Σε σύγκρουση με τη Γερμανία εξελίσσεται η διαπραγμάτευση

Gazzetta team
Σε σύγκρουση με τη Γερμανία εξελίσσεται η διαπραγμάτευση
«Καμία πρόκληση και προσβολή δεν θα μένει αναπάντητη» διαμηνύει το Μαξίμου - Ασπίδα προστασίας στον Βαρουφάκη έναντι του Σόιμπλε και η επίθεση Παππά στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ - Τι σημαίνει η ανακίνηση του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων

Μετά από σαράντα ημέρες διαπραγματεύσεων με εταίρους και δανειστές η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να το έχει πάρει απόφαση: Ο δρόμος της λύσης περνά από το Βερολίνο και το Βερολίνο δεν θέλει να δώσει καμία λύση και κανέναν έντιμο συμβιβασμό για το ελληνικό πρόβλημα. Διαπιστώνει δε και κάτι περισσότερο: Ότι η γερμανική κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε επιδιώκει την πλήρη υποταγή, ακόμα και τον εξευτελισμό της χώρας, ως «τιμωρία» για την κίνηση της Αθήνας να ζητήσει διαπραγμάτευση, αλλά και ως «αντι-παράδειγμα» για όσες χώρες επιχειρήσουν στο μέλλον να αμφισβητήσουν τη γερμανική κυριαρχία και συνταγή στην Ευρώπη.

Στην ηγεσία της κυβέρνησης το είχαν αντιληφθεί εδώ και μέρες. Όμως το ποτήρι ξεχείλισε με τη συντονισμένη πολιτική και επικοινωνιακή επίθεση των τελευταίων ημερών κατά της χώρας μας, της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, από τον κ. Σόιμπλε και άλλα κέντρα της Γερμανίας.

Ειδικά η συνεχής απαξίωση και η προσβλητική αντιμετώπιση που έχουν απέναντι στον κ. Βαρουφάκη και στο πρόσωπό του για όλη την ελληνική κυβέρνηση και την διαπραγματευτική της προσπάθειας, εξόργισε το Μέγαρο Μαξίμου. «Καμία πρόκληση και προσβολή δεν θα μένει αναπάντητη, υπάρχουν όρια» διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας γιατί ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εξαπέλυσε σφοδρή προσωπική επίθεση χθες το απόγευμα εναντίον του κ. Σόιμπλε τον οποίο χαρακτήρισε βασικό υποστηρικτή των αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη και τον κατηγόρησε ότι με η συμπεριφορά του είναι ασύμβατη με την εξεύρεση λύσης.

Άλλες πηγές δεν αποφεύγουν μάλιστα να συνδέσουν την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να πάρει πάνω του την πρωτοβουλία της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων με την παρούσα κρίση στις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων, παρότι η υπόθεση θα ξεκινούσε έτσι κι αλλιώς και ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόβλημα.

Η Αθήνα επιδιώκει να εκθέσει τη γερμανική κυβέρνηση στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, αλλά και στις κυβερνήσεις χωρών, που έχουν διάθεση και εργάζονται να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Εκτιμά ότι η αλαζονική συμπεριφορά του Βερολίνου είναι ταυτόχρονα και το αδύνατο σημείο της γερμανικής πλευράς, όπως ιστορικά έχει αποδειχθεί. Ταυτόχρονα επιχειρεί να ορθώσει μία γραμμή άμυνας, γιατί αντιλαμβάνεται ότι εάν αφεθεί το Βερολίνο να επιβάλλει τώρα τους όρους του, τότε θα δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα και θα διαμορφωθούν συνθήκες ηττοπάθειας. Με την επιλογή της ανοιχτής σύγκρουσης σε θέματα που είναι μάλιστα ευαίσθητα στην κοινή γνώμη, προσπαθεί να ανασυγκροτήσει το εσωτερικό μέτωπο, στο οποίο επικρατεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες ένα μούδιασμα και μεγάλη επιφύλαξη.

Τι άλλο επιδιώκει; Επειδή θεωρεί ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι κυριαρχίας, όπου ο κάθε αντίπαλος μετρά τις διαθέσεις, τα όρια και τις αντοχές του άλλου, πιστεύει ότι και το Βερολίνο έχει επιδοθεί σε ένα πόλεμο νεύρων, προκειμένου να ισοπεδώσει το ηθικό της Αθήνας. Και υπό αυτή την έννοια, έχει επιλέξει να απαντά το ίδιο σκληρά, όσο προκαλείται. Και να καταστήσει σαφές ότι σε θέματα αξιοπρέπειας και διατήρησης της εθνικής υπόστασης δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Πηγή: protothema.gr