Προϋπολογισμός υψηλού ρίσκου

Gazzetta team
Προϋπολογισμός υψηλού ρίσκου
«Ψαλιδίζουν» το πλεόνασμα του 2014 για να γλιτώσουν πιέσεις για νέα μέτρα – «Aνεβαίνει» αναδρομικά και το πλεόνασμα του 2013.

Με «κουρεμένο» –ελέω ΔΝΤ- το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που είχε σκοπό να προωθήσει για το 2015, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης καταθέτει το μεσημέρι στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2015. Μία ώρα νωρίτερα, στις 11.00 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τα βασικά σημεία του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος σχεδιάζεται να ψηφιστεί στις 7 Δεκεμβρίου.

Έως τότε πάντως, η κυβέρνηση θα συνεχίζει να δέχεται πιέσεις, εκ μέρους του ΔΝΤ κυρίως, για το ύψος του δημοσιονομικού κενού και τα μέτρα κάλυψής του. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι δεν δικαιολογούνται πιέσεις και ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα.

Για να το σιγουρέψουν μάλιστα, ο νέος προϋπολογισμός θα μεταφέρει έσοδα του 2014 στο 2015 και θα περιορίζει την πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος σε 1,8% του ΑΕΠ ή και ακόμα χαμηλότερα στο 1,5% (όσο ακριβώς προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα).

Μάλιστα στον νέο προϋπολογισμό θα εμφανίζεται και αναδρομική αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, το οποίο διευρύνεται σε 1,2% του ΑΕΠ από 0,8% (λόγω εφαρμογής του νέου συστήματος εθνικών λογαριασμών της Ε.Ε.) με θετικές επιπτώσεις και στο 2014.

Οι προβλέψεις για το 2015 στηρίζονται και στην αισιόδοξες εκτιμήσεις για δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας, που προβλέπεται να καταγράψει ισχυρή ανάπτυξη 2,9% το 2015, έναντι αύξησης του ΑΕΠ 0,6% εφέτος.

πηγή: protothema.gr