόμη από τα σημεία που άλλαξε τοποθέτηση ο κ. Τσίπρας είναι η άποψή του για την κυρία Μέρκελ και για τις σχέσεις μαζί της. Από το «go Back» έδειξε ότι πλέον έχει περάσει στην φάση της αλληλοεκτίμησης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για την καγκελάριο της Γερμανίας: «Δεν τη γνώριζα προσωπικά, την γνώριζα πολιτικά. Πολλές φορές η προσωπική γνωριμία είναι αρκετά διαφορετική. Τώρα που τη γνώρισα από κοντά λέω ότι δεν είναι τυχαίο που είναι τόσα χρόνια καγκελάριος. Είναι επιμελής, μελετημένη και διαβασμένη που έχει τη γερμανική κουλτούρα που θέλει να λέει ο άλλος την αλήθεια και να μην κοροϊδεύει».

Δείτε όσα είπε ο πρωθυπουργός για το δημοψήφισμα


Ένα ακόμη σημείο όπου υπήρξε υπαναχώρηση ήταν το θέμα του δημοψηφίσματος, το οποίο άλλοτε ο Αλέξης Τσίπρας απέκλειε, ενώ τώρα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί, εξαρτώντας το από την τελική συμφωνία. «Αν μας εξωθήσουν στα άκρα, ο λαός θα δώσει τη λύση, θα αποφασίσει αλλά όχι με εκλογές. Έχουμε μια σαφή εντολή, είμαστε 15 μονάδες μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Γιατί να πάμε σε εκλογές; Δεν είναι δημοσιονομικό αλλά εθνικό θέμα το εάν η κυβέρνηση θα δεχθεί κάποιους συγκεκριμένους όρους» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δείτε τι είπε για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού

Στήριξη στη Ζωή Κωνσταντοπούλου


;
Τι είπε ο πρωθυπουργός για την Πρόεδρο της Βουλής

Ιδιωτικοποιήσεις


Δείτε τις θέσεις του πρωθυπουργού για τις ιδιωτικοποιήσεις


Δείτε τα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα για την Καγκελάριο της Γερμανίας

Ο πρωθυπουργός μιλά για το άσυλο

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για το μεταναστευτικό