Privé Πανεπιστήμια

Gazzetta team
Privé Πανεπιστήμια
Ο Τάκης Καραγιάννης, γράφει για την κατάσταση που επικρατεί στα Δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ...

Η είδηση βγήκε το πρωί της Δευτέρας, αν και ήταν περίπου αναμενόμενη από την περασμένη εβδομάδα, ειδικά με βάση τη συμπεριφορά του Πρύτανη του ΕΚΠΑ. Εταιρείες φύλαξης στα ΑΕΙ και ελεγχόμενη είσοδος στα Ιδρύματα. Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει λάβει, ήδη, απόφαση για την τοποθέτηση αντίστοιχου συστήματος, ενώ ο κ. Φορτσάκης έκλεισε την Πρυτανεία τις προηγούμενες ημέρες προληπτικά. Προληπτικό κλείσιμο του ανώτατου Ιδρύματος της χώρας, το 2014, δεν συμβαίνει ούτε στην Ινδονησία.

Δηλαδή, σε λίγο καιρό θα έχουμε ΑΕΙ που θα θυμίζουν περισσότερο τράπεζες και υπουργεία παρά εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Θα μου πεις σήμερα θυμίζουν περισσότερο χωματερές ή πεδία επαναστατικής γυμναστικής και λιγότερο χώρους έρευνας και παιδείας. Αλλά είναι η παραπάνω η ενδεδειγμένη λύση;

Τα ΑΕΙ δεν είναι ιδιωτικοί οργανισμοί για να έχουν ελεγχόμενη είσοδο, στα ΤΕΙ δεν γίνεται να χτυπάς κάρτα στην είσοδο. Δεν συμβαίνει πουθενά αυτό. Στο Erasmus University του Ρότερνταμ, αγαπημένος προορισμός για πολλά μεταπτυχιακά την τελευταία 15ετία, μπαίνεις ελεύθερα παντού. Σε προαύλιο, κυλικείο, αίθουσες, γραφεία, εργαστήρια. Στην Αγγλία (για τους λάτρεις της ησυχίας, τάξης και ασφάλειας) και στα περισσότερα Πανεπιστήμια του Λονδίνου έχεις ελεύθερη πρόσβαση σε προαύλιο, κοινούς χώρους και campus και στις αίθουσες απαιτείται κάρτα. Αντίθετα, στο Γουόρικ (σε ένα από τα καλύτερα Ιδρύματα δηλαδή) μπαίνεις παντού ελεύθερα, εκτός -φυσικά- από τις βραδινές ώρες. Ένα Ίδρυμα δεν χρειάζεται μπάρες και κάρτες, κλειδαριές και φουσκωτούς για να παραμείνει ασφαλές και φιλικό προς τους χρήστες του. Αρκεί οι τελευταίοι να είναι ενεργοί ως προς αυτό και να το προστατεύουν, αρκεί όταν γίνονται παράνομες πράξεις να εφαρμόζονται τα δέοντα και να μην κάνουν τα στραβά μάτια καθηγητές, φοιτητές και αστυνομία. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται από μόνα τους.

Το ζήτημα είναι λεπτό και δεν είναι στη βάση του διπόλου άσπρο-μαύρο. Προφανώς και χρειάζεται καλύτερη φύλαξη στα Ιδρύματα. Στα περισσότερα αυτή την στιγμή υπάρχουν μόνο οι θυρωροί που περιορίζονται στον ρόλο κλειδοκράτορα για τις αίθουσες και τα γραφεία των καθηγητών. Προφανέστατα και χρειάζεται να βρεθεί ένας τρόπος για να αποφευχθούν βανδαλισμοί και καταστροφές. Αλλά αυτός σίγουρα δεν είναι τα φουσκωτά μπράτσα ενός ξυρισμένου τύπου με ξυρισμένο κρανίο που δουλεύει σε μια ιδιωτική εταιρεία security (μη γελιόμαστε, ξέρουμε ποιοι δουλεύουν εκεί) ή οι μπάρες που κλείνουν κι ανοίγουν αυτόματα με μια μαγνητική ταινία πάνω σε πλαστική κάρτα.

Τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ πρέπει να είναι χώροι ελεύθερης εισόδου, ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Εάν σήμερα παραμένουν χώροι ελεύθερης διακίνησης μπουκαλιών τότε η λύση δεν είναι να καταργήσεις τις δύο πρώτες λέξεις, αλλά την τρίτη. Το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο εάν προχωρήσουν τα σχέδια ορισμένων Πρυτάνεων. Τα πνεύματα θα οξυνθούν και η όποια ένταση υπάρχει σε αυτά θα κλιμακωθεί. Και μετά θα ψάχνουμε για το τι έφταιξε και είναι κλειστά τα Ιδρύματα για 2-3 μήνες και γιατί χάνεται το εξάμηνο. Και τότε δεν θα φταίει καμία απεργία καθηγητών και δεν θα μπορούμε να τα βάλουμε με καμία συντεχνιακή λογική. Αλλά μόνο με το δικό μας το κεφάλι. Το αγύριστο κεφάλι. Σαν τις αγύριστες μπάρες που φαντασιωνόμαστε σε ανοιχτούς χώρους σκέψης και ζύμωσης.

Πηγή: protagon.gr