Τα απρόοπτα των εκλογών: Επιθέσεις από χάκερ...

Gazzetta team
Τα απρόοπτα των εκλογών: Επιθέσεις από χάκερ...
Τα πάντα είναι έτοιμα, η γενική πρόβα έγινε από το υπουργείο Εσωτερικών την Παρασκευή και ο χρόνος απλά μετρά αντίστροφα για τη διεξαγωγή των εκλογών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να προκύψουν απρόοπτα.

Αλλωστε, οι ιστορίες από την... κάλπη περιλαμβάνουν αρκετά τέτοια περιστατικά, που προέκυψαν ξαφνικά και απείλησαν να τινάξουν τις εκλογές στον αέρα, αλλά τελικά αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως και αποφεύχθηκαν τα προβλήματα.

Το 1989 για παράδειγμα, υπήρχε καχυποψία και κάποιο κόμμα είχε φτιάξει ακόμη και δικό του σύστημα για να ελέγξει τη διαδικασία καταμέτρησης ψήφων, όπως αναφέρει η «Καθημερινή». Μάλιστα, είχε γίνει και επερώτηση στη Βουλή για την αξιοπιστία μετάδοσης των αποτελεσμάτων.

«Ηθελαν να μάθουν πώς γίνεται στην πρώτη τηλεοπτική μετάδοση η ΝΔ να συγκεντρώνει 46,5% και αυτό μετά να πέφτει στο 44,26%. Εξηγήσαμε σε ανακοίνωσή μας ότι το ποσοστό μειωνόταν γιατί τα αποτελέσματα της μεγάλης περιφέρειας της Β Αθηνών, όπου η ΝΔ δεν ήταν τόσο δυνατή, έφταναν τελευταία στο υπουργείο», λέει στην εφημερίδα ο Ανδρέας Δρυμιώτης, γενικός διευθυντής της εταιρείας Δέλτα Πληροφορική.

Η καχυποψία εξαλείφθηκε τα χρόνια που ακολούθησαν, καθώς πάντα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας και τα επίσημα αποτελέσματα βγαίνουν από τα Πρωτοδικεία. Το Μάιο του 2012 η ιστοσελίδα τους άντεξε σε επίθεση χάκερ, σε αντίθεση με αυτές του υπουργείου Εσωτερικών και των πολιτικών κομμάτων.

Μερικά χρόνια νωρίτερα, το 1986, είχε αποφευχθεί την τελευταία στιγμή μία διαφορετική κρίση. Ξημερώματα Σαββάτου, πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάποιος τεχνικός δοκίμασε τη γεννήτρια του Στρατού που είχε στηθεί έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Αντί για 240 βολτ εστάλησαν 380, με αποτέλεσμα να καούν όσα μηχανήματα ήταν στην πρίζα. Επιστρατεύτηκαν μηχανήματα της σημερινής Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και της τότε Τράπεζας Πίστεως και οι εκλογές έγιναν χωρίς πρόβλημα.

Αλλο απρόοπτο προέκυψε το 2006. Ο Μιχάλης Καριώτογλολυ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Singular Logic, είχε φτιάξει τον εκλογικό χάρτη. «Δεν ήξερα μία σημαντική λεπτομέρεια τότε, ότι το Αγιον Ορος είναι πολιτικά ανεξάρτητο. Οπότε, το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής δεν έπρεπε να χρωματιστεί στο χάρτη», λέει στην εφημερίδα. Μέχρι τότε, κανείς δεν το είχε αντιληφθεί. «Το λύσαμε σε δέκα λεπτά, που ήταν τεχνολογικό επίτευγμα», συμπληρώνει.

Βέβαια, ακόμη κι όταν όλα φαίνονται έτοιμα, μπορεί μία ανεξήγητη πρωτοβουλία τρίτου να προκαλέσει πρόβλημα. Οπως είχε συμβεί το 1994. Η εταιρεία τυπώνει και μοιράζει έντυπα για τον ενιαίο τρόπο καταγραφής αποτελεσμάτων. Τότε όμως για κάποιον ανεξήγητο λόγο η νομαρχία Πέλλας άλλαξε τη σειρά ανακηρύξεως των υποψηφίων στις επαναληπτικές εκλογές για το δήμο Γιαννιτσών, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι βγαίνει άλλος δήμαρχος.



Πηγή: iefimerida.gr