Παράταση Ε9 λόγω καταιγισμού διορθώσεων

Gazzetta team
Παράταση Ε9 λόγω καταιγισμού διορθώσεων
Ως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραμείνει ανοικτή η εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9...

...καθώς ο απίστευτος όγκος δηλώσεων μάλλον αιφνιδίασε το υπουργείο Οικονομικών, που περίμενε να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διορθώσεων σήμερα, έτσι ώστε από την αρχή Ιανουαρίου να ασχοληθούν οι εφορίες μόνο με περιπτώσεις, που δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός των ακινήτων για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Τα στοιχεία από το ΚΕΠΥΟ είναι εντυπωσιακά, αφού από τις 14 Νοεμβρίου ως σήμερα- που ήταν η καταληκτική προθεσμία- υποβλήθηκαν 2.500.000 τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για όλα τα έτη, εκ των οποίων 1.200.000 δηλώσεις αφορούν μόνο στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και πλέον στο υπουργείο Οικονομικών αγωνιούν για το εάν το σύνολο των εκπτώσεων και απαλλαγών ξεπεράσει τα 412 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη προϋπολογιστεί. Τον απολογισμό των εκκαθαρίσεων αναμένει και η Τρόικα, η οποία έχει ήδη εκφράσει αμφιβολίες για τη δυνατότητα είσπραξης των 2,650 δισ ευρώ, με δεδομένο ότι το Νοέμβριο οι πληρωμές "κόλλησαν" στα 230 εκατ. ευρώ και πλέον απαιτείται μηνιαία είσπραξη τουλάχιστον 380 εκατ. ευρώ για να μην υπάρξει "τρύπα" από το ΕΝΦΙΑ.

Προβληματισμός υπάρχει και για τη πορεία της νέας ρύθμισης οφειλών, η οποία παραμένει στο στόχαστρο των δανειστών, όπως ορθά- κοφτά ξεκαθάρισε επί ελληνικού εδάφους ο Επίτροπος Μοσκοβισί. Σύμφωνα με τον έως τώρα απολογισμό, έχουν υποβληθεί περίπου 120.000 αιτήσεις, για ρύθμιση οφειλών ύψους 1,2 δισ ευρώ. "Ούτε κρύο, ούτε ζέστη" είναι εκτίμηση στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, με δεδομένο ότι μόνο από την αρχή του έτους ως το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν δημιουργηθεί νέες οφειλές ύψους 9,7 δισ ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική προθεσμία υπαγωγής στη νέα ρύθμιση είναι η 30η Μαρτίου, αλλά δεν αποκλείεται να κλείσει πρόωρα εάν εξανεμιστεί το ενδιαφέρον των οφειλετών.

Πηγή: iefimerida.gr