Η Πρώτη Πράσινη Γειτονιά

Gazzetta team
Η Πρώτη Πράσινη Γειτονιά
Ένα οικοδομικό τετράγωνο στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας που αποτελείται από τις λεγόμενες «πολυκατοικίες Πρόνοιας», τις πολυκατοικίες εκείνες δηλαδή που είχε παραχωρήσει το ελληνικό δημόσιο το 1965 σε Έλληνες πρόσφυγες, πρόκειται σύντομα να μετατραπεί στην πρώτη πράσινη γειτονιά της Αθήνας.

Πρόκειται για το οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται μεταξύ των οδών Σίφνου, Σμύρνης, Βουτένης και Κολοκυθά. Το συγκρότημα αποτελείται από τέσσερις πολυκατοικίες με δεκαέξι όμοια διαμερίσματα η καθεμία, ενώ ανάμεσά τους υπάρχει υπαίθριος χώρος. Το γεγονός ότι τα κτίρια είναι πολύ παλιά άρα και ενεργοβόρα, αλλά και το ότι κατοικούνται και από πολίτες χαμηλού εισοδήματος, ήταν τα κίνητρα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για να εντάξει τη γειτονιά στο πιλοτικό πρόγραμμα της «πράσινης γειτονιάς». Το καινοτόμο έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) και υλοποιείται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) σε στενή συνεργασία με το Δήμο Αγίας Βαρβάρας.

n

Οι προσφυγικές πολυκατοικίες της Αγίας Βαρβάρας θα αναβαθμιστούν ενεργειακά με τη χρήση τεχνικών και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, θα γίνει χρήση της γεωθερμίας για τη θέρμανση και τη ψύξη των κτιρίων, έτσι ώστε να υπάρξει μειωμένη και εξορθολογισμένη ενεργειακή κατανάλωση και κατ’ επέκταση μειωμένες εκπομπές αερίων και βελτίωση του τοπικού μικροκλίματος. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν το μικρότερο περιβαλλοντικό κόστος, ενώ παράλληλα η αναβάθμιση όχι μόνο των κατοικιών αλλά και του περιβάλλοντος χώρου θα δημιουργήσει μια βιώσιμη οικιστική αστική ενότητα «σχεδόν μηδενικού ισοζυγίου ενέργειας» όπου θα βελτιώσει και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων ενώ θα αποτελέσει και πρότυπο μίμησης.

Ήδη, σε ένα από τα τέσσερα κτίρια της γειτονιάς, αυτό επί της οδού Σίφνου, έχουν γίνει οι πρώτες παρεμβάσεις. Μετά από έλεγχο της στατικής επάρκειας του κτιρίου, τοποθετήθηκε εξωτερική θερμομόνωση και αντικαταστάθηκαν τα παλαιά κουφώματα με νέα, υψηλών προδιαγραφών με ενεργειακά υαλοστάσια.

Η επιτυχία της Πράσινης Γειτονιάς στηρίζεται και στη συναίνεση και την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων της, οι οποίοι μετά την ολοκλήρωση του έργου θα επιβαρύνονται με σχεδόν μηδενικά έξοδα για τις δαπάνες που συνδέονται με την ενέργεια.

Πηγή: athensvoice.gr