Έξι Έλληνες έστηναν απάτες με τραπεζικούς λογαριασμούς νεκρών

Gazzetta team
Έξι Έλληνες έστηναν απάτες με τραπεζικούς λογαριασμούς νεκρών
Συνελήφθησαν και αναζητούνται ακόμη έξι συνεργοί τους.

Μία εγκληματική ομάδα που διέπραττε απάτες και πλαστογραφίες σχετικές με τραπεζικούς λογαριασμούς θανόντων εξάρθρωσαν άνδρες από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν την Τρίτη (16/12/2014) ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση έξι Έλληνες σε Μοσχάτο, Αθήνα, Αμπελόκηπους, Κόρινθο και Καλαμάτα, μέλη της σπείρας ηλικίας 41-57 ετών ενώ παράλληλα αναζητούνται από τις Αρχές ακόμη έξι συνεργοί τους ηλικίας 36-57 ετών, μεταξύ των οποίων και ο 49χρονος φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη και άμεση συνέργεια σε αυτή, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και παράβαση των Νόμων περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική ομάδα με διαρκή και δομημένη δράση και διέπρατταν πλαστογραφίες δελτίων αστυνομικών ταυτοτήτων, ειδικών πληρεξουσίων, λογαριασμών Οργανισμών κλπ εγγράφων θανόντων, δικαιούχων εν ζωή τραπεζικών λογαριασμών, με μεγάλα χρηματικά ποσά και με τη χρήση των οποίων προέβαιναν στην ανάληψή τους, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία δράσης της ομάδας, βασικό στοιχείο της ήταν η συλλογή πληροφοριών σχετικά με στοιχεία-προσωπικά δεδομένα θανόντων, δικαιούχων εν ζωή τραπεζικών λογαριασμών με μεγάλα χρηματικά ποσά, είτε από γραφεία τελετών, είτε από Δημοτικά αρχεία, είτε μέσω πελατειακών σχέσεων-συνεργασιών με τραπεζικά ιδρύματα.

Ειδικότερα, μετά από διερεύνηση σχετικής καταγγελίας, διαπιστώθηκε ότι στις 3/10/2014 και στις 8/10/2014 ο 56χρονος συλληφθείς, συνοδευόμενος από τον 57χρονο συνεργό του που αναζητείται, μετέβη σε υποκατάστημα τράπεζας στη Χαλκίδα και επιδεικνύοντας πλαστογραφημένο δελτίο ταυτότητας, πλαστό λογαριασμό δημοσίου οργανισμού και εκκαθαριστικό σημείωμα, με στοιχεία ημεδαπού, ο οποίος είχε αποβιώσει από τον μήνα Ιούλιο του 2014, απέσπασαν τμηματικά χρηματικό ποσό ύψους 250.000 ευρώ, από τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσε εν ζωή.

Από την έρευνα προέκυψε ότι ο 49χρονος φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας, μαζί με έναν 45χρονο που αναζητείται, ανέμεναν τους συνεργούς τους έξω από την τράπεζα, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας είχαν επιχειρήσει ανάληψη επιπλέον χρηματικού ποσού 30.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι ο 49χρονος φερόμενος ως αρχηγικό μέλος της ομάδας είναι ο ίδιος που είχε αρχηγικό ρόλο και σε άλλη εγκληματική ομάδα που διέπραττε παρόμοια αδικήματα και μέλη της οποίας τα μέλη συνελήφθησαν στις 7/10/2014. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πηγή: protothema.gr