Δέκα μύθοι για την κατάθλιψη

Gazzetta team
Δέκα μύθοι για την κατάθλιψη
Ο Θάνος Ασκητής γράφει για την κατάθλιψη, μια ψυχική νόσο που εμφανίζεται συχνά στις μέρες μας. Στην προσπάθεια αντιμετώπισής της πολλά ακούγονται και γράφονται, όπως αρκετά μεγάλη είναι και η παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί μέσα από μύθους και μισές αλήθειες…

Δεν είναι πραγματική ασθένεια

Η κατάθλιψη θεωρείται μια σοβαρή ιατρική κλινική κατάσταση, που αρκετές φορές συγχέεται με την κοινή θλίψη. Βιολογικές ενδείξεις της νόσου σε σαρώσεις του εγκεφάλου δείχνουν ανωμαλία στα επίπεδα δραστηριότητας όπου οι βασικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μεταφέρουν τα σήματα φαίνεται επίσης να είναι εκτός ισορροπίας στα καταθλιπτικά άτομα.

Η εργασιομανία νικάει την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου 1 στους 6 ανθρώπους σε κάποια φάση της ζωής τους. Επικρατεί η θεώρηση ότι αν κάποιος πέσει με τα μούτρα στη δουλειά θα μπορέσει να την καταπολεμήσει. Ασφαλώς και είναι μύθος, εφόσον μάλιστα η έντονη εργασιομανία θεωρείται από μόνη της δείκτης κατάθλιψης, κυρίως στους άνδρες.

Η κατάθλιψη είναι μόνο αυτολύπηση

Αυτός που πάσχει από κλινική κατάθλιψη δεν είναι απλώς τεμπέλης που προσποιείται ότι κάτι δεν πάει καλά για να αποφύγει να δουλέψει. Δεν πρόκειται για ένα μίζερο άτομο που δεν κάνει τίποτε άλλο από το να λυπάται τον εαυτό του. Ούτε αν πει ότι «θα κάνω κάτι» σημαίνει ότι έτσι απλά θα φύγει μακριά και η κατάθλιψη. Ας μην ξεχνάμε ότι η κατάθλιψη είναι μια κλινική πάθηση, μια ψυχική ασθένεια, ένα πρόβλημα υγείας. Οπως και άλλες ψυχικές παθήσεις, μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία.

Βοήθεια σημαίνει μια ζωή με φάρμακα

Η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη όταν κρίνεται από τον ψυχίατρο που είναι ο πλέον αρμόδιος γιατρός για να θεραπεύσει την κατάθλιψη. Ακόμα κι αν χρειάζονται τα αντικαταθλιπτικά, δεν σημαίνει ότι θα χορηγούνται για μια ζωή. Ο γιατρός θα προσδιορίσει το σωστό χρονικό διάστημα της φαρμακευτικής αγωγής και θα αποφασίσει τη διακοπή τους.

Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι κλαίνε πολύ

Δεν ισχύει πάντα. Υπάρχουν καταθλιπτικοί άνθρωποι που είναι περισσότερο ευερέθιστοι και κλαίνε πιο εύκολα, χωρίς όμως αυτό να είναι ο κανόνας. Μάλιστα, ορισμένοι δεν μπορούν να κλάψουν ακόμη κι όταν είναι πολύ λυπημένοι.

Κατάθλιψη σημαίνει γηρατειά

Εν μέρει είναι αλήθεια, εφόσον στην τρίτη ηλικία οι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν καταθλιπτικά συμπτώματα, κυρίως την εποχή της συνταξιοδότησης, μέχρι να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους και να προσαρμοστούν στη νέα αυτή κατάσταση. Οι περισσότεροι όμως άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη δεν είναι ηλικιωμένοι, ενώ υπάρχουν και πολλοί ηλικιωμένοι που γερνούν χωρίς να έχουν κατάθλιψη.

Οι έφηβοι είναι δυσαρεστημένοι από τη φύση τους

Οταν τα αρνητικά συναισθήματα διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες, μπορεί να είναι ένα σημάδι εφηβικής κατάθλιψης που αναπτύσσεται σε περίπου 1 στους 11 εφήβους.

Η κατάθλιψη είναι μια σκληρή ψυχική πάθηση και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί
Καθαρός μύθος. Μπορεί η κατάθλιψη στη βαριά της μορφή να φαίνεται δύσκολο να αντιμετωπιστεί, όταν όμως ακολουθούνται οι θεραπευτικές οδηγίες και υπάρχει και το κατάλληλο πλαίσιο στήριξης μπορεί το βαριά καταθλιπτικό άτομο να ανακάμψει. Τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα για τους πιο ήπιους και μέτριους τύπους κατάθλιψης, όπου μια μεγάλη μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (USA) έδειξε ότι το 70% των ανθρώπων απαλλάχτηκε από τα καταθλιπτικά συμπτώματα με τη χρήση των αντικαταθλιπτικών.

Το να μιλήσει κάποιος για τα προβλήματά του κάνει τα πράγματα χειρότερα

Για πολλά χρόνια επικρατούσε η άποψη ότι το να μιλάει κανείς γι’ αυτό που τον βασανίζει δημιουργεί και άλλα προβλήματα και κάνει τα πράγματα χειρότερα! Ετσι, μέσα από αυτό το στερεότυπο οι άνθρωποι δεν είχαν μάθει να μιλάνε για τον εαυτό τους. Σήμερα, ευτυχώς, έχει αποδειχθεί ότι οι συζητήσεις με έναν επαγγελματία μπορούν να κάνουν τα πράγματα πολύ καλύτερα, βοηθώντας το καταθλιπτικό άτομο να εκφράσει αυτό που του συμβαίνει, να αρχίσει να μη φοβάται και να πάρει τη ζωή και πάλι στα χέρια του, μέσα από τη βοήθεια, τη στήριξη και την καθοδήγηση.

Την κατάθλιψη μπορεί να την ξεπεράσει μόνος του κάποιος που έχει δυνατό χαρακτήρα, διαφορετικά θεωρείται αδύναμος

Η κατάθλιψη δεν έχει να κάνει με το αν κάποιος είναι δυνατός ή αδύναμος χαρακτήρας. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ψυχική νόσο που προσβάλλει άτομα χωρίς να κάνει διακρίσεις.

Εξάλλου, μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ ότι ακόμα και άτομα της σόουμπιζ πάσχουν από κατάθλιψη (π.χ. ο αυτόχειρας ηθοποιός Ρόμπιν Γουίλιαμς) και αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν με τόσο λαμπρή καριέρα, που έκαναν μεγάλο αγώνα για να φτάσουν στην κορυφή…

Πηγή: protothema.gr