Εισβολή της τουρκικής αστυνομίας σε εφημερίδα με ένθετο το Charlie Hebdo

Gazzetta team
Εισβολή της τουρκικής αστυνομίας σε εφημερίδα με ένθετο το Charlie Hebdo
Η αστυνομία έκανε έφοδο στο πιεστήριο που τυπώνεται η τουρκική εφημερίδα που θα κυκλοφορούσε με τη νέα έκδοση του Charlie Hebdo, την πρώτη μετά από το μακελειό στα γραφεία του περιοδικού στο Παρίσι.

Η Cumhuriyet είχε αποφασίσει να κυκλοφορήσει με ένα τετρασέλιδο ένθετο του περιοδικού, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη με ένα σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ στο εξώφυλλο και εξαντλήθηκε μέσα σε λίγη ώρα στη Γαλλία. Παρόλα αυτά η τουρκική έκδοση δεν περιελάμβανε καμία εικόνα του Μωάμεθ.

Αν και για πολλούς Μουσουλμάνους η απεικόνιση του προφήτη αποτελεί βλασφημία, η δημοσίευση εικόνων του δεν είναι παράνομη στην Τουρκία. Παρόλα αυτά, η αστυνομία όχι μόνο εισέβαλε στο πιεστήριο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και εμπόδισε τα φορτηγά να παραλάβουν τις εφημερίδες, όπως είπε ο διευθυντής της, Ουτκού Τσακιροζέρ στο NBC News.

Οταν ξεκαθαρίστηκε ότι το εξώφυλλο με τον Μωάμεθ δεν ήταν μέρος της έκδοσης, επετράπη η διανομή της εφημερίδας. Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι πράγματι έκανε επιχείρηση για να βεβαιωθεί ότι η έκδοση δεν περιελάμβανε τα αμφιλεγόμενα σκίτσα.

Η Cumhuriyet αποφάσισε να μη δημοσιεύσει τις φωτογραφίες του προφήτη μετά από πολύωρη σύσκεψη, σε ένδειξη σεβασμού στις «θρησκευτικές ευαισθησίες και την ελευθερία της πίστης», όπως έγραψε ο εκδότης της στο Twitter την Τρίτη. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι εργαζόμενοι της εφημερίδας έλαβαν εκατοντάδες απειλές για τη ζωή τους μετά από την απόφαση να δημοσιεύσουν ένθετο του Charlie Hebdo.

Ολα αυτά βέβαια δεν είναι πρωτοφανή για τη Τουρκία. Εκθεση της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων, τον περασμένο Δεκέμβριο, τη συμπεριέλαβε στις δέκα χειρότερες χώρες σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου.

Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να δήλωνε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν υπάρχει τέτοια ελευθερία έκφρασης όπως στην Τουρκία, αλλά οι πράξεις τον διαψεύδουν διαρκώς.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τουρκικό δικαστήριο απαγόρευσε την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που απεικονίζουν το σκίτσο του Μωάμεθ στο εξώφυλλο του Charlie Hebdo.

«Τοπικό δικαστήριο έδωσε την εντολή να μπλοκάρει η πρόσβαση στις ιστοσελίδες που δημοσιεύουν το εξώφυλλο του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, στο οποίο απεικονίζεται ο προφήτης Μωάμεθ», αναφέρει το τηλεγράφημα του Anadolu.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δικαστήριο στην νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, ενώ λέγεται ότι προηγήθηκαν παράπονα χωρίς να διευκρινίζεται από ποιον.

Πηγή: iefimerida.gr