«Τα σενάρια περί Grexit επανέρχονται»

Gazzetta team
«Τα σενάρια περί Grexit επανέρχονται»
Πρωτοσέλιδο στα αμερικάνικα ΜΜΕ συνεχίζουν να είναι οι εξελίξεις σχετικά με την ελληνική οικονομία με τις εκτενείς αναφορές και τις εκτιμήσεις να δίνουν και να παίρνουν…

Αναλυτικότερα, σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Μπλούμπεργκ τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα αγωνίζεται να κάνει τα μαθηματικά του χρέους να δουλέψουν εν μέσω αντιπαράθεσης σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης».

Όπως επισημαίνεται, «καθώς οι συνομιλίες σχετικά με την εκταμίευση των πόρων του προγράμματος διάσωσης καθυστερούν για έβδομο συνεχή μήνα, το αδιέξοδο απειλεί να πάει τη χώρα πίσω στην ύφεση, στο παρόν τρίμηνο, ή ακόμη και να την οδηγήσει στη χρεοκοπία τις επόμενες εβδομάδες».

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος «για τις ανάγκες του ελληνικού δημοσίου που πρέπει να καλυφθούν τους επόμενους μήνες, καθώς και τις οφειλές που πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ».

Σε άλλο δημοσίευμα στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο καταγράφονται δηλώσεις του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Όλι Ρεν, ο οποίος υποστήριξε, όπως σημειώνεται, ότι «η Ελλάδα θέτει λιγότερο ρίσκο στους εταίρους της στην ευρωζώνη, σε σχέση με πρότερα στάδια της οικονομικής κρίσης χρέους, μια στροφή που έχει αλλάξει την πορεία των συνομιλιών για το πρόγραμμα διάσωσης».

Στη συνέχεια, ο κ. Ρεν διατύπωσε την άποψη ότι «δεν βλέπω πως η Ελλάδα θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη», όπως είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι «βλέπουμε μια οικονομική ανάκαμψη που συνεχίζεται τώρα στην ευρωζώνη. Είναι ακόμα εύθραυστη και αδύναμη, αλλά σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν προκαλεί αναταράξεις στην ευρωζώνη συνολικά το 2015, όπως έκανε το 2010 ή το 2012. Πιστεύω ότι η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει καλύτερα τη διαδικασία και επίσης οι Έλληνες το γνωρίζουν αυτό και έτσι δεν θέτουν μη ρεαλιστικά αιτήματα στο τέλος της ημέρας».

«Τα σενάρια περί Grexit επανέρχονται, καθώς δεν έχει αποδεσμευτεί η επόμενη δόση της Ελλάδας από το ΔΝΤ», υποστηρίζεται σε δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.

Μεταξύ άλλων, επαινείται η οικονομική πολιτική του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αναφέροντας ότι «καθώς προετοιμάζεται το έδαφος για την εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξής παγίδες: α) το σενάριο περί Grexit, β) οι αρνητικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, γ) η συνειδητοποίηση από τους Γερμανούς ότι πληρώνουν τον (ευρωπαϊκό) λογαριασμό και δ) η παγκόσμια συρρίκνωση της οικονομίας».

Στην ιστοσελίδα του CNBC δημοσιεύεται δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι «η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το καλό παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας». Επίσης, υπογραμμίζεται ότι ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών «αρνήθηκε να σχολιάσει την ανάγκη επιβολής ελέγχου των κεφαλαίων, με δεδομένο τη μαζική φυγή καταθέσεων από την Ελλάδα».

Εξ άλλου, σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC αναφέρεται ότι «η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει προοπτικές ανάπτυξης και λεπτομέρειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, σήμερα Πέμπτη».

Όπως επισημαίνεται, «η EKT θα έρθει αντιμέτωπη στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για θέματα ανάπτυξης της οικονομίας και με ερωτήματα σχετικά με την έκτακτη βοήθεια προς την Ελλάδα, καθώς και με το ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης του χρέους της».

Επίσης, σε ανταπόκριση του Ασοσιέιτεντ Πρες από τη Λευκωσία, που δημοσιεύεται στην Νιου Γιορκ Τάιμς, αναφέρεται ότι «η ΕΚΤ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της, θα εξετάσει αφενός τις λεπτομέρειες εφαρμογής του εξαγγελθέντος από τον περασμένο Ιανουάριο προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, αφετέρου και αναφορικά με την περίπτωση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, θα συζητηθεί ο έκτακτος μηχανισμός προστασίας των τραπεζών στην Ελλάδα και η τυχόν αναδιαπραγμάτευση μέρους του κρατικού χρέους».

Τέλος, σε ανταπόκριση του Ρόιτερς από την Ουάσιγκτον, που δημοσιεύεται σε αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, γίνεται αναφορά στην χθεσινή συνέντευξη της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, με την οποία, όπως σημειώνεται, «η επικεφαλής του ΔΝΤ εστιάζει στην ανάγκη εξειδίκευσης, από ελληνικής πλευράς, των μέτρων που θα υλοποιηθούν κατά την παράταση του προγράμματος διάσωσης της οικονομίας της».

Σύμφωνα με την ανταπόκριση, «η κα Λαγκάρντ παραδεχόμενη την πρόοδο που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ότι "τώρα, ξεκάθαρα πρέπει πρώτον, να μην χαθεί το πλεονέκτημα αυτής της προόδου και δεύτερον, πρέπει να αναμορφώσουν σε βάθος την οικονομία ώστε να λειτουργήσει, να ξαναγίνει ανταγωνιστική, ούτως ώστε εκείνοι που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα και όσοι θέλουν να την δανείσουν"».

Πηγή: newsbeast.gr