Η απάντηση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στις αυξήσεις

Gazzetta team
Η απάντηση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στις αυξήσεις
Η σύμβαση που υπογράψαμε είναι η μόνη που δεν έχει αυξήσεις, λέει ο Κώστας Κουτσοδήμας - Δεν περιμέναμε τέτοια πολεμική - Ο Λαφαζάνης μας έδωσε το «πράσινο φως» - Όταν κόβουν τους μισθούς τα δίνουν στους φτωχούς, αναρωτήθηκε - Τα κυλικεία στις μονάδες τα έχουν ιδιώτες, λένε οι συνδικαλιστές.

«Οι μισθολογικές δαπάνες της ΔΕΗ δεν έχουν καμία σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε παρεμβαίνουν σε οποιοδήποτε δημοσιονομικό κενό ή σε οποιοδήποτε πρόβλημα έχει το κράτος» ανέφερε μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1 fm» ο αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Κώστας Κουτσοδήμας.

Ο κύριος Κουτσοδήμας τόνισε επίσης ότι κατά την συνάντησή του προεδρείου του σωματείου με τον αρμόδιο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, εκείνος «έδωσε το πράσινο φως ότι δεν κάνω παρεμβάσεις σε μια συμφωνία μεταξύ του εργοδότη και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ».

Κατά τον αντιπρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ πάντως δεν υπάρχουν αυξήσεις στην νέα συλλογική σύμβαση που υπεγράφη, παρά μόνο «μια κοινωνική παροχή η οποία ερμηνεύεται ως 6€ με φυσική παρουσία στους χώρους δουλειάς το οποίο θα είναι ένα τροφείο, ένας καφές και τίποτε άλλο».

«Αυτό το τροφείο στις μονάδες παραγωγής, είναι 154 εργοστάσια, δινότανε, κάναμε τώρα μια επέκταση να παίρνει και ο άλλος ένα σάντουιτς και ένα καφέ», εξηγεί για την σχετική ρύθμιση.

«Αυτή είναι η μοναδική συλλογική σύμβαση που δεν έχει τίποτε αυξήσεις παρόλα αυτά όμως εμείς γνωρίζουμε για ποιους λόγους έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης σε κάποια δελτία ειδήσεων. Δεν περιμέναμε μια τέτοια πολεμική εναντίον της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αλλά είναι τα ίδια πρόσωπα που προσπάθησαν και στο παρελθόν και να μας προσβάλουν και να μας ακυρώσουν και να μας απομονώσουν» παρατηρεί ο κύριος Κουτσοδήμας.

Στην παρατήρηση ότι αυτή η παροχή προκαλεί τους υπόλοιπους εργαζόμενους ως έμμεση αύξηση, σε μια εταιρία που γράφει ζημιές, ο κύριος Κουτσοδήμας απάντησε: «Υπάρχει και ο αντίλογος, όταν κόβουν τους μισθούς τους δίνουν στους άνεργους και στους φτωχούς; Βελτιώθηκε η θέση των άνεργων που κόπηκαν οι μισθοί 40%»;

Συνδικαλιστές ΔΕΗ: Καμία αύξηση στους μισθούς, τα κυλικεία στις μονάδες τα έχουν ιδιώτες!

Οι 11 από τις 24 πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που είναι μέλη της ΓΕΝΟΠ αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συλλογική σύμβαση εργασίας, καθώς εκτός του ότι δεν συμφωνούν με τη συλλογική σύμβαση, διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να πληρώνουν έκτακτη εισφορά 2 ευρώ τον μήνα για τρία χρόνια, προκειμένου να αποπληρωθούν οφειλές, αλλά και να καλύπτονται τα έξοδα της Ομοσπονδίας, καθώς πλέον η ΔΕΗ έχει «κόψει» την επιχορήγηση προς την ΓΕΝΟΠ, μετά και το ζήτημα που είχε προκύψει με τα έξοδα μερίδα συνδικαλιστών, γνωστές και ως «ΓΕΝΟΠ TOURS», που είχε εντοπίσει ο κ. Ρακιντζής, όπου οι υπάλληλοι πήγαιναν με την επιχορήγηση της ΔΕΗ διακοπές.

Ο κ. Γιώργος Αδαμίδης πρόεδρος του Σωματείου Σπάρτακος τονίζει στο protothema.gr και στο newmoney.gr, ότι οι συλλογικές συμβάσεις από 1974 έως το 2010 προέβλεπαν μία σχετική επιχορήγηση προς την ΓΕΝΟΠ για τα έξοδα που έκανε, τα οποία έδινε η ΔΕΗ και αυτό θεωρήθηκε σκάνδαλο, όπως ο κοινωνικός τουρισμός (οι διακοπές των συνδικαλιστών που το λεγόμενο «ΓΕΝΟΠ TOURS». 'Οταν σταμάτησε η εν λόγω χρηματοδότηση λόγω του πορίσματος του κ. Ρακιντζή, όπως τονίζει ο κ. Αδαμίδης, η ΓΕΝΟΠ μπορεί σταμάτησε τον κοινωνικό τουρισμό, αλλά συνέχισε να έχει άλλα έξοδα ανελαστικά. Στη συνέχεια, έκανε ένα δάνειο ύψους 500.000 ευρώ από τη ΔΕΗ που λήγει στις 15/11/2015. “Η ΓΕΝΟΠ δεν έχει πόρους, αλλά μόνο από τις συνδρομές των μελών, που ανέρχονται είναι 22.000 ευρώ το μήνα. Δεν υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν τα έξοδα λειτουργίας, ούτε να αποπληρώνεις και τα δάνεια σου, γιατί υπάρχει και ένα πρόστιμο στην εφορία που θα κάνουμε διακανονισμό”, τονίζει ο κ. Αδαμίδης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου Σπάρτακος, η έκτακτη εισφορά για τα επόμενα τρία χρόνια θα ανέλθει στα 700.000, με στόχο να επιμηκύνουν το δάνειο της ΔΕΗ και τα χρέη προς την εφορία. “Είναι νόμιμο και αναγκαίο”, υπογραμμίζει.

Ο κ. Αδαμίδης υπογραμμίζει σχετικά ότι η παροχή σίτισης δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς υπάρχει στην εταιρεία πολλά χρόνια και όπως εξηγεί μέχρι πριν κάποια χρόνια υπήρχαν σε μονάδες σε όλο το μήκος της χώρας κυλικεία και οργανωμένα εστιατόρια της ίδιας της ΔΕΗ, με μάγειρες υπαλλήλους της εταιρείας, ήταν το φαγητό δηλαδή μία παροχή. Αλλά, όπως τονίζει, επειδή έχουν απαγορευτεί οι προσλήψεις και δεν υπάρχουν μάγειροι πλέον που συνταξιοδοτήθηκαν ή μεταφέρθηκαν σε άλλα τμήματα που υπήρχε ανάγκη προσωπικού τα περισσότερα εστιατόρια τα λειτουργούν ιδιώτες. Επομένως, το επίδομα έως έξι ευρώ θα παρέχεται και για αυτό το λόγο.

Πηγές από τη ΔΕΗ, αναφέρουν ότι το επίδομα δεν θα είναι με τη μορφή μετρητών, αλλά θα είναι κουπόνι. Σύμφωνα με τους κατά προσέγγιση υπολογισμούς το ετήσιο κόστος (με 6 ευρώ επίδομα την ημέρα, για 22 ημέρες το μήνα και για 18.000 υπαλλήλους) ανέρχεται περίπου στα 25 εκατ. Ευρώ. Σημειώνεται ότι σε κάποια εργοστάσια της ΔΕΗ υπάρχουν εστιατόρια εντός, κάτι που σημαίνει ότι εξετάζεται να εξαιρεθούν, άρα ακόμα το κόστος δεν είναι διευκρινισμένο.