Σακελλαρίδης: «Αν δεν σκίσουμε τα μνημόνια...»

Gazzetta team
Σακελλαρίδης: «Αν δεν σκίσουμε τα μνημόνια...»
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, πρώην υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για δήμαρχος Αθηναίων και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, επανεμφανίστηκε μετά από καιρό και... ξαναχτύπησε: «Aν είναι να μην κάνουμε αυτό που λέμε με το Μνημόνιο, καλύτερα να μην γίνουμε κυβέρνηση» δήλωσε προκαλώντας αίσθηση.

Οπως εξήγησε «δεν είναι θέμα αξιοπιστίας να μην εφαρμόσουμε αντιμνημονιακή πολιτική. Είναι θέμα πολιτικής πραγματικότητας. Δεν είναι θέμα πείσματος. Είναι το ότι αν εφαρμόσουμε και εμείς αυτήν την πολιτική θα βυθιστούμε ακόμη πιο βαθιά και δεν θα έχει κανένα νόημα απολύτως να μιλάμε για έναν διαφορετικό δρόμο. Επομένως, με όποιες συνθήκες, δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε μια μνημονιακή πολιτική».

Ωστόσο, σημείωσε ότι «κανένας δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα είναι εύκολα. Δεν λέμε ότι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά στα πράγματα και με ένα μαγικό ραβδάκι θα διαμορφώσει μια διαφορετική πραγματικότητα».

Οταν ρωτήθηκε (Action 24) τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που οι θέσεις του δεν γίνουν δεκτές από τους εταίρους, πχ αν θα φύγει από το ευρώ, απάντησε ότι «δεν είναι επιλογή μας να φύγουμε από το ευρώ» και πρόσθεσε: «Δεν χωρά περιθώριο αμφισβήτησης της πιο βασικής δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ»

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο κ. Σακελλαρίδης υποστήριξε ότι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «καταρχήν κάποιος χρειάζεται να βάλει τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης πραγματικά στο τραπέζι. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να βάλει ο Ντράγκι, κάποιος από τους εταίρους μας ή από τους εκπροσώπους της τρόικας από μόνοι τους το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» από της στιγμή που, όπως σημείωσε, η ελληνική κυβέρνηση παραδέχεται ότι το χρέος είναι βιώσιμο, όπως αναφέρει και ο κ. Σαμαράς σε άρθρο του στην Καθημερινή.

Σε ερώτηση για το τι θα πράξει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που οι δανειστές, παρόλα αυτά, επιμείνουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο, είπε ότι «θα γνωρίσουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα έχουν απέναντι τους, δεν θα είναι μια κυβέρνηση που θα ταυτίζεται προγραμματικά κα πολιτικά με τις δικές τους αντιλήψεις».

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης επεσήμανε ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ: «Πίσω από το πρόγραμμά μας όπως παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη από τον Αλέξη Τσίπρα δεν θα πάμε. Η κόκκινη γραμμή που θα βάλουμε είναι ότι αυτή η πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί και να αφήσουμε πίσω ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, να το βάλουμε κάτω από το χαλάκι, επειδή μας χαλάει το success story».

Μετεκλογικές συμμαχίες με όλους: ΑΝΕΛ, πρώην ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ

Κληθείς να σχολιάσει τις πιθανές μετεκλογικές συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση εκλογικής νίκης, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης υποστήριξε ότι «δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός ο οποίος θα επιλέξει με ποιους θα συνεργαστεί την επόμενη μέρα των εκλογών. Αυτό θα καθοριστεί από τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός. Θέλουμε τουλάχιστον σε ένα επίπεδο βασικών προγραμματικών αιτημάτων (προφανώς όχι ιδεολογικό επίπεδο γιατί τότε δεν θα υπήρχε περίπτωση συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ) να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βασικά πράγματα τα οποία θα πρέπει να βάλουμε από την πρώτη μέρα μπροστά. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό υπάρχει αυτή η αξιοπιστία από τους ΑΝΕΛ, θα κριθεί και αυτό και κρίνεται καθημερινά, και αν υπάρχει αυτή η ταύτιση. Στο βαθμό που υπάρχει θα επιδιώξουμε να υπάρξει μια συνεργασία τέτοιου τύπου. Το ίδιο θα ήθελα και από το Ποτάμι και από τον κ. Θεοδωράκη».

Για το θέμα των συμμαχιών ο Γ. Σακελλαρίδης εμφανίστηκε θετικός ακόμη και με σύμπραξη πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ. «Υπάρχουν πολλά που μας χωρίζουν με πάρα πολλούς: πολιτικά, ιδεολογικά, ιστορικά. Αλλά χρειάζεται μια συστράτευση όλων των δυνάμεων για να μπορέσουμε πραγματικά να ανοίξουμε έναν νέο δρόμο για τη χώρα. Και αυτό για να γίνει θα χρειαστεί προφανώς και εμείς να μην είμαστε άκαμπτοι, και να γίνουν και διάφοροι ελιγμοί, και να γίνουν και κάποιες συμμαχίες, αλλά χωρίς σε καμία περίπτωση να μένει απ' έξω το στοιχείο της πολιτικής αξιοπιστίας και της πολιτικής ηθικής» τόνισε.

Ο κ. Σακελλαρίδης έκανε άνοιγμα και προς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη λέγοντας πως «υπάρχουν πολλά που μας ενώνουν με τη ΔΗΜΑΡ και τους ανθρώπους της, και προβληματισμός για τα στάση και την πορεία τους, τη στήριξη της κυβέρνησης σε δύσκολες στιγμές. Είναι ένας συνολικός μπούσουλας για την κατεύθυνση τη δική μας».

Πηγή: iefimerida.gr