Economist: «Angela, make my day»

Gazzetta team
Economist: «Angela, make my day»
Με «χρώμα» ελληνικό και αέρα... Grexit κυκλοφορεί το εξώφυλλο του νέου τεύχους του περιοδικού Economist, έπειτα από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Στο νέο εξώφυλλο του οικονομικού περιοδικού βλέπουμε την Αφροδίτη της Μήλου να οπλοφορεί και να «απειλεί» την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, όπως άλλωστε, «μαρτυρά» και ο τίτλος του Economist: «Go ahead, Angela, make my day», δηλαδή «Άνγκελα, φτιάξε μου τη μέρα».

Σύμφωνα με το νέο δημοσίευμα του περιοδικού για την χώρα μας, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να οδηγήσει εκτός ευρώ την Ελλάδα, αλλά πιθανότατα ένα Grexit θα εξασφάλιζε ένα καλύτερο μέλλον για το ευρώ.

«Η Ελλάδα ήταν η χώρα από την οποία ξεκίνησε η οικονομική κρίση πριν από πέντε χρόνια», γράφει ο Economist και αναφέρεται στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές.

«Ζητώντας ένα μεγάλο "κούρεμα" για το ελληνικό χρέος και υποσχόμενος ένα "γλέντι" δημοσίων δαπανών, ο κ. Τσίπρας κατάφερε να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, πρόκληση για το ενιαίο νόμισμα και για τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία έχει οδηγήσει στον δρόμο της λιτότητας την Ευρωζώνη», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Economist, το διακύβευμα είναι μεγάλο. Όπως σημειώνει, αν και όλοι, συμπεριλαμβανομένου του κ. Τσίπρα, θέλουν να μείνει η Ελλάδα εντός ευρώ, υπάρχει τώρα η «καθαρή απειλή» ενός Grexit.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, η κυρία Μέρκελ δέχθηκε τελικά να βοηθήσει και να στηρίξει τους Έλληνες και να τους κρατήσει στην ευρωζώνη γιατί «δεν ήθελε να κατηγορηθεί η Γερμανία για άλλη μια ευρωπαϊκή καταστροφή, ενώ την ίδια ώρα όλοι ήταν ανήσυχοι αναφορικά με τις χαοτικές συνέπειες μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ για τις τράπεζες και τις οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης», σημειώνει.

Ωστόσο, σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό, τα πράγματα έχουν αλλάξει πια καθώς ένα Grexit θα θεωρούνταν πλέον λάθος των Ελλήνων, η οικονομία της Ευρώπης είναι πιο ισχυρή και το 80% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια άλλων κυβερνήσεων.

Κυρίως όμως, όπως σημειώνει, οι πολιτικές καταστάσεις έχουν αλλάξει.

«Οι Φινλανδοί, οι Ολλανδοί, όπως και οι Γερμανοί θέλουν η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Και στη νότια Ευρώπη, οι κεντρώες κυβερνήσεις φοβούνται πως ένας "επιτυχημένος ελληνικός εκβιασμός" θα ωθούσε τους ψηφοφόρους τους στα λαϊκιστικά κόμματα της αντιπολίτευσης και στις χώρες τους, όπως το Podemos στην Ισπανία», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Economist, υπάρχουν τρία σενάρια για μια τέτοια περίπτωση: το καλό, το καταστροφικό και ένα είδος συμβιβασμού. Ωστόσο, όπως τονίζει, τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα γιατί δεν έχουμε να κάνουμε με πολιτικά αλλά με οικονομικά ζητήματα, σημειώνοντας πως είναι πιο σκληρό να καταφέρουμε να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό.

Για τον Economist, υπάρχει μια καλή λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Όπως υποστηρίζει, ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο να λέει πως τα μέτρα λιτότητας στην ΕΕ είναι υπερβολικά και πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει πλέον το τεράστιο χρέος της.

«Η Ελλάδα θα έπρεπε να μπει σε ένα πρόγραμμα "συγχώρεσης" όπως μια χρεοκοπημένη αφρικανική χώρα, αλλά ο κ. Τσίπρας κάνει λάθος που δεν θέλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», αναφέρεται στο δημοσίευμα και προστίθεται πως η λύση είναι να πεισθεί ο κ. Τσίπρας να «πετάξει» τον τρελό του σοσιαλισμό και να μείνει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Όμως, γρήγορα το περιοδικό καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είναι «ένας τρελός αριστερός» και η κυρία Μέρκελ «μετά βίας μπορεί να δεχθεί τα υφιστάμενα σχέδια για το QE» και καταλήγει στο συμπέρασμα πως η λύση για το πρόβλημα της Ελλάδας είναι το Grexit.

Όπως αναφέρει, οι επιπτώσεις ενός Grexit στην υπόλοιπη Ευρώπη θα ήταν «τουλάχιστον σκληρές» και θα «γεννούσαν» αμφιβολίες αναφορικά με το αν η Πορτογαλία, η Ισπανία ή ακόμη και η Ιταλία θα μπορούσαν να μείνουν ή να φύγουν από την Ευρωζώνη. Έτσι για την ώρα, η Ελλάδα μπορεί να μη φύγει από το ευρώ. Όμως αν ο κ. Τσίπρας δεν καταφέρει να πείσει τους Ευρωπαίους να «κουρέψουν»το χρέος, τότε θα χάσει κάθε αξιοπιστία απέναντι στους Έλληνες που τον ψήφισαν.

Πηγή: protothema.gr