«Αλληλομαχαιρώθηκαν» Βενιζέλος και Παπανδρέου

Gazzetta team
«Αλληλομαχαιρώθηκαν» Βενιζέλος και Παπανδρέου
Ο ένας καταϊδρωμένος και ο άλλος εκτός Βουλής - Χωρίς το όνομα «Παπανδρέου» μετά από 92 χρόνια η Βουλή - Ποιες οι επόμενες κινήσεις του Κινήματος.

Δεν αφήνουν κανέναν νικητή, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το Κίνημα οι εκλογές, με τον μεν πρώτο να εισέρχεται καταϊδρωμένος στη Βουλή και ο δε δεύτερος να μην κερδίζει τη μάχη για την είσοδο στο κοινοβούλιο. “ Τα τελευταία δύο χρόνια χάθηκαν οι κοινές αξίες που μας ενώνουν” δηλώνουν στελέχη που εντάχθηκαν στο Κίνημα, απατώντας στα περί διάσπασης. Από το επιτελείο του Κινήματος δεν αποδέχονται τις βολές του Ευάγγελου Βενιζέλου για τα περί ευθυνών, ενώ εκτιμούν ότι ήταν άθλος η μέχρι τώρα πορεία, για “ένα κόμμα μόλις 20 ημερών, επιτυγχάνοντας χιλιάδες άνθρωποι να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια”. Ξεκαθαρίζουν, όπως είπε και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, ότι “θα είναι εδώ και αύριο”. Μάλιστα, στο κόμμα γιόρτασαν την πρώτη τους συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές, κόβοντας και τούρτα.

Από την άλλη, θεωρείται ιστορική η εξέλιξη ότι μετά από 92 χρόνια δεν θα υπάρχει ο όνομα “Παπανδρέου” στη Βουλή, με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών να μην κατακτά το 3% δίνοντας “τέλος” σε ένα όνομα χαρακτηριστικό για την πολιτική σκηνή της Ελλάδας.

Η Χαριλάου Τρικούπη εγκαταλείπει την οδό της σιωπής και αρχίζεινα εκφράζει πλέον ανοιχτά τη βαθιά δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για το αρνητικό αποτέλεσμα των εκλογών εκτιμώντας ότι ενωμένοι θα είχαν κερδίσει μεγαλύτερο ποσοστό έναντι των άλλων μικρών κομμάτων, “χτυπώντας” και τη Χρυσή Αυγή. Από το ΠΑΣΟΚ θεωρούν μεγάλο σφάλμα να διασπάσει με την κίνησή του το κόμμα, διαλύοντας έτσι μία ιστορική παράταξη και χρεώνουν στο πρώην πρωθυπουργό την κατάκτηση της τρίτης θέσης από τη Χρυσή Αυγή, κάνοντας λόγο για “καπρίτσια”. Φυσικά, άμεση και σκληρή η απάντηση από το Κίνημα καλώντας όσους “συνεργάστηκαν με Μπαλτάκους στην κυβέρνηση να μη μιλούν” για ευθύνες.

Ενδεικτικό του θυμού στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου είναι ότι την Κυριακή οι συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου κατέβασαν τις φωτογραφίες του από το ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη. Μέχρι και σήμερα οι φωτογραφίες του πρώην προέδρου του κόμματος και πρώην πρωθυπουργού παρέμεναν στους τοίχους, δίπλα σε εκείνες του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Μία από τις φωτογραφίες που κατέβηκαν ήταν και εκείνη στο ισόγειο του κτηρίου του κόμματος. Εκεί το πορτρέτο του Γιώργου Παπανδρέου ήταν δίπλα στον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ και στις φωτογραφίες του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Κώστα Σημίτη, αλλά και του Ανδρέα Παπανδρέου από τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Βενιζέλος σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα τονίζει πως το ΠΑΣΟΚ πήρε ένα «μικρό και ανεπαρκές» ποσοστό που δεν το ικανοποιεί καθόλου, τονίζοντας πως για το «δραματικό» γεγονός υπάρχει ευθύνη με ονοματεπώνυμο έναντι της παράταξης που «βαραίνει τον Γιώργο Παπανδρέου». «Αντέξαμε στην δημαγωγία, στην ισχυρή πόλωση, σε ένα καπρίτσιο», είπε και πρόσθεσε: «Για το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή βρέθηκε στην τρίτη θέση ευθύνεται ο Γιώργος Παπανδρέου». Έκανε λόγο για «ανιστόρηση υπονόμευση που οδήγησε στη διάσπαση με προσωπικές εμμονές που πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ και η χώρα. «Δεν πετύχαμε την τρίτη θέση, στόχος εφικτός αν δεν είχε μεσολαβήσει το χτύπημα αυτό» είπε. Το ΠΑΣΟΚ στις φετινές εκλογές κατέκτησε την έκτη θέση και τα υψηλότερα ποσοστά κατέγραψε στη Λακωνία, στα Γρεβενά, στην Ηλεία, στην Αρκαδία και στα Δωδεκάνησα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου είχε ποσοστό 12,28% πριν δύο χρόνια, καταλαμβάνοντας 33 έδρες, ενώ τώρα γύρω στο 5% με μόλις 12-15 έδρες.

Σκληρή απάντηση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, για τις δηλώσεις του περί ευθυνών για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, έδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, με ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία αναφέρει: «Καλό θα ήταν, όσοι ανέχθηκαν και συνεργάστηκαν με Μπαλτάκους στην κυβέρνηση που υπηρέτησαν, να μη μιλούν για το ποιοι ευθύνονται που η Χρυσή Αυγή έφθασε να γίνει τρίτο κόμμα από τις ευρωεκλογές». Στελέχη του κόμματος κάνουν λόγο για: προφάσεις εν αμαρτίαις, αυτοί έκαναν δηλώσεις “για πίσω από το παραβάν”, τώρα ξαφνικά τους κόψαμε εμείς.... Εμφανίζονται, επίσης, να μην κάνουν πίσω στις επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ένα ισχυρό παρών στις μετέπειτα εξελίξεις.

Ποιες οι επόμενες κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου; Υπέρ των συνεργασιών ο πρόεδρος του Κινήματος, στέλνοντας συνεχές μήνυμα για ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών και συνεννόησης, καθώς το έργο είναι δύσκολο και «χρειάζεται πολλές πλάτες». Ανεξαρτήτως αποτελέσματος το Κίνημα θα συνεχίσει την πορεία του, με πρώτο βήμα την πραγματοποίηση άμεσα ενός ανοιχτού συνεδρίου, με στόχο τη συνεχίσει την αυτο­οργάνωσή του, αλλά και να θέσει συγκεκριμένους άξονες στο Ελληνικό Σχέδιο για τη χώρα.

Πηγή: protothema.gr