Τα ρεκόρ των… πρωθυπουργών! (pics)

Gazzetta team
Τα ρεκόρ των… πρωθυπουργών! (pics)
Στα 167 χρόνια των ελληνικών εκλογικών αναμετρήσεων, από το 1844 ως σήμερα, 84 άνδρες έγιναν πρωθυπουργοί αυτού του τόπου. Οι 30 είχαν την τιμή να εκλεγούν με την ψήφο του λαού. Οι πέντε ήταν δικτάτορες ή εκπρόσωποι δικτατόρων και οι υπόλοιποι διορίστηκαν από τους βασιλιάδες ή ανέλαβαν προσωρινά ως υπηρεσιακοί ή με την υπόδειξη κάποιας εθνοσυνέλευσης.

Πολλοί από αυτούς είχαν τη χαρά να πανηγυρίσουν περισσότερες από μια εκλογικές νίκες. Μοναχά επτά όμως μπόρεσαν να πείσουν τον ελληνικό λαό να τους ψηφίσει από τρεις και πάνω φορές.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αν ορκιστεί πρωθυπουργός, θα είναι ο 85ος στην ιστορία.

Ο πιο νεαρός

Ο 40χρονος Τσίπρας δεν είναι ο νεαρότερος, ηλικιακά, πρωθυπουργός στην ιστορία του τόπου. Το ρεκόρ έχει ο επαναστάτης Μεσολογγίτης πολιτικός Επαμεινώνδας Δεληγιώργης μιας και ορκίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 1865 σε ηλικία… 36 ετών! Ωστόσο δέκα μέρες αργότερα, παραιτήθηκε. Ξανάγινε πρωθυπουργός άλλες πέντε φορές, τη μία με την ψήφο του ελληνικού λαού.

Ο πιο… σύντομος!

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αριστείδης Μωραϊτίνης είναι ο άνθρωπος, που έγινε πρωθυπουργός για το πιο σύντομο διάστημα στην ελληνική ιστορία: Μόλις δύο ημέρες, από τις 9 έως τις 10 Φεβρουαρίου 1863. Διαδέχτηκε το Δημήτριο Βούλγαρη και παραχώρησε την πρωθυπουργία στον Κ. Βάλβη. Και οι τρεις είχαν επιλεγεί από την εθνοσυνέλευση, που ενέκρινε τον Γεώργιο Γκλύξμπουργκ ως βασιλιά των Ελλήνων.

Βενιζέλος ο… ρέκορντμαν

Πολλοί απ’ αυτούς είχαν τη χαρά να πανηγυρίσουν περισσότερες από μία εκλογικές νίκες. Μονάχα επτά, όμως, μπόρεσαν να πείσουν τον ελληνικό λαό να τους ψηφίσει από τρεις και πάνω φορές. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατέχει το μεγαλύτερο και αξεπέραστο ρεκόρ. Κέρδισε την ψήφο του λαού σε έξι εκλογικές αναμετρήσεις, από το 1890 έως το 1933. Ακολουθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, με πέντε εκλογικές νίκες. Δύο άνδρες ισοψηφούν στην τρίτη θέση, με τέσσερες νίκες σε ισάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι ο Δημήτρης Βούλγαρης και ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος και ο Χαρίλαος Τρικούπης κέρδισαν από τρεις φορές την εμπιστοσύνη του λαού, νικώντας σε ισάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις.
Συνολικά, 85 Έλληνες έγιναν πρωθυπουργοί της χώρας, είτε με τη ψήφο του λαού είτε όχι. Απ’ αυτούς, ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος είναι ο πολιτικός που ορκίστηκε πρωθυπουργός τις περισσότερες φορές, συνολικά 10, από τις οποίες οι δύο την ίδια χρονιά. Από τις 10, μόνον οι δύο ήταν με την ψήφο του λαού. Ακολουθεί ο Δημήτριος Βούλγαρης με οκτώ θητείες, από τις οποίες τις μισές με την ψήφο του λαού!

Οι μακροβιότεροι

Ο Κώστας Σημίτης είναι ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια συνεχή παραμονή στην εξουσία. Συμπλήρωσε οκτώ χρόνια και 21 μέρες πρωθυπουργίας από τις 18 Ιανουαρίου 1996 έως τις 8 Φεβρουαρίου 2000. Ακολουθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου που ήταν πρωθυπουργός επί επτά χρόνια και οκτώ μήνες ακριβώς.

Οι… μαθουσάλες

karamanlis-aeroplano 600 375 -1520156779

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατέχει ένα αξεπέραστο ρεκόρ, που δύσκολα στο μέλλον μπορεί να καταρριφθεί: Από την πρώτη μέρα που ορκίστηκε για πρώτη φορά πρωθυπουργός (5/10/1955) έως την ημέρα που παραιτήθηκε για τελευταία φορά, το 1980, για να αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας, κύλησαν περίπου 25 χρόνια. Είναι ο «μαθουσάλας» της πολιτικής ζωής του τόπου, καθώς πρέπει να προσθέσουμε και τα 15 χρόνια από την πρώτη ορκωμοσία του ως Προέδρου της Δημοκρατίας έως την άνοιξη του 1995, οπότε έληξε η δεύτερη θητεία του. Είναι ο μοναδικός ηγέτης του τόπου που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή επί 40 χρόνια. Δεύτερος «μαθουσάλας» της πολιτικής μας ζωής είναι ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, που απασχόλησε την πολιτική ζωή του τόπου επί 32 χρόνια, αλλά μονάχα μια φορά εκλέχτηκε από τον ελληνικό λαό πρωθυπουργός, το 1926. Συνολικά ορκίστηκε έξι φορές πρωθυπουργός.

Νίκες με 80%+

Στα ελληνικά εκλογικά χρονικά, δύο αρχηγοί κόμματος γνώρισαν τον εκπληκτικό θρίαμβο να κατακτήσουν πάνω από το 80% των εδρών της Βουλής. Πρώτος και ανεπανάληπτος, ο Χαρίλαος Τρικούπης, που είδε το κόμμα του στις εκλογές της 3ης Μαΐου 1892 να θριαμβεύει με 180 από τους συνολικά 207 εκλεγμένους βουλευτές. Στην επόμενη όμως αναμέτρηση, στις 16 Απριλίου 1895, έπαθε πανωλεθρία. Το κόμμα του έβγαλε μόλις 15 βουλευτές και ο ίδιος έχασε την έδρα του από το Μιλτιάδη Γουλιμή. Είναι τότε που γεμάτος πικρία είπε: «Ανθ’ ημών, Γουλιμής!».
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι ο δεύτερος που γνώρισε ανάλογο θρίαμβο. Το κόμμα των Φιλελευθέρων στις εκλογές τού 1910 κατέλαβε τις 307 από τις 362 έδρες! Στις εκλογές τού 1920 καταποντίστηκε κι έφυγε στο Παρίσι ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο που 25 χρόνια πριν είχε πάρει ο Χαρίλαος Τρικούπης.

Τυχαίο ή μη, και οι δύο πέθαναν αυτοεξόριστοι!

Πηγή: news4all.gr